Makinede yerli ara malı sorunu var
Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu, sektörde ithal girdi oranının yüzde 21, dolaylı ithalat etkisinin ise yüzde 12.8 olduğuna işaret ederek, "Diğer ülkeleri yakalamak için yerli ara malı ve komponent (parça) konusunda gidecek çok yolumuz var. Makine ihracatı ile yarattığımız katma değerin yüzde 75.8'ini Türkiye'de oluşturuyoruz" dedi.
22.02.2021 16:49:00





İBRAHİM ETHEM YIĞ / DETAY HABER
Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) yılın ilk ayında yapılan toplam makine ihracatının 1.4 milyar dolar olduğunu açıkladı. Ocak ayında geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 3.8 artış yaşandığını belirten MAİB Başkanı Kutlu Karavelioğlu, "Satın alma gücü yüksek ülkelerden başlayarak, pandemi sürecinde ertelenen tüketim ihtiyaçlarının hızla giderilmesi için bahar aylarında talebin güçleneceği kanısı hâkim hale geldi. Bu durumun yatırım veya tüketim malı üreten tüm sektörlere doğrudan etkisi olacaktır. Bu yıl 20 milyar dolar makine ihracatı yapmayı hedefliyoruz" dedi.
Fiyatlar artıyor
Dünya genelinde makine fiyatlarında yaşanan artış Türkiye'nin makine ihracatına da olumlu yansıdı. Ocak ayında yurt dışına ihraç ettiği makinelerin miktarı geçtiğimiz yıla göre yüzde 0.4 artan Türkiye'nin makine ihracat gelirleri yüzde 3.8 arttı. Türk makine sektörü, sadece ABD ve Rusya'da kısmi daralmalar yaşadı. Mart ayından itibaren karşılaştırmalı tüm verilerde iyileşmeler başlayacağını vurgulayan Karavelioğlu, sektördeki ithalat konusunda şunları söyledi: "Sektörümüzün ithalat girdi yoğunluğuna baktığımızda doğrudan girdilerin yüzde 21, dolaylı ithalat etkisinin ise yüzde 12.8 olduğunu hesapladık. Diğer ülkeleri yakalamak için yerli ara malı ve komponent (parça) konusunda gidecek çok yolumuz olduğunun bilincindeyiz. Makine ihracatı ile yarattığımız katma değerin yüzde 75.8'ini Türkiye'de oluşturuyoruz. Yerli makine kullanımının öncelenmesi için çabalarımızı artırmak zorundayız çünkü yurt içindeki makine talebinin oluşturduğu katma değerin sadece yüzde 31'i ülkemizde kalıyor. Ne yazık ki yurt içi talepten doğan katma değerin yüzde 33'ü Avrupa'ya, yüzde 20'si de Doğu Asya'ya gidiyor."
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.