Seçim bitti, Türkiye’ye ‘İsveç’ baskısı arttı
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Bu hafta başında Cumhurbaşkanı Erdoğan ile konuştum. İsveç'in mümkün olan en hızlı şekilde İttifak’a katılımını nasıl sağlayabileceğimizi ele almak üzere yakında Ankara'ya gideceğim. İsveç'in katılım protokolünün yakında onaylanacağından eminim” dedi.
01.06.2023 13:15:00
Haber Merkezi
Haber Merkezi





Önce teröre destek ardından da kuranı kerime yapılan saldırılar sonrası finladiya ve İsveç ile NATO görüşmelerini askıya alan Ankara bu tutumundan geri adım attı.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Norveç'te gayri resmi Dışişleri Bakanları toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada, "Bu hafta başında Cumhurbaşkanı Erdoğan ile konuştum. İsveç'in üyeliği konusunda ilerleme kaydedilmesinin önemini her zaman vurguluyorum. İsveç'in mümkün olan en hızlı şekilde İttifak'a katılımını nasıl sağlayabileceğimizi ele almak üzere yakında Ankara'ya gideceğim. İsveç'in katılım protokolünün yakında onaylanacağından eminim" dedi.
İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ise "İsveç'in NATO üyeliği başvurusunu ciddi bir şekilde değerlendirmenin zamanı geldi. İsveç'in NATO dışında kalmasından sadece Vladimir Putin kazançlı çıkacaktır" dedi.
İsveç 11-12 Temmuz'da yapılacak NATO zirvesine kadar üyelik onayını almak istiyor.
Önce Finlandiya'nın NATO üyeliğine onay verildi.
Finlandiya'ya göre daha karşı bir tutum sergileyen İsveç'in NATO üyeliğinin onayı ise seçim sonrasına bırakıldı. Seçimlerin neticelenmesiyle birlikte Türkiye'ye İsveç baskısı da artmaya başladı.NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Norveç'te gayri resmi Dışişleri Bakanları toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada, "Bu hafta başında Cumhurbaşkanı Erdoğan ile konuştum. İsveç'in üyeliği konusunda ilerleme kaydedilmesinin önemini her zaman vurguluyorum. İsveç'in mümkün olan en hızlı şekilde İttifak'a katılımını nasıl sağlayabileceğimizi ele almak üzere yakında Ankara'ya gideceğim. İsveç'in katılım protokolünün yakında onaylanacağından eminim" dedi.
İsveç'ten 'onay zamanı geldi' açıklaması
Ülkesinin verdiği 'tüm taahhütleri yerinde getirdiğini' belirten İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billstrom ise Türkiye ve Macaristan'ın İsveç'in NATO üyelik başvurusunu onaylama zamanının geldiğini söyledi ve "Bu asla bir koşu değil, bir maratondu ve şu an bitiş çizgisini görüyoruz" dedi.İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ise "İsveç'in NATO üyeliği başvurusunu ciddi bir şekilde değerlendirmenin zamanı geldi. İsveç'in NATO dışında kalmasından sadece Vladimir Putin kazançlı çıkacaktır" dedi.
İsveç 11-12 Temmuz'da yapılacak NATO zirvesine kadar üyelik onayını almak istiyor.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.