Piyasaların 19 Mart öncesine dönmesi kolay olmayacak
Dış Ticarete Yön Verenler Derneği (DIŞYÖNDER) Başkanı Dr. Hakan Çınar, Türkiye'de 10 gündür yüksek seyreden tansiyonun bayram tatilinde düşeceğini ancak ekonomide 19 Mart öncesine dönüşün zaman alacağını söyledi.
29.03.2025 00:08:00 / Güncelleme: 29.03.2025 00:15:18
AHMET TURAN YİĞİT
AHMET TURAN YİĞİT





Dış Ticarete Yön Verenler Derneği (DIŞYÖNDER) Başkanı Dr. Hakan Çınar, Merkez Bankası'nın bir ara 41 lirayı gören doları kontrol altına alabilmek için yaklaşık 28 milyar dolarlık rezerv sattığını hatırlattı. Dr. Çınar, şöyle devam etti: "Ülke risk primini gösteren CDS oranları 380'e, TL gecelik faiz oranı yüzde 46'ya ulaştı. Takasbank para piyasasında faiz yüzde 47-48 bandında seyrediyor. Döviz rezervlerindeki düşüş, iş dünyası için büyük önem taşıyan kredi faiz oranlarına da yansıdı. Özellikle reeskont kredileri kullanılamayacak seviyeye geldi. Merkez Bankası Nisanda faiz kararını verirken önceki aylara göre bir hayli zorlanacak. Gecelik faizler normal seyrine dönmeden yapılacak yeni bir indirim isabetli olmayabilir. Diğer taraftan yabancı portföy yatırımcılarının riskten kaçınma refleksi olduğunu unutmamalıyız. Son gelişmeler orta vadede yabancı sermayenin ülkede devamlılığını ve muhtemel yeni yatırımları olumsuz etkileyebilir. Ülkede refahı artırmanın yolunun iç huzurdan ve toplumsal barıştan geçtiğini göz ardı etmemeliyiz. Ekonomi yönetiminin sıkı para politikasından vazgeçeceğini tahmin etmiyorum. Ancak ne olursa olsun, piyasaların 19 Mart öncesine dönebilmesi zaman alacak."
Ekonomide 10 günde neler oldu?
Öte yandan "yenimesaj.com.tr"nin tespİtlerine göre Türkiye ekonomisinde son 10 günde şu gelişmeler yaşandı:
* Merkez Bankası sadece 4 günde 28 milyar dolar sattı. Bunun anlamı son iki yıldır yabancının getirdiği paranın yüzde 70'ı dört günde kaçtı. Keşke bu kadarla kalsaydı! Borsada işlem gören 525 şirketin piyasa değeri 2 trilyon lira azaldı. On yıllık tahvil faizleri 500 baz puan zıpladı.
* Milyonerlerin mevduat faizi yüzde 47'ye yükseldi.
* Ticari kredi faizleri kamu bankalarında yüzde 50'ye, özellerde yüzde 59'a kadar yükseldi. İş dünyası bankaların kredi tahsislerini yavaşlattığını, para çekme işlemlerinde sıkıntı yaşandığını öne sürüyor.
* Piyasada faizler yükseldi. Muhtemelen faiz indirim sürecine ara verildi.
* Hanehalkı, reel sektör ve finans kesiminin enflasyon beklentileri bozuldu. Bu durum muhtemelen Nisan ayında açıklanacak beklenti anketlerine de yansıyacaktır.
* Türkiye'nin risk priminde bir süredir görülen gerileme geçen hafta tersine döndü. Kredi risk primi (CDS) 5 ayın zirvesini gördü. Dış borçlanma maliyeti arttı.
* Merkez Bankası kurdaki hareketi önlemek için müdahale etti, döviz rezervleri eridi. Oysa döviz rezervlerinin güçlü olması dolarizasyonun tersine çevrilmesi için gereken adımlardan biri.
* 12 Mart'ta 442 milyar TL olan Hazine'nin nakit hesabı 19 Mart'ta 120 milyar TL'ye, 25 Mart'ta ise 72 milyar TL'ye indi. Kasada para kalmadı. Kalan para emekli ve memur maaşlarına ancak yeter!
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.