Sahte dolarda son durum
Yeni Mesaj akşam saatlerinde Kapalıçarşı'da sahte dolar olayını araştırdı. İşte son durum...
28.11.2024 21:23:00
AHMET TURAN YİĞİT
AHMET TURAN YİĞİT
Perşembe günü akşam saatlerinde Kapalıçarşı'da sahte dolar olayını araştırdık. İşte tespitlerimiz...
1. Döviz büfeleri döviz alışverişi yapıyor. Ancak bugün işlem miktarı düşüktü. Vatandaş da şokta. İhtiyacı olan satıyordu, olan da alıyordu.
2. Beyaz 100 dolarlar ile tüm 50 dolarlar alınmıyor. Mavi filigranlı 100 dolarda sorun yok.
3. Bankalar da, döviz büfeleri de para sayma ve ayırma cihazı kullanıyor. Dolayısıyla tüm banknotları tek tek kontrol etmek imkansız. Tek işlemde 1 milyon dolar bile alınıp satılıyor.
4. Bankalar da dikkatli şekilde döviz alımı ve satımı yaptı. Lakin vatandaşlar ne de bankaların, ne de döviz büfelerinin dolarlarını güveniyor. Ancak dijital kanallarda dolarda alış ile satış arasında 1 lira 20 kuruş fark var. Bu fark uzun süredir mevcut. Vatandaşlar serbest piyasadan döviz alıp bankaya yatırıyor. İhtiyaç duyduğunda da bankadan alıp serbest piyasada bozuyor. Bankalar farkı makul seviyeye çekse, vatandaş döviz işlemlerini dijital kanallardan yapar!
5. Banka kaynakları tüm para sayma makinelerinin bir kaç gün içinde güncellleneceğini, dolayısıyla sıkıntının ortadan kalkacağını söylüyor. Tüm Yetkili Müesseseler ve Döviz Bürolar Derneği (TÜYEMDER) Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Ünver de "Vatandaşların yanlış anlaşılmaya mahal vermemek adına ve mağduriyet yaşanmaması adına şu anda döviz büroları yetkili müesseseler 50 dolar ve beyaz bir önceki baskı olan 100 dolarların alım ve satımını bir müddet durdurdu. Bunlarla alakalı para sayma makinelerine yazlım güncellemeleri gelecek. Muhtemelen bir hafta 10 günü bulur diye tahmin ediyorum" açıklamasında bulundu. Ünver, basılan sahte dolarların neredeyse bire bire yakın bir sahtecilikte olduğunu dolayısıyla konunun uzmanı olmayan sıradan bir vatandaşın anlamasının mümkün olmadığına vurgu yaparak şunları söyledi: "2 tane para düşünün. Birisini darphane basmış birisini de darphane gibi bir yer basmış. Materyaller klişeler ve kâğıt kalitesi benzer yapıldığı için çok küçük detayları var. Bunları da uzmanlar ince ince, detaylı bir şekilde incelediğinde ortaya çıkıyor ve konunun uzmanı olmayan sıradan bir vatandaşın anlaması zor. Piyasada neredeyse bire bire yakın bir sahtecilikten bahsediyoruz. Çünkü cihazlardan geçiyor, ATM'lerden, banka para sayma makinelerinden geçiyor. Hepsi değil ama bazıları geçebiliyor. Dolayısıyla sektörümüz de buna yönelik böyle bir tedbir durumuna geçmiş durumda."
Bu arada Kapalıçarşı'da bazı döviz büroları para sayma makinelerinin gerçeklerinden ayırt edemediği banknotlarla ilgili iş yerlerine uyarı broşürleri astı. 100 ve 50 dolar görsellerinin kullanıldığı afişte "Piyasadaki sahtelerden dolayı görseldeki paralar alınmayacaktır" ifadesi yazıldı. Benzer görseller Mısır Çarşısı'ndaki esnafın ön camlarında da vardı.