(dünden devam…)
"Allah (cc) İnancını Özetleyen İhlâs Suresi:
Ebu'l-Âliyye tarikiyle, Ubeyy b. Ka'b'dan ve Şâbi yoluyla Câbir'den şöyle rivayet edilmiştir. Müşrikler, "Rabbinin nesebini bize açıkla" dediler. İkrime'den bir rivayete göre de: Müşrikler Allah'ın Elçisine, "Rabbinden bize haber ver, Rabbinin ne olduğunu ve neden yaratılmış olduğunu bize tarif et" dediler.
Bunun üzerine İhlas Sûresi nazil oldu. (Elmalı M. Hamdi Yazır, Hak Dini Kur'ân Dili, c. X, s. 58).
"De ki: Allah birdir, O Samed'dir. (Hiçbir şeye muhtaç değildir. Her şey O'na muhtaç ve varlığını O'na borçludur). Doğurmamış ve doğurulmamıştır. Ve O'nun hiçbir dengi yoktur." (İhlas Suresi).
Dinin temeli olan Allah inancını, en veciz şekilde vurguladığı için; bu sureye "İhlas" veya "Esas" adı verilmiştir.
Allah inancını "İhlas" ve "Ayetül-Kürsi" kadar çarpıcı ve veciz anlatan başka hiçbir metin görülmemiştir. Hafız İbn-i Receb'in Kab'dan; Zemahşeri'nin Ubey ve Enes'ten rivayet olunduğu üzere, "Gökler ve yer (Kulhüvellahü ehad) suresinin üzerine kurulmuştur" buyurulmuştur. (Elmalılı M. Hamdi Yazır, Hak Dini Kur'ân Dili c: X s: 56).
Kur'ân vahdaniyete delil olarak İhlas Suresini sunduğu gibi Cenab-ı Hakk'ın iki olmadığına dair deliller de sunmaktadır.
"Onlar Allah'ı hakkıyla tanıyıp bilemediler. Kıyamet günü bütün yeryüzü O'nun tasarrufundadır. Gökler O'nun kudret eliyle dürülmüş olacaktır. O, müşriklerin ortak koşmalarından yüce ve münezzehtir." (Zümer, 67).
"De ki: Eğer söyledikleri gibi Allah ile birlikte başka ilâhlar bulunsaydı, o takdirde bu ilahlar, Arş'ın sahibi olan Allah'a ulaşmak için çareler arayacaklardı." (İsrâ: 42).
"Yerde, gökte Allah'tan başka ilahlar olsaydı, yer gök fesada girerdi. Arş sahibi Allah, onların vasfettiklerinden münezzehtir." (Enbiya: 22).
"... O'nun zatından başka her şey helak olacaktır. Hüküm O'nundur ve siz ancak O'na döndürüleceksiniz." (Kasas: 88).
b) Nübüvvete İtiraz Eden Müşriklerin Peygambere Mal ve Makam Teklifinde Bulunmaları:
Müşrikler, nübüvveti (peygamberlik müessesesini) ve Resûlullah'ın şahsiyetini hedef alan itirazlara da başvurdular. Bu hususta her yolu deneyen Kureyş müşrikleri önce mal-mülk, ve makam teklif ettiler. Hattâ Mekke'nin hükümdarlığını... Bu tekliflerini Resûlullah'a amcası Ebu Talib vasıtasıyla ilettiler. Kabul etmediği takdirde ölümle tehdit ettiler. Bu teklife Peygamberimizin cevabı kesin ve net oldu: "Değil bu teklifler; bir elime güneşi, öbür elime ayı verseler; Allah'tan `Vazgeç' diye bir emir gelmedikçe davamdan vazgeçmem." (Bkz. Prof. Haydar Baş, Rahmeten Li'l Alemin c:1, s:101)."
(devam edecek…)
- Büyük Ortadoğu Projesi’nin Türkiye ayağı / 24.10.2024
- Mustafa Kemal ile beraber hareket dönemi-II / 10.12.2020
- Mustafa Kemal ile beraber hareket dönemi-I / 09.12.2020
- Ankara millî şahlanışa katılıyor-VI / 08.12.2020
- Ankara millî şahlanışa katılıyor-V / 07.12.2020
- Ankara millî şahlanışa katılıyor-IV / 04.12.2020
- Ankara millî şahlanışa katılıyor-III / 03.12.2020
- Ankara millî şahlanışa katılıyor-II / 02.12.2020
- Ankara millî şahlanışa katılıyor-I / 01.12.2020