Sene 1919. Aylardan Mayıs, Gazi Mustafa Kemal Atatürk kurtuluş meşalesini yakalı tam 103 yıl oldu.
Bundan tam 103 yıl önce Samsun'da Rum ve Türk halkı arasında meydana gelen çatışmaların sonlanması için Osmanlı Hükümeti tarafından Mustafa Kemal, 9. Ordu müfettişi olarak görevlendirilmiştir. Bandırma vapurunda gerçekleşen yolculuğa Mustafa Kemal ve 18 asker arkadaşı ile beraber Samsun'a doğru yola çıkmıştır.
Yol boyu bölgede gerçekleşen çatışmanın sebeplerini araştıran Mustafa Kemal bir yandan bölgedeki kargaşayı sonlandırmak, bir yandan da kafasında oluşan kurtuluş fikrini gerçekleştirme hayalleri kurmaktadır.
Yol arkadaşlarına ülkenin içinde bulunduğu durumu izah ederken, bir yandan da kurguladığı kurtuluş senaryosunu anlatmaya çalışmaktaydı. Ne yazık ki yol arkadaşlarının düşüncesi manda ve himaye fikri eksenindeydi. Onlar Mustafa Kemal gibi düşünmüyor onu desteklemiyorlardı.
Gazi Mustafa Kemal Samsun'da bulunduğu süre boyunca müfettişlik görevini icra ederken aynı zamanda da bölgede yer aldığı iddia edilen Türk direniş örgütlerinin kurulmasında önayak olmuştur.
Osmanlı hükümeti tarafından İstanbul'a dönmesi emredilen Mustafa Kemal, Harbiye Nezareti'ne bir telgraf göndererek 12 Haziran 1919 günü Amasya'ya hareket etmiş ve burada bir genelge ilan ederek Millî Mücadele'nin başladığını duyurmuştur.
Bugün bayram olarak kutladığımız 19 Mayıs Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kuruluş fikrinin doğduğu gündür.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk Türkiye Cumhuriyeti Devleti kurulduktan sonra bugüne gelinceye kadar yaşananları ve ilk adımın atıldığı 19 Mayıs tarihinin unutulmamasını ve bugünün bayram olarak kutlanmasını arzu ediyordu.
1926 yılında Gazi Günü adı altında, 24 Mayıs 1935'te Atatürk Günü adı altında kutlanan bayram daha sonra 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı adı altında her yıl yapılması kanunlaşmıştır.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk bu kutlu tarihi biz gençlere armağan etmesiyle elbette biz gençlere önemli görevler yüklemektedir. Bu görevler Atatürk'ün Gençliğe Hitabında da açıkça beyan edilmektedir.
Bizlere düşen görev Atamızın bizden istediği gibi her şartta vatanımızın varlığı ve bağımsızlığı için yılmadan gayret ortaya koymaktır. Bu bayram bizim bayramımızdır. Bu bayramı sadece bugün değil gelecekte de en coşkulu ve en şuurlu bir şekilde kutlamalıyız. Bu bayramlar, biz gençlerin ülkemizin geleceğinde söz sahibi olmasıyla daha da önem kazanacaktır.
Türk gencine güvenen Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ten sonra maalesef uzun yıllar gençlere siyaset sahnesinde imkân tanınmamıştır. Bağımsız Türkiye Partisi Genel Başkanı Av. Hüseyin Baş'ın gençliğin içinden çıkan bir lider olmasıyla birlikte gençlerin ülke yönetiminde söz sahibi olması yönünde projeler geliştirmiş "gençler halleder" sloganıyla gençlerin önünü açmıştır. Biz gençler de onun bu çağrısına "var bi hayalimiz " demekten gurur duyuyoruz.
- ÇİĞDEM PALA: Açık mektup / 14.04.2025
- SEÇİL DAMLA KAYAALP - Öğrenme / 08.03.2025
- BURHAN BORAN: Deprem / 27.02.2025
- FATİH HAYDAR GÜNER - Maarif yüzyılı mı, masallar yüzyılı mı? / 20.02.2025
- FATİH HAYDAR GÜNER - Parayı kim basarsa düzeni o kurar / 19.02.2025
- FATİH HAYDAR GÜNER - Petro-Dolar Tuzağından Kurtuluş: Haydar Baş’ın Milli Ekonomi Vizyonu / 18.02.2025
- AYŞE ZIVALI: Hoca Atatürk / 08.02.2025
- OZANCAN DERNEK /Efendi kim, köle kim? / 17.01.2025
- MELEK KERESTECİ: Birlik ve beraberlik üzerine / 23.12.2024