Su krizi kapıda
Dünyada kısıtlı olan temiz su kaynaklarına bir milyarı aşkın insan erişemiyor. Her geçen gün artan nüfus ile birlikte ortaya çıkan ‘su stresi’ 2050 yılında tüm dünyayı etkisi altına alacak. İstanbul’da oluşabilecek su krizi için ise öngörülen tarih 2030 yılı
05.03.2020 12:41:00





Dünyanın yaşanabilir bir yer olması için her alanda sürdürülebilir çalışmaların önemine vurgu yapan ve sürdürülebilirlik kavramını insan-doğa-üretim-tüketim ekseninde bir uyum içerisinde kitlelere ulaştırma hedefindeki Mavi Gelecek Derneği (MGD), yaklaşan su kıtlığına dikkat çekti. Mavi Gelecek Derneği'nden yapılan yazılı açıklamada, tüm dünyada artan nüfus, endüstri faaliyetlerinin yoğunlaşması ve verimsiz sulama yöntemleri ile yapılan tarım faaliyetlerinin, erişilebilir su kaynakları üzerindeki baskıyı artırdığına dikkat çekildi. Birleşmiş Milletler verilerine göre dünyada 50'den fazla ülkede 500 kent 2050 yılında su kıtlığı yaşayacak. Her geçen gün su arz-talep dengesizliği oluşan 'su stresi' ile bugünden 2050'nin işaretlerini veriyor.
İstanbul'u da su kıtlığı bekliyor
Türkiye de gelecek 30 yıl içerisinde dünya su krizinden etkilenecek ülkeler içerisinde. MGD açıklamasında yer verilen Birleşmiş Milletler raporunda; 2016 yılından itibaren İstanbul'un kişi başına düşen su miktarının 1.700 metreküpün altına düşmesi nedeniyle "su stresi" yaşadığı belirtiliyor. BM raporlarında 2030 yılından itibaren İstanbul'un yaşadığı su stresinin su krizine dönüşeceği uyarıları da yer alıyor. Su krizi tehlikesine karşı çözüm önerilerine de yer veren ve öncelikle tarım faaliyetlerinde daha verimli bir sulama ve verimli tarımsal planlama ile su tasarrufu yapılması gerektiğini açıklayan Mavi Gelecek Derneği, beyaz eşya seçiminden duşta geçirilen sürelere kadar su tasarrufunun ön plana çıkartılması gerektiğine dikkat çekti.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.