Sanayiye aktarılan süt yerinde saydı
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar'ın verdiği bilgilere göre, sanayiye aktarılan inek sütü miktarı geçen yıl sadece onbinde 8 artarak, 7 milyon 939 bin ton olarak gerçekleşti. Buna karşın ayran ve peynir üretiminde artış oldu
17.02.2014 00:00:00
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, süt ürünlerinde en fazla artışın ayran ve peynir üretiminde görüldüğünü bildirerek, "Süt ürünleri içinde ayran üretimi yüzde 10.16 artışla 560 bin tonu, peynir üretimi yüzde 6.39 artışla 600 bin tonu aştı" dedi. Bayraktar, içme sütünde 1 milyon 298 bin ton, yoğurtta 1 milyon 81 bin tonluk üretime ulaşıldığını, sanayiye aktarılan inek sütü miktarının ise 2013 yılında sadece onbinde 8 artarak, 7 milyon 939 bin ton olarak gerçekleştiğini belirtti. Sanayiye aktarılan inek sütü miktarı 2012 yılında 7 milyon 932 bin tondu. Son bir yıllık artış sadece 7 ton oldu. Irak sayesinde ihracatta artış varSüt ve süt ürünlerinde 2010 yılında 167 milyon 993 bin 183 dolar olan ihracat, 2011 yılında yüzde 34.56 artarak 226 milyon 44 bin 594 dolara çıktıktan sonra 2012 yılında yüzde 0.32 azalarak 225 milyon 319 bin 610 dolara indiğini bildiren Bayraktar, "2013 yılında süt ve süt ürünleri ihracatı yüzde 24.95 artarak 281 milyon 546 bin 808 dolara ulaştı. 2010-2013 döneminde ihracat yüzde 67.59 arttı" dedi. Bayraktar, Türkiye'nin 2013 yılında içlerinde Irak, Suudi Arabistan, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri Azerbaycan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Ürdün, Lübnan, ABD ve Katar başta olmak üzere 51 ülkeye 153 milyon 790 bin 592 dolarlık peynir ve lor ihracatı gerçekleştirdiğini vurguladı. İharacatın yarısından fazlası Irak ve Suudi Arabistan'a yapıldı. Türkiye'nin 2013 yılındaki süt ve süt ürünleri ihracatı ise sadece 281 milyon dolar olarak gerçekleşti. Szö konusu rakam Almanya, Hollanda, İtalya, Danimarka, Yeni Zelanda gibi ülkelerin aynı sektördeki ihracatları ile karşılaştırıldığında oldukça cılız kalıyor. EKONOMİ SERVİSİ
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.