15-20 yıl öncesine kadar, mutfakların vazgeçilmez malzemelerinden olan bakır tencere, kazan, kaşık, çatal, tas ve sürahi gibi malzemeler, yeni nesil tarafından yeniden keşfediliyor.
Yeniden mutfaklarda
Bakır kap denilince de akla ilk gelenler kalaycılar oluyor. Bir zamanlar, adına türküler, şarkılar söylenen kalaylı kaplar, mutfaklarda yeniden yerini almaya başlayıp, alüminyum, çelik ve plastik ürünlere karşı ciddi bir sınav veriyor. Uzun ömürlü olması, yemeğe verdiği lezzet, ısıda tasarruf sağlaması gibi üstünlükleri olan bakır kapların tek dezavantajı yılda en az bir defa kalaylanma gereksinimi.
Tarihi Bakırcılar Çarşısı'nda bulunan küçük işyerinde baba mesleği olan kalaycılığı sürdüren Cahit Çalı, "Tarihe karışmak üzere olan kalaycılık mesleği, 2-3 yıldan beri yeniden canlanmaya başladı" dedi. Ev hanımlarının bakır kapları yeniden keşfettiğini, otantik mekanlarda yemek hizmeti sunan lokantaların da bu anlamda önemli bir tanıtım yaptığını belirten Çalı, şunları anlattı:
Kalayın zamanında yapılması gerek
"Bakır kap kullanan kişilerin en çok dikkat etmesi gereken, bakırın kalaya gereksinim duyduğunu anlamasıdır. Bu da zaten bakınca anlaşılır. Kalayın zamanında yapılması, sağlık açısından çok önemli. Çünkü, kalayı silinmiş kaplar, bakırın oksitlenmesi nedeniyle insan sağlığına zarar verebilir. İyi kalaylanmış kaplarda pişirilen yemekleri yemek ise insana değişik bir lezzet sunar. Bakır, ısıyı çabuk ilettiği için yemek çabuk pişer ve ısıda tasarruf sağlanmış olur. Evimde bakır haricinde mutfak malzemesi kullanmam. Bakır kaplar, belirli bir süre kullanılırsa, tam bir tutkuya dönüşür."
Müşteri sayısında belirgin bir artış
Son yıllarda, özellikle, otantik mekanlarda kalaylı kaplarda sunulan yemekleri yiyen genç kuşağın, önceleri bir merakla kullandığı bakırı, daha sonra tutku derecesinde yaygın olarak kullanmaya başladığını ifade eden Çalı, "Bu da en çok bizi sevindiriyor. Artık, müşteri bulmakta pek fazla zorlanmıyoruz. Kalaycıların sayısı azalsa da müşteri sayımızda belirgin bir artış gözleniyor" dedi.
Çalı, bakır kapları büyüklüklerine göre 400 bin lira ile 4 milyon lira arasında değişen bedelle kalayladığını sözlerine ekledi.
Yeniden mutfaklarda
Bakır kap denilince de akla ilk gelenler kalaycılar oluyor. Bir zamanlar, adına türküler, şarkılar söylenen kalaylı kaplar, mutfaklarda yeniden yerini almaya başlayıp, alüminyum, çelik ve plastik ürünlere karşı ciddi bir sınav veriyor. Uzun ömürlü olması, yemeğe verdiği lezzet, ısıda tasarruf sağlaması gibi üstünlükleri olan bakır kapların tek dezavantajı yılda en az bir defa kalaylanma gereksinimi.
Tarihi Bakırcılar Çarşısı'nda bulunan küçük işyerinde baba mesleği olan kalaycılığı sürdüren Cahit Çalı, "Tarihe karışmak üzere olan kalaycılık mesleği, 2-3 yıldan beri yeniden canlanmaya başladı" dedi. Ev hanımlarının bakır kapları yeniden keşfettiğini, otantik mekanlarda yemek hizmeti sunan lokantaların da bu anlamda önemli bir tanıtım yaptığını belirten Çalı, şunları anlattı:
Kalayın zamanında yapılması gerek
"Bakır kap kullanan kişilerin en çok dikkat etmesi gereken, bakırın kalaya gereksinim duyduğunu anlamasıdır. Bu da zaten bakınca anlaşılır. Kalayın zamanında yapılması, sağlık açısından çok önemli. Çünkü, kalayı silinmiş kaplar, bakırın oksitlenmesi nedeniyle insan sağlığına zarar verebilir. İyi kalaylanmış kaplarda pişirilen yemekleri yemek ise insana değişik bir lezzet sunar. Bakır, ısıyı çabuk ilettiği için yemek çabuk pişer ve ısıda tasarruf sağlanmış olur. Evimde bakır haricinde mutfak malzemesi kullanmam. Bakır kaplar, belirli bir süre kullanılırsa, tam bir tutkuya dönüşür."
Müşteri sayısında belirgin bir artış
Son yıllarda, özellikle, otantik mekanlarda kalaylı kaplarda sunulan yemekleri yiyen genç kuşağın, önceleri bir merakla kullandığı bakırı, daha sonra tutku derecesinde yaygın olarak kullanmaya başladığını ifade eden Çalı, "Bu da en çok bizi sevindiriyor. Artık, müşteri bulmakta pek fazla zorlanmıyoruz. Kalaycıların sayısı azalsa da müşteri sayımızda belirgin bir artış gözleniyor" dedi.
Çalı, bakır kapları büyüklüklerine göre 400 bin lira ile 4 milyon lira arasında değişen bedelle kalayladığını sözlerine ekledi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.