Ruhban Okulu'na kapı açıldı
AKP hükümeti, değişikliğe gittiği özel okullar yönetmeliğiyle Heybeliada Ruhban Okulu'nun açılmasının önündeki son engeli de kaldırdı. Türk vatandaşı olmayanların da azınlık okullarında okuyabilmesinin önü açıldı
21.03.2012 00:00:00
ANALİZ - ORHAN DEDE
Geçtiğimiz günlerde yayınlanan ABD Uluslararası Dini Özgürlük Komisyonu'nun (USCIRF) 2011 yılı raporunun “Öncelikli tavsiyeler” kısmında Türkiye'den dini azınlıkların din adamlarını Türkiye'de eğitmelerine izin vermesi istenmişti. Söz konusu raporda Türkiye, en ağır dini özgürlük ihlallerinin yaşandığı ülkeler arasında sayılmıştı. ABD'de hazırlanan bu raporun daha mürekkebi bile kurumadan AKP hükümeti çok tartışılacak bir düzenlemeye imza attı. Yeni düzenlemeyle Heybeliada Ruhban Okulu'nun açılmasının önündeki önemli bir engel kaldırılmış oldu.
Sessiz sedasız yönetmelik değişti
Hükümet, sessiz sessiz özel okullar yönetmeliğini değiştirdi. Resmi Gazete'de yayımlanan yeni yönetmelikle birlikte meyhane, kahvehane, bar gibi alkollü içki satan yerlerin yakınında özel okul kurulması yasağı kaldırıldı. Eski yönetmelikte okulun bu gibi yerlere 100 metre uzaklıkta olması şartı vardı. Değişiklik bununla sınırlı kalmadı. Yönetmelikte yapılan en önemli değişiklik ise azınlık okullarıyla ilgili. Artık azınlık okullarında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan ailelerin çocukları da okuyabilecek. Önceki mevzuatta azınlık okullarında sadece Türk vatandaşı olan azınlıkların çocukları okuyabiliyordu. Ancak bu şart, Türk vatandaşı olmayan azınlık çocuklarının eğitim hakkından yararlanmasını engelliyordu. Bu değişiklik sayesinde açılsa bile öğrenci bulamayacak olan Heybeliada Ruhban Okulu artık istediği her ülkeden öğrenci kabul edebilecek. Yeni düzenlemeyle özel okullarda daha önce bulunması zorunlu olmayan Atatürk Köşesi'de zorunlu hale getirildi.
Ruhban Okulu açılışa hazır
Heybeliada Ruhban Okulu açılışa hazır olması için birkaç yıl önce tadilattan geçirildi. Ruhban Okulu'nun ilk etapta 25 öğrenci alacağı tahmin ediliyor. Bu öğrencilerin tamamı başta Yunanistan olmak üzere yurtdışından gelecek.
Ruhban okulu toplam 100 kadar öğrenciye eğitim verebilecek kapasitede. İstanbul'daki Rum cemaatinin bin 500 civarında bulunması, bunların çoğunun da yaşlılardan oluşması okulda öğrenim görecek öğrencilerin neredeyse tamamının yurtdışından gelmesi anlamına geliyor. İthal öğrencilerin büyük çoğunluğu Yunanistan'dan, geri kalanı ise Amerika ve diğer Avrupa ülkelerinden transfer edilecek.
Ekümenik olmaya bir adım daha..
Özel olarak Ruhban sınıfından seçilen öğrenciler ve eğitimciler Heybeliada'da eğitim görecek. Bu sayede Patrik Bartholomeos ekümenik olma hayaline ulaşmada çok büyük bir mesafe alacak. Bugüne kadar papazları Patrikhane'de yetiştiremeyen Patrik Bartholomeos Ortodoklar arasındaki hakimiyetini kabul ettirmekte çok önemli bir koz elde etmiş olacak.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.