İhracatçılar pazarlarını Çin'e kaptırıyor
İDDMİB Denetim Kurulu Üyesi ve ARMATÜR Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Turhan, birçok sektörde olduğu gibi Türk armatür sanayinin Avrupalılarla marka anlamında çok rekabet edemediğine işaret ederek, "Artan maliyetler karşısında pazarlarımızda rekabet gücümüzü kaybettik" dedi.
29.01.2024 11:37:00
AHMET TURAN YİĞİT
AHMET TURAN YİĞİT
Geçen yıl 4 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren Türkiye'nin toplam ihracatına aralıksız katkı veren armatür sektörünün çatı kuruluşu ARMATÜR Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Turhan ve Yönetim Kurulu Üyeleri'nin katıldığı toplantıda; 2023'te yapılan faaliyetler, 2024 hedefleri ve yeni yol haritası paylaşıldı. Geçtiğimiz yılı 4 milyar dolar ihracatla kapatan sektörde ihracat birim fiyatı 5.53 dolardan 6.13 seviyesine yükseldi. Sektörün 2023 yılında 511.3 milyon dolarla en çok ihracatı Almanya'ya gerçekleştirdiğini kaydeden Turhan, Rusya'nın 273 milyon dolarla ikinci sırada ve Irak'ın 182 milyon dolar ihracatla üçüncü sırada yer aldığını duyurdu. Armatür sektörünün sanayi başta olmak üzere tarımda, evsel alanda ve birçok sektörde var olduklarını kaydeden Turhan, sanayinin nabzını tutan bir sektör olduklarını belirtti. İhracatta 2023 yılını geçen yıla oranla yüzde 1 artışla 4 milyar dolarla kapattıklarını ifade eden Turhan, "Bu oran beklediğimiz bir artış değildi, daha iyi olabilirdi" dedi. Geçen yıl 6 Şubat'ta asrın felaketi niteliğindeki depremin sektörü olumsuz etkilediğini belirten Turhan, deprem bölgesinde orta ve uzun vadede bir imar çalışmasında yerli ürünlerin kullanılmasıyla iç piyasanın canlandığını söyledi.
Mısır'da potansiyel büyük
Mısır ile ticaretin kötüye gittiğini, bu ülkeye ihracatın sıfıra indiği bilgisini paylaşan Turhan, "Mısır devleti zorunlu olmayan hiçbir ithalata izin vermiyor. Onların da döviz anlamında sıkıntıları var. Mısır bizim sektörün en fazla ihracat yaptığı ülkelerin başındaydı. Buraya devlet bazında çalışmalar yapılabilir. Bu ülkede çok ciddi bir potansiyel var. Mısır'dan bir şekilde enerji petrol alabiliriz, kimya ürünleri alabiliriz bunun karşılığında ticareti devam ettirecek çalışmalar yapabiliriz ama bugüne kadar bunu yapamadık. Mısır'da her firma yüzde 100 ihracat yapamadığı için ticareti devam ettiremiyor. Bu ülkede yaşanan döviz sıkıntısından dolayı ticaret yapsanız da o parayı getiremiyorsunuz" dedi.
Bazı pazarları Çin kaptı
İhracatın ülke lokomotifi olduğunu belirten Turhan, ihracatta yaşanan sıkıntıların çözümlenmesi gerektiğini söyledi. Turhan, "Ülkelerle yapılan Serbest Ticaret Anlaşmalarının (STA) eksik kaldığını görüyoruz. Avrupalı rakipler sıfır gümrükle ürünlerini satarken; biz gümrüklerle, belli gözetim dışı engellerle karşılaşıyoruz. Devletimizin bu ihracat pazarlarına el koyması ve bizim önümüzü açması gerekiyor. Sorun yaşadığımız ülkelerle, STA antlaşmaları yeniden güncellenmeli. Rusya'da mesela şu anda ciddi sıkıntı var. Rusya'da da parayla alakalı sıkıntılar yaşanmaya başladı, bankalar arası sorunlar başlamış. Bir dönem Suudi Arabistan bizim çok ciddi bir ihracat pazarımızdı. Biz orayı Çinlilere kaptırdık. Kazakistan'da da Özbekistan'da da böyle bir durum var. Belli pazarlarda rekabet ettiğimiz Çin, önümüze set olmaya başladı" değerlendirmesinde bulundu.
Maliyet artışları olumsuz etkiliyor
İhracatta 2023 yılında birçok sektörde düşüşlerin yaşandığına dikkat çeken Turhan, "Tekstil sektörü, inşaat sektörü, armatür sektörü hiçbir tanesi bir önceki senelerdeki gibi değil. Rusya'da durduk, Avrupa'da zaten durduk. Çin'in agresif fiyatlarda geleceğini tahmin ediyorduk. Bugün birçok sektörde olduğu gibi Türk armatür sanayi maalesef Avrupalılarla marka anlamında çok rekabet edemiyor. Artan maliyetler karşısında pazarlarımızda rekabet gücümüzü kaybettik. Bildiğimiz işler desteklenmezse, bildiğimiz işlerle alakalı motivasyonumuz düşerse sıkıntılar ortaya çıkacaktır, çıkıyor da zaten. Bu sebepten 2024'te işlerin biraz daha zor gideceğini görüyoruz" dedi. AHMET TURAN YİĞİT