Koronavirüste test sayımız yetersiz
Koronavirüs salgınında Türkiye'de vaka sayısı 127 bin 659'a, can kaybı ise 3 bin 461'e yükseldi. Günlük vaka sayısının iyileşen hasta sayısından çok daha az olması ülkemizde salgınla mücadelede umutları arttırdı. Ancak uzmanlar test sayısının azlığına dikkat çekiyor
05.05.2020 14:33:00





Tüm dünyayı etkisi altına alan ve şu ana kadar yaklaşık 3.7 milyon insana bulaşarak, 253 bin insanın ölümüne neden olan yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınında Türkiye'de 4 Mayıs itibarıyla koronavirüs vaka sayısı 127 bin 659'a, virüsün neden olduğu Covid-19 hastalığı sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı da 3 bin 461'e yükseldi. 30 Mart'tan bu yana ilk kez 4 Mayıs'ta günlük koronavirüs vaka sayısı 2000'in altına düştü. Günlük vaka sayısının iyileşen hasta sayısından çok daha az olması salgınla mücadelede umutları arttırıyor. 35 bin 771 test yapılan 4 Mayıs'ta günlük vaka sayısı bin 614 olarak kaydedilirken, iyileşen hasta sayısı ise 5 bin 15 oldu. Türkiye'de 4 Mayıs itibarıyla toplam test sayısı 1 milyon 171 bini aşarken toplam yoğun bakımdaki hasta sayısı bin 384, entübe hasta sayısı ise 727 olarak kaydedildi. Bugüne kadar iyileşerek taburcu olan hasta sayısı ise 68 bin 166'ya ulaştı.
En riskli kentimiz İstanbul
Ülkemizde koronavirüs salgınında nüfusa göre en riskli iller İstanbul, Ankara, İzmir ve Konya. En çok vaka ve en fazla can kaybı İstanbul'da görüldü. İstanbul Üniversitesi Şehir Politikaları Merkezi tarafından yapılan koronavirüs salgını nedeniyle İstanbul'da sosyal ve ekonomik açıdan riskli mahalleleri belirleyen araştırmanın sonuçlarını değerlendiren Prof. Dr. Murat Şeker, İstanbul'daki 4.5 milyon hanenin 2.5 milyonunun koronavirüs kaynaklı sosyal ve ekonomik riskler taşıdığını, söz konusu 2.5 milyon hanede yaklaşık 10 milyon kişinin yaşadığını aktararak, "Araştırmada, riskleri düzeyine göre düşük, orta ve yüksek şeklinde derecelendirdik. İstanbul'daki 961 mahalleden 358'inin sosyal ve ekonomik açıdan öncelikli risk bölgesi olduğu görülüyor. İstanbul'un 49 mahallesi ise yüksek risk düzeyinde bulunuyor" şeklinde konuştu. İstanbul nüfusunun yüzde 7.1'inin yüksek risk, yüzde 13.9'unun ise orta riskli alanda olduğunu, dolayısıyla her 5 kişiden 1'nin koronavirüs kaynaklı sosyal ve ekonomik risk altında bulunduğunu belirten Şeker, "Yüksek, orta ve düşük riskli mahallelerin yoğunlaştığı ilçelerin başında Esenyurt, Bağcılar, Ümraniye, Pendik, Küçükçekmece, Sancaktepe, Kağıthane, Sultanbeyli ve Esenler gelirken, yüksek riskli 49 mahalle ise Esenyurt, Sultanbeyli ve Arnavutköy'de yoğunlaşıyor" dedi.
Test sayısı yeterli değil
Türkiye'de iyileşen hasta sayısının mevcut hasta sayısını geçtiğinin açıklamasının ardından hükümet de normalleşme planını devreye soktu. İlk koronavirüs vakasının görüldüğü 11 Mart'tan beri ilk kez günlük iyileşen hasta sayısı, mevcut hasta sayısını 3 Mayıs'ta geçti. 4 bin 892 kişinin iyileştiği 3 Mayıs günü, mevcut hasta sayısı 2 bin 190'da kaldı. Ancak 3 Mayıs'ta 24 bin bir kişiye test yapılmıştı. 30 Nisan'da 42 bin 4 olan günlük test sayısının, 1 Mayıs'ta 41 bin 431'e, 2 Mayıs'ta 36 bin 318'e ve 3 Mayıs'ta da 24 bine düşmesi dikkat çekti. Test sayısının 4 Mayıs'ta da 35 bin 771 olarak duyurulması, Türkiye'de test sayısında düzenli bir artışın olmadığına işaret etti. Salgının gerçek boyutunun bilinmesi ve kontrol altına alınması noktasında yaygın test uygulamasının kritik önemine dikkat çeken uzmanlar, test sayısının yeniden artırılması gerektiğini savunuyor. Uzmanlar, test sayısı düşük tutulduğu sürece Türkiye'de "koronavirüs bilmecesini tam olarak çözmenin mümkün olmayacağı" görüşünde.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.