logo
18 NİSAN 2025

Sen çöplüğe mahkum değilsin kardeşim!

11.04.2012 00:00:00
Soruyla başlayalım; Çöplükler hangi canlıların sevdiği yaşam alanıdır? Çöplükten rızkını temin eden canlıların isimleri nelerdir? Bu ve benzeri soruların cevabı 10 yıl, 20 yıl öncesine kadar hep aynıydı. Çöplüklerde kedi, köpek, fare vb. gibi hayvanlar yaşar ve günlük yemek ihtiyaçlarını bu insan atıklarından karşılarlardı. Hele o eski yıllarda İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlere gidenlerin anlattıkları kadarıyla bu çöplüklerin yanına bile yaklaşılmazmış. (kokudan) Öyle ki bu durum çöp hizmetlerinde çalışan işçilerin maaşlarına kadar bile yansımıştı. Çünkü herkes böyle zor bir işi yapamazdı. Hatta deyim olmuştu bizim oralarda; Artvin’de müdür olacağına, İstanbul’da çöpçü ol, daha çok maaşın olur, diye…
Zaman geçti bu durumda değişti. Artık çöplüklerde hayvanlar az rastlanır cinsten, insanlar çok rastlanır cinsten oldu. Belediyeler de bu konuda vatandaşa yardım etti. Önce hayvan barınakları kuruldu. Toplanan hayvanlar bu barınaklara, sorun çıkaranlar yerin altına yerleştirildi. Kurtulanlar ise iyice ötelere göçtü. (Gerçi bu aralar o hayvanlarda geçim derdine insanlara saldırmaya başladı) Böylece büyük şehirlerin çöplükleri, insanlar için bir iş sahası, bir ekmek kazanma meydanı oldu. Hatta büyükşehirlerdeki bu belediyeler, sırf insanımız aç kalmasın diye (!), ekmeklerini insan artıklarından çıkarsın diye şehir içi çöp toplama hizmetlerini bile düşük vitese aldılar.
Evet, ne acıdır ki, bu yazdıklarım her gün bizzat gördüğüm, tanık olduğum insan manzaralarının hafifçe yazıya dökülmüş halidir. Ya söz ve anlatım ustası Necip Fazıl yaşıyor olsaydı, zamanın iktidarına, belediyesine neler demezdi ki!
İstanbul’da yapılan araştırmalara göre 100 bin kişi çöplüklerden geçim sağlıyormuş. Bence daha fazladır. Hatta şu yazıyı yazarken bile camdan gördüm ki, iki tekerlekli arabasına taktığı çuval aparatıyla bir genç gidiyor. Ama nereye?
Bazen oturduğum yerdeki (sırf vatandaş ekmek çıkarsın diye!) belediyenin zamanında almadığı çöpleri karıştıran, poşetleri parçalayan insanları görürüm. Bu insanlar kadın, erkek, çocuk, genç, yaşlı. Hatta geçenlerde belki daha 15’ine bile girmemiş bir genç, çöp poşetlerini parçalıyor. Bir an boş bulundum; “Ne yapıyorsun, niye ortalığı pisletiyorsun” deyiverdim. Gözlerimin içine bakarak; “Ekmek parası be abi” dedi. Utandım. Ekmeğini taştan çıkaran bir insana dil uzatmıştım. Özür bile dileyemeden gitmişti benim genç kardeşim.
İstanbul’da bu manzaralar çoktur. 8, 10 yaşlarında, kendinden çok büyük çuval arabalarıyla çöpleri karıştıran çocuklar. Hele bu çocuklar, kız çocuğu olursa düşünebilenlerin acısı daha fazla olur. Çünkü onlarında duyguları, hevesleri vardı. Yaşıtları parklarda, AVM’lerde, bilgisayar başında oyunlar oynarken bu çocuklar onların bıraktığı çöplerden ekmek çıkartıyordu. Çöp karıştırmam diyenler ise ya tinerci, ya balici yada… Oluveriyordu.
Bu durumun bir başka vahim boyutu ise sayılarını artık yüz binlerle ifade ettiğimiz bu insan kitlelerinin suça hazır bir bomba haline gelmeleridir. Düşünün bir kere; Ankara’da aç kaldığı için köpekler insana saldırdı, öldürdü. Ya manevi alt yapısı sıfır, maddi olarak çöplere mahkûm edilmiş, aklını aldığı uyuşturucu maddelerle devre dışı bırakmış bu insanlar bir anlık ihtirasları, nefsanî istekleri veya verilebilecek birkaç kuruş için neler yapmaz ki! Hele bu insanların 14, 15 yaşlarında fuhuş sektörüne mecburi istikamet olarak itilmesi, akleden bir topluluk için ibret olmalıdır.
Biraz düşündükçe “kinime” daha da sahipleniyorum. Öfkem artıyor. Neden mi? Çünkü benim ülkemi yönetenler hâlâ; komşumuz açken tok yatmayız, ninnisiyle halkımı uyutuyor. Senin çocuklarının gemiciklerinin sayısı on, on ikilere ulaştığı iddia ediliyor, unakıtanlar milletin değirmeninde rekolte üzerine rekolte kırıyor. Milletin çocukları ise ya terörden, ya iş kazasından, ya hayatın yükünden kaçmak için ölüyor. Ya da çöplüklere mahkûmiyeti sürdürüyor. Birileri de “aksırınca da” yemeye devam ediyor. “Tıksırınca da” yemeye devam ediyor. Yiyin beyler yiyin. Hesap gününe şunun şurası ne kaldı ki!
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
 
Akın Aydın / diğer yazıları
İmamoğlu’ndan Kanal İstanbul uyarısı
‘24 bin konutun inşaatını başlattılar’
ABD Suriye'den asker çekiyor
Yeni planları ne?
Atatürk’ün hazırlattığı hutbeler
Emanete riayet
CHP'li belediyelere operasyonun yeni adresi İzmir Kemalpaşa
Biri Belediye Başkan Yardımcısı 5 gözaltı
CHP Kurultayı'nın iptali davası başladı
Duruşma 26 Mayıs'a ertelendi
Trump, Avrupa'ya satmak istiyor
Avrupa ise 'iğrenç' diyor
Sürpriz faiz kararı
MB kararını açıkladı
Sırrı Süreyya Önder'in son durumu
'Hayati tehlikesi devam ediyor'
Yüksek bonservisle yurt dışına gitmişlerdi…
Peki, performansları nasıl?
Vergi affı mı geliyor?
Bakanlık noktayı koydu
Rusya'dan Avrupa'ya şok suçlama
Avrupa savaş bitsin istemiyor
'Mümkün değildir
Bahçeli'den CHP'ye kayyum açıklaması
Yunanistan'a 12 mil cevabı
'Uluslararası hukuka aykırıdır'
Suud ile İran'dan dikkat çeken temas
Suudi Bakan Bin Selman, İran'da
Brüksel'in başı evsizlerle dertte!
Son 4 yılda 2'ye katlandı
İmamoğlu’ndan Kanal İstanbul uyarısı
‘24 bin konutun inşaatını başlattılar’
ABD Suriye'den asker çekiyor
Yeni planları ne?
Atatürk’ün hazırlattığı hutbeler
Emanete riayet
CHP'li belediyelere operasyonun yeni adresi İzmir Kemalpaşa
Biri Belediye Başkan Yardımcısı 5 gözaltı
CHP Kurultayı'nın iptali davası başladı
Duruşma 26 Mayıs'a ertelendi
Trump, Avrupa'ya satmak istiyor
Avrupa ise 'iğrenç' diyor
Sürpriz faiz kararı
MB kararını açıkladı
Sırrı Süreyya Önder'in son durumu
'Hayati tehlikesi devam ediyor'
Yüksek bonservisle yurt dışına gitmişlerdi…
Peki, performansları nasıl?
Vergi affı mı geliyor?
Bakanlık noktayı koydu
Rusya'dan Avrupa'ya şok suçlama
Avrupa savaş bitsin istemiyor
'Mümkün değildir
Bahçeli'den CHP'ye kayyum açıklaması
Yunanistan'a 12 mil cevabı
'Uluslararası hukuka aykırıdır'
Suud ile İran'dan dikkat çeken temas
Suudi Bakan Bin Selman, İran'da
Brüksel'in başı evsizlerle dertte!
Son 4 yılda 2'ye katlandı
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.