Makine sektörü atağa kalktı
MAİB Başkanı Kutlu Karavelioğlu, 2021 yılının ilk 6 ayında dünya makine ihracatının yüzde 20’ye yakın arttığına işaret ederek, "Türkiye olarak makinede biz yüzde 40 artış oranına yaklaştık. Gelecek üç yıl makine sektörünün altın çağı olacak” dedi.
11.07.2021 17:30:00





İBRAHİM ETHEM YIĞ / DETAY HABER
Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) tarafından yapılan açıklamaya göre, Haziran sonu itibarıyla Türkiye'nin serbest bölgeler dâhil toplam makine ihracatı 11.4 milyar dolar oldu. İhracat siparişlerinin yılın ilk 6 ayında küresel ölçekte hızla arttığına dikkat çeken MAİB Başkanı Kutlu Karavelioğlu, "Bu artıştan en çok yararlanan ülkelerden biri olduk ve dünya makine ihracatının yüzde 20'ye yakın arttığı tahmin edilen ilk yarıyılda biz yüzde 40 artış oranına yaklaştık. Gelecek üç yıl makine sektörünün altın çağı olacak" dedi.
En güçlü pazar Almanya
Yılın ilk yarısı sonunda ihracatını 2019'a göre yüzde 19, 2020'ye göre ise yüzde 38 artıran makine sektörünün serbest bölgeler dâhil toplam ihracatı 11.4 milyar dolar oldu. Almanya ve ABD'ye toplam ihracatı 2 milyar doları aşan sektör, ilk 6 ay sonunda geçen yılın aynı dönemine göre 3 milyar dolar fazla ihracat geliri elde etti. Yılın ikinci yarısında dünya genelinde yaşanacak büyük açılma ile talep artışının toparlanmadan büyümeye hızlı bir geçiş oluşturmasını beklediğini ifade eden Karavelioğlu, şunları söyledi: "Makine ve teçhizat yatırımlarında geçmiş krizlere göre iki katı hızlı bir iyileşme oldu. Küresel sanayi üretimindeki büyüme 2015 yılından bu yana en yüksek seviyeye çıktığı için makine imalat sanayiinde de hızlı bir toparlanma yaşandı."
Gençlere tercih çağrısı
Makine ve teçhizat yatırımlarındaki artışın devam etmesi yönünde tüketici talebi dışında unsurlar olduğuna da dikkat çeken Karavelioğlu, şunları söyledi: "Pandemi sonrası süreçte sürdürebilirlikle uyumlu yeşil yatırımlar katlanarak artacak ve imalatçı sektörlerin tamamı baştan aşağı bir dönüşüm yaşayacak. Sanayi 4.0 ve dijitalleşme yönündeki ihtiyaçlar da makine sektörünün önünü açacak. Gelecek üç yılın makine sektörünün altın çağı olacağına inanıyoruz. Büyüme hızımızı koruyacağız ve dünya çapında markalarımızın sayısı artacak. Üniversite tercihlerinin yaklaştığı bu dönemde, gençlerimize sektörümüz ile ilgili alanlara öncelik vermelerini ve parlak bir geleceğin parçası olmalarını tavsiye ediyorum."
İthalata nihayet fren geldi
MAİB Başkanı Karavelioğlu, yatırım teşvik belgelerinin son yıllarda 'arka kapı' gibi kullanılıp adeta tek taraflı 'serbest ticaret anlaşmaları'na dönüştüğüne işaret ederek, "Bunun maksadına uygun kullanılması için gereken mevzuat değişikliğinin gerçekleşmesinden memnunuz. Yatırım teşvik belgesi kapsamında temin edilen makine ve teçhizat için gümrük vergisi istisnaları, yerli ve ithal mallar arasındaki farkı ortadan kaldırdığı için, diğer sanayi dallarımız korunurken katma değeri en yüksek sınai dal olan makine imalatı dış tehditlere maruz kalıyordu. Mevzuat değişikliği ile hem asgari yatırım oranları güncellenmiş hem de sınırlı dahi olsa bir kısım makinenin Uzak Doğu'nun haksız rekabetinden korunması yönünde adım atılmıştır. Korumacılığın dünyada tavan yaptığı ve bizim gümrüksüz neredeyse hiçbir ülkeye giremediğimiz bir dönemde makine ithalatını teşvik edip son 12 ayda 31 milyar dolara taşımak sürdürülemez bir durumdu."
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.