"Eşref-i mahlukat olarak yaratılan insanın bütün maharet ve kabiliyetlerini cem eden ve ulvi gayesini hülasa eden iki ana vazifesi mevcuttur. Dolayısıyla insanlığın ihyası ve alemin, eşyanın imarı…
Burada birinci vazife medeniyetin, ikinci vazife de tekniğin esasını teşkil eder. Ancak bu iki vazife ifa edildiğinde insani gayesi ve maksadı hasıl olabilir.
Medeniyet, insanın insani hasletlere sahip olması; inanç, ibadet, iffet, izzet, sabır, kanat, tefekkür, ihsan, irfan… gibi müspet sıfatları kendisine hal edinmesi olayıdır.
Medeni insan, kendisini her zaman bir ilahi kudretin önünde bilerek hareket eder. Kontrollü, istikrarlı ve murakabelidir.
Onun olduğu yerde ferdi hayattan cemiyet planına kadar her yerde adalet vardır. Zulme yer yoktur. Medeni insan, kendi yararına kazanılmış insandır. Ancak, önce iç alemi ihya edilmiş bu insan eşyayı imar ederek insanlığın istifadesine sunabilir.
Demek medenilik her şeyden bir iç alem meselesidir, çekirdek meseledir. Kabuğun şekillenmesi çekirdeğin evsafına (kabiliyetine, kapasitesine) göredir.
Bu meyanda esasında medeniliğin dış kıyafetle de (giyim-kuşamla) ilgisi yoktur. Başka bir ifade ile giyilen elbisenin şekli bir medenilik ölçüsü değildir. Bugünkü manada pratik bir ifade ile söylersek medenilik; ütülü elbise giyinmek yahut kravat takmak değildir. Böyle zannedenlere Nasrettin Hoca'nın kavuk hikayesi en iyi cevaptır.
İlim ve maharetini kavukta görenlere şu anlamlı bir o kadar da alaylı cevabı vermiştir; 'Eğer keramet kavukta ise buyurun başınıza koyun ve siz okuyun.'
Bugün meselelerde kabuğu delerek öze nüfus edemeyenler, medeniliğin giydiği kumaşın cinsinde, şeklinde hatta renginde arayabilecek kadar moda düşkünü ve gösteriş budalası olmuşlardır. Hatta daha da ileriye giderek bu durumu bir ideolojik gösterge olarak anlayanlar zuhur etmiştir…
Teknoloji ise maddenin şekilden şekile girmesi olayıdır. Eşyanın elde şekillenmesi olayı olan teknoloji medeni insanın elinde hayırlı ve faydalı olur. Medeni olmayanlar nezdinde teknoloji, katilin elindeki silah gibidir.
Bu haliyle teknoloji insanın mahvını hazırlayan bir sebep olabilir. Nitekim dün Japonya'da patlayan atom bombası, bugün insanın korkulu haline gelen nükleer facia meselesi, bu felaketi ihbar eden örneklerdir.
Arzu edilen ve istenen teknolojinin medeni insanların elinde, insanlığın hayrını kullanılabilmesidir. Bunun için akıl, ilim ve fennin iman ile beraber bulunması şarttır. Bunu da gerçekleştirecek yegane yol; İslam'dır.
O halde İslam'dan mahrum olanlardan gerçek manada medenilik beklenemez. Bunun için Allah'ın (c.c) ve Resulü'nün (s.a.v.) istediği, gerçekten medeni insanların yetişmesi şattır. Aksi halde ne eşyanın imarı, ne de insanın ve ne de insanlığın ihyası gerçekleştirilebilir. Böylelerinden hak ve adaleti tatbik ve temsil vazifesi de beklenemez."
Bu tespitler her alanda 'önce insan' diyen, Prof. Haydar Baş Bey'in "Makalat" isimli eserinin 269 ila 271 sahifelerinde geçmektedir.
Buna binaen insanlığın çözdüm zannedip de bir türlü çözemediği ve çözemediğini de idrak edemediği temel mevzulardan iki tanesidir.
Kanaatim odur ki, bu mevzuların dünya genelinde hâlâ çözüm bulamaması yukarıda portresi çizilen mükemmel insan modelinin ya
yetiştirilememesinden, ya da bu özellikleri haiz
insanların yalnız bırakılmalarının sonucudur.
Bu durumun Müslüman ülkelerde daha çok görülmesi düşmanımızın güçlü olmasının yanı sıra, Müslümanların da bir araya gelememe
ferasetsizliğinin tezahürüdür.
Bu yazıdan umduğum şey ise günümüze ve kokuşmuş dünya düzenine bir nebze rehber
olmasıdır.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Osman Baş / diğer yazıları
- EMPATİ (Buram buram merhamet) / 15.08.2020
- Rusya ekonomik bağımsızlığını nasıl kazandı? / 16.01.2020
- ABD’li profesörün itirafı / 15.01.2020
- İslam ve Mevlana - 2 / 12.01.2020
- İslam ve Mevlana -1- / 11.01.2020
- Ehl-i Beyt’i sevenlerin özellikleri / 12.12.2019
- Vatan müdafaası / 10.12.2019
- İmam Seccad; Namaz / 05.12.2019
- İmam Zeynelabidin (a.s) / 04.12.2019
- Gadir-i Hum’u inkâr edemezsiniz / 26.11.2019
- Rusya ekonomik bağımsızlığını nasıl kazandı? / 16.01.2020
- ABD’li profesörün itirafı / 15.01.2020
- İslam ve Mevlana - 2 / 12.01.2020
- İslam ve Mevlana -1- / 11.01.2020
- Ehl-i Beyt’i sevenlerin özellikleri / 12.12.2019
- Vatan müdafaası / 10.12.2019
- İmam Seccad; Namaz / 05.12.2019
- İmam Zeynelabidin (a.s) / 04.12.2019
- Gadir-i Hum’u inkâr edemezsiniz / 26.11.2019