Kutsal topraklar mahşer provasına hazır
Suudi Arabistan tüm dünyada etkili olan Covid-19 tedbirlerinin uygulandığı dönemlerde sınırlı imkânlarla gerçekleşen hac ibadeti için bu yıl 2 milyondan fazla kişinin ağırlanacağı büyük bir organizasyona ev sahipliği yapacak. Mahşer provası özelliği taşıyan Arafat vakfesi ise yarın.
26.06.2023 11:28:00
Haber Merkezi
Haber Merkezi





Kutsal topraklara hac farizasını yerine getirmek üzere ulaşan hacı adaylarının haccın rükünlerinden Arafat vakfesi için intikalleri bugün başlıyor. Arafat vakfesi ise yarın...
Öte yandan Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi (Harameyn) İşleri Genel Başkanı ve Kabe İmamı Abdurrahman es-Sudeysi, yeni hac mevsiminin "istisnai ve güvenli" olması için çalıştıklarını söylerken, bu kapsamda bazı hazırlıklar da öne çıkıyor. Bu hac mevsiminde dijital girişimler, uygulamalar, çadır kent ve benzeri görülmemiş sayıda görevli ve gönüllünün hac için görevlendirilmesi dikkati çekiyor.
4 yıl sonra tam kapasite hac
Hac ve Umre Bakanı Tevfik er-Rabia, bu yıl 9 Ocak'ta da hacıların sayısının 2020'de yayılan Covid-19 öncesindeki haline döneceğini söylemişti. Rabia, 19 Haziran'da ise 160 ülkeden iki milyondan fazla hacı adayının gelişini memnuniyetle karşıladıklarını belirtti. Salgın hastalık nedeniyle olağanüstü hac mevsimlerine tanıklık eden Suudi Arabistan, Covid-19 salgınından bu yana hac yapmasına izin verilenlerin sayısına ve yaşlarına kısıtlamalar getirdi. Geçen yıl hacı sayısı, hedeflenen sayının altında kalarak 779 bin 919'u yurt dışından olmak üzere 899 bin 353'te kaldı. 2021 yılı hac mevsiminde ise salgının patlak vermesi nedeniyle sıkı sağlık kontrolleri altında Suudi Arabistan'ın içinden sadece 60 bin kişinin katılımına izin verilmişti. 2019'da dünyanın her yerinden yaklaşık 2.5 milyon hacının geldiği Suudi Arabistan'da 2020'de hacı sayısı ülke içerisinde yaklaşık 10 bin ile sınırlı kaldı.
Hac mevsimine hazırlık planı
Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi (Harameyn) İşleri Genel Başkanı ve Kabe İmamı Abdurrahman es-Sudeysi, 1 Haziran'da düzenlediği basın toplantısında, "Bu hac mevsiminin Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi (Harameyn) İşleri Genel Başkanlığı tarihinin en büyük harekat planına tanık oluyor" dedi. Kabe İmamı Sudeysi, bu planın "tam bir yıllık hazırlık, planlama ve özenli çalışmaların sonucu" olduğunu vurguladı. Harameyn İşleri Genel Başkanlığı tarihindeki en büyük kadronun göreve hazırlandığını aktaran Sudeysi, 4 ana vardiya ile çalışacak işçi sayısının 14 bine ulaştığını kaydetti. Sudeysi, Harameyn için 51 alanda 5 binden fazla gönüllüye de fırsat tanındığını sözlerine ekledi.
Yabancı dilde hizmet veriliyor
Harameyn İşleri Genel Başkanlığı, Mescid-i Haram'da 49, Mescid-i Nebevi'de ise 23 danışma noktası üzerinden 51 dilde çeviri ve yönlendirme hizmeti veriyor. Bu bağlamda İrşat İşleri Dairesi, söz konusu noktalara hacı adayları için Arapça, İngilizce, Fransızca, Rusça, Farsça, Türkçe, Malayca, Urduca, Çince, Bengalce ve Hausa dilleri olmak üzere 11 dille desteklenen rehber robotlar yerleştirdi.
130 bin ağaç dikildi
Rabia ayrıca kutsal yerlerin bitki örtüsünün yeşillenmesi için girişimde bulunduklarını ve hacılar için hava kalitesinin iyileştirilmesi çerçevesinde ibadet bölgelerinde 130 bin ağaç dikildiğini ifade etti. Hacı adaylarının hizmetinde çevre dostu 17 elektrikli trenin hizmete girdiğini söyleyen Rabia, saatte 72 bin kişinin taşınmasının planlandığı trenlerin yanı sıra 72 bin otobüsün de hizmet verdiğini belirtti.
40 milyon litre zemzem dağıtılacak
Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi İşleri Genel Başkanlığı ayrıca Harameyn'de toplamda 40 milyon litre Zemzem suyu dağıtmayı amaçladığını açıkladı. Zemzem dağıtımı Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi'de, 30 binden fazla dağıtım noktasından yapılıyor. Bu kapsamda günde yaklaşık iki milyon şişe Zemzem suyu dağıtılıyor. Hacı adayları, Suudi Arabistan'da uygulanan özel karşılama programlarıyla sıcak bir şekilde karşılanıyor. Harameyn İşleri Başkanlığına bağlı merkezlerde görev yapanlar, hacı adaylarının bilinçli bir şekilde ibadetlerini yerine getirmeleri için de "bilinçlendirme çalışmaları" yürütüyor.
54 yılda 99 milyondan fazla kişi hac ibadetini eda etti
Öte yandan Suudi Arabistan, 54 yılda 99 milyondan fazla hac ziyaretçisini ağırladıklarını açıkladı. Buna birden fazla hac yapanlar da dahil... Örneğin bir kişi bu süre zarfında 5 kez hac yapmışsa, tüm haclar toplam sayıya ayrı ayrı dahil edildi. Ülkenin resmi haber ajansı SPA'da yer alan haberde, Suudi Arabistan Genel İstatistik Kurumu'nun 1968 yılı itibariyle hac ibadeti için kutsal topraklara gelenlerin istatistik verilerini almaya başladığına işaret edildi. Haberde, 2022 yılına kadar 54 yıllık süre zarfında kutsal topraklarda 99 milyonu aşkın hac ziyaretçisinin ağırlandığı belirtildi. Suudi Arabistanlı yetkililer, bu yılki hacı sayısına ilişkin net bir rakam açıklamamakla beraber 2023 yılı için hazırlıkların salgın öncesindeki rakamlara ulaşmak üzere yapıldığını duyurmuştu. Suudi Arabistan İstatistik Kurumu verilerine göre, 2023 yılı için hacı adayı sayısı ülke içinden ve dışından 2.4 milyon olarak açıklanmıştı. Ülkenin 2030 vizyonu kapsamında Mescid-i Haram'da yapılan genişletme çalışmaları ve Covid-19 salgınının sona ermesiyle hacı sayısının artırılması hedefleniyor. HABER MERKEZİ/AA
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.