'İsot' sezonu açıldı
Şanlıurfa'da, yöre insanının vazgeçilmezlerinin başında gelen ve kentle özdeşleşen meşhur kırmızı pul biber olan isot yapımına başlandı
25.08.2013 00:00:00
Hava sıcaklığının 40 dereceyi aştığı Şanlıurfa'da isot yapımına başlandı. Tarlalardan toplanan biberler uygulanan işlemlerin ardından isota dönüştürülüyor. Sırrın Mahallesi'ndeki boş arazide birçok aile tarlalarından topladıkları veya halden satın aldıkları kilolarca biberi yıkadıktan sonra sap ve çöplerinden arındırıyor. Kadınlar temizleme işleminin ardından tohumlarını temizleyerek birkaç parçaya böldükleri biberleri kızgın güneşin altında kurumaya bırakıyor. Güneşte kırmızı olan rengi siyahlaşan biber, makinelerde çekildikten sonra kullanıma hazır hale geliyor.Yaklaşık 2 hafta süren uğraşın ardından hazır hale gelen isot, acısı ve rengine göre kilosu 20 ile 40 liradan satışa sunuluyor. Mevsiminin gelmesiyle birlikte arazilerin ve evlerin çatısının kırmızı renkte olduğu kentte; kadınlar hem bir yıl boyunca yiyecekleri isotu hazırlıyor, hem de aile ekonomisine katkı sağlıyor.Birçok hastalığa iyi geliyorAcısı ile özellikle çiğköftenin vazgeçilmesi olan isot, birçok hastalığa da iyi geliyor. Yapılan araştırmalarda isotun, cilde iyi geldiği, romatizma ve üst yolunum yolu enfeksiyonlarında etkili olduğu ve bulaşıcı hastalıklara karşı vücudun savunma sistemini güçlendirdiği belirlendi. Yine Şanlıurfa ile özdeşleşen ve kansere iyi geldiiği ileri sürülen isotun, sindirimi kolaylaştırıcı özelliğiyle vücuttaki aşırı yağ ve kolesterolün düşmesine yardımcı olduğu ifade ediliyor.HABER MERKEZİ