Merkez Bankası 24 saat para bassa, onların kârlarını yakalayamaz!
Banka kârları bu yıl resmen coştu. Akbank, 2022 yılının 9 ayında 38 milyar 223 milyon TL net kâr elde etti. Garanti BBVA da yılın 9 ayında 38 milyar 726 milyon 62 bin TL net kâr açıkladı. Bankaların bu yıl 8 aylık kârı 252 milyar lirayı geçmişti. 9 aylık kârın ise 300 milyar liraya yaklaşması bekleniyor.
31.10.2022 20:06:00





Bankalar bu yıl Kur Korumalı Mevduat sayesinde rekor kârlar açıklıyor. Akbank, 2022 yılının 9 ayında 38 milyar 223 milyon TL net kâr elde etti. Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, yılın 9 ayında ekonomiye sağladıkları kredi desteğini, 561 milyar TL'si nakdi olmak üzere, toplam 690 milyar TL seviyesine çıkardıklarını aktararak, şu bilgileri verdi: "Toplam mevduatımız 669 milyar TL'ye, aktiflerimiz ise 1 trilyon 69 milyar TL'ye ulaştı. Yüzde 22.2 düzeyinde gerçekleşen güçlü konsolide sermaye yeterlilik oranımızla reel sektörün büyümesine ve gelişmesine destek olmayı sürdürdük. Bankamız, 13 milyar 125 milyon TL vergi karşılığı ayırarak 38 milyar 223 milyon TL konsolide net kar elde etti. Yılın ilk 9 ayındaki özverili performansları için çalışma arkadaşlarımıza ve bizlere duydukları güven için başta müşterilerimiz olmak üzere tüm paydaşlarımıza teşekkür ederim."
Bir rekor kâr da Garanti'den
Yabancı sermayenin egemenliğindeki Garanti BBVA da, yılın 9 ayında 38 milyar 726 milyon 62 bin TL konsolide net kar elde etti. Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ, bankacılık sektörünün TL kredilerde ilk 9 ayda yüzde 51 büyüdüğünü aktararak, şunları kaydetti: "Kredi büyümesi, ağırlıklı olarak Türk lirası ve tüzel tarafta gerçekleşti. Garanti BBVA olarak bu dönemde hem tüzel hem bireysel kredilerde, sırasıyla yüzde 72 ve yüzde 37 büyümeyle sektörde pazar payı kazanarak öncü konumumuzu pekiştirdik. Yabancı para kredilerde ise talebin düşük olması ve vadesi gelen kredilerin kapatılmasının etkisiyle küçülme hızlanarak sürüyor. Kredilerin büyümesiyle destek bulan ekonomik aktivite ve düşük faiz ortamı sorunlu kredilerdeki büyümenin önünü kesti. Sektör genelinde olduğu gibi Bankamızda da aktif kalitesi iyileşiyor, tahsilatlar güçlü devam ediyor. Kredilerin fonlamasında ise Kur Korumalı Mevduat (KKM) ana ürün oldu. KKM hacmimizi sadece üçüncü çeyrekte nette yüzde 30'a yakın artırdık. Bugün KKM mevduatları TL vadeli mevduatlarımızın yüzde 60'dan fazlasını oluşturuyor. KKM etkisiyle, sektörde ilk defa mevduat vadelerinin uzadığına şahit olduk ki bu gelişme de banka bilançolarındaki vade farkı yönetimine pozitif anlamda destek oldu."
Küçük bankalar da geri kalmadı
Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası (TKYB), bu yılın 9 ayında 1.2 milyar TL net kâr elde etti. ŞEVKET TEPETAŞ
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.