Uzmanlar, Ramazan boyunca oruç tutanları, günlük öğün sayısını azaltmaları ve beslenme
alışkanlıklarında meydana gelen değişiklikler nedeniyle bayramda normal yeme düzenine geçtiklerinde psikolojik olarak daha fazla yemek yeme eğilimine girmemeleri konusunda uyardı
SSK Tokat Hastanesi'nde görevli Uzman Dr. Ali Çelik, günlük yiyecek alımının iki öğünde alınmasına rağmen enerji içeriği yoğun besinlerin tüketilmesinin Ramazan ayında kilo alımına sebep olabileceğini söyledi. Dr. Çelik, "Ramazan ayında yeterli miktarda sebze ve meyve tüketilmemesi, günlük sıvı alımının az olması durumunda da kabızlık görülmektedir. Ramazan sonrasında birdenbire aşırı yemek yemek, şeker, çikolata, ağır hamur işleri ve diğer tatlıları aşırı tüketmek mide ve bağırsak sisteminde çeşitli rahatsızlıklara yol açacaktır. Ayrıca sağlıklı yaşamın en temel kurallarından biri olan fiziksel aktivitenin arttırılması anlamında günlük yürüyüşler yapılmalıdır. Fiziksel aktivitenin bağırsak hareketlerini arttırıcı, kan şekeri ve kolesterolü azaltıcı, kilo kaybetmeye yardımcı olduğu unutulmamalıdır" dedi.
Uzman tavsiyeleri
Dr. Çelik, Ramazan ayı sonrası vatandaşların sağlıklı beslenmeleri için yapmaları gerekenleri ise şöyle sıraladı:
+ Güne kahvaltı yapılarak başlanmalı, kahvaltının günün en önemli öğünü olduğu unutulmamalıdır.
+ Azar azar ve sık yemek yenilmelidir.
+ Besinler iyi çiğnenmeli ve yavaş yavaş yenilmelidir.
+ Sıvı alımına dikkat edilmeli ve günde yaklaşık 1.5 - 2 litre su içilmelidir.
+ Ağır hamur tatlıları yerine kalorisi daha düşük sütlü tatlılar tüketilmelidir.
+ Bağırsak hareketlerinin düzenlenmesi amacıyla sebze ve meyve tüketimi arttırılmalıdır.
+ Kızartmalar yerine ızgara, fırın yada haşlama yöntemi ile pişirilmiş yemekler yenilmelidir.
+ Bayram için hazırlanan değişik türde ve tatta besinler karıştırılmadan tüketilmelidir.
+ Özellikle bayram ziyaretlerinde sunulan şeker, çikolata ve hamur işi tatlıları çok dikkatli tüketilmeli, yenilen miktar göz önüne alınmalıdır. Bu tür besinlerin çok yoğun miktarda enerji içerdiklerinden kilo alımına neden olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.
+ Yeterli ve dengeli beslenme için her besin grubundan yani süt ve süt ürünleri, sebze ve meyveler, et ve et ürünler ile tahıl grubundan besinlerin tüketilmesine özen gösterilmelidir."
alışkanlıklarında meydana gelen değişiklikler nedeniyle bayramda normal yeme düzenine geçtiklerinde psikolojik olarak daha fazla yemek yeme eğilimine girmemeleri konusunda uyardı
SSK Tokat Hastanesi'nde görevli Uzman Dr. Ali Çelik, günlük yiyecek alımının iki öğünde alınmasına rağmen enerji içeriği yoğun besinlerin tüketilmesinin Ramazan ayında kilo alımına sebep olabileceğini söyledi. Dr. Çelik, "Ramazan ayında yeterli miktarda sebze ve meyve tüketilmemesi, günlük sıvı alımının az olması durumunda da kabızlık görülmektedir. Ramazan sonrasında birdenbire aşırı yemek yemek, şeker, çikolata, ağır hamur işleri ve diğer tatlıları aşırı tüketmek mide ve bağırsak sisteminde çeşitli rahatsızlıklara yol açacaktır. Ayrıca sağlıklı yaşamın en temel kurallarından biri olan fiziksel aktivitenin arttırılması anlamında günlük yürüyüşler yapılmalıdır. Fiziksel aktivitenin bağırsak hareketlerini arttırıcı, kan şekeri ve kolesterolü azaltıcı, kilo kaybetmeye yardımcı olduğu unutulmamalıdır" dedi.
Uzman tavsiyeleri
Dr. Çelik, Ramazan ayı sonrası vatandaşların sağlıklı beslenmeleri için yapmaları gerekenleri ise şöyle sıraladı:
+ Güne kahvaltı yapılarak başlanmalı, kahvaltının günün en önemli öğünü olduğu unutulmamalıdır.
+ Azar azar ve sık yemek yenilmelidir.
+ Besinler iyi çiğnenmeli ve yavaş yavaş yenilmelidir.
+ Sıvı alımına dikkat edilmeli ve günde yaklaşık 1.5 - 2 litre su içilmelidir.
+ Ağır hamur tatlıları yerine kalorisi daha düşük sütlü tatlılar tüketilmelidir.
+ Bağırsak hareketlerinin düzenlenmesi amacıyla sebze ve meyve tüketimi arttırılmalıdır.
+ Kızartmalar yerine ızgara, fırın yada haşlama yöntemi ile pişirilmiş yemekler yenilmelidir.
+ Bayram için hazırlanan değişik türde ve tatta besinler karıştırılmadan tüketilmelidir.
+ Özellikle bayram ziyaretlerinde sunulan şeker, çikolata ve hamur işi tatlıları çok dikkatli tüketilmeli, yenilen miktar göz önüne alınmalıdır. Bu tür besinlerin çok yoğun miktarda enerji içerdiklerinden kilo alımına neden olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.
+ Yeterli ve dengeli beslenme için her besin grubundan yani süt ve süt ürünleri, sebze ve meyveler, et ve et ürünler ile tahıl grubundan besinlerin tüketilmesine özen gösterilmelidir."
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.