logo
12 MART 2025

Güvenli gıdaya ulaşmak kolay değil!

16.12.2010 00:00:00
Türkiye dahil dünya genelinde 'gıda' konusunda bilicin artmasına rağmen, gıdalara bağlı kanser ve kronik hastalık riski artıyor. Gıda güvenliği İstanbul'da düzenlenen kongrede enikonu masaya yatırıldı

YENİ MESAJ - İSTANBUL

İstanbul'da düzenlenen Gıda Güvenliği Kongresi, 'gıda' konusunda önemli gerçeklerin açığa çıkarılmasına katkı sağladı. 2. Gıda Güvenliği Kongresi ve Gıda Güvenliği Derneği Başkanı Samim Saner, kongrede iki gün boyunca toplam 10 oturumda, 11'i yabancı ve 43'ü Türk olmak üzere toplam 53 uzmanın sunum yaptığına işaret etti.

'Sıfır riskli' gıda yok

2. Gıda Kongresi Bilimsel Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ali Esat Karakaya ise, zehir olarak tanımlanan her hangi bir maddenin gıdalarda bulunduğuna dair haberlerin giderek artan sıklıkla basında yer aldığına işaret ederek, "Bazıları nesilleri tehdit eden felaket senaryolarını da içeren bu haberler toplumda haklı bir endişe kaynağıdır. Üretimden tüketime kadar olan süreçte 'bin'i aşkın kimyasalın gıdalara bulaşma riski vardır. Bugün dünyanın her hangi bir yöresinde sıfır kimyasal kirlilik taşıyan bir gıda bulmak mümkün değildir. Bir gıdanın en üst seviyede organik koşullarda yetiştirildiği varsaysak dahi bu gıdalara saklama koşullarına bağlı olarak mikotoksinler, pişirme koşullarına bağlı olarak da çeşitli kimyasal maddeler buluşabilir. Diğer bir deyişle anne sütü dahil sıfır kimyasal kirlilik taşıyan tek bir gıda yoktur" dedi.

Gıda zehirlenmesi

2. Gıda Güvenlği Kongresi Bilimsel Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Necla Aran da, gıda zehirlenmelerine neden olan çeşitli etkenler arasında ilk sırada mikroorganizmaların yer aldığına işaret ederek, "Mikroorganizmalar ancak mikroskop altında görebildiğimiz canlı organizmalardır" dedi. Gıda zehirlenmesinin belirtilerine ilişkin bilgi veren Aran, şunları söyledi: "Mikroorganizmaların neden oldukları gıda zehirlenmeleri etken gıda maddesinin tüketimini takiben belli bir süre sonrasında mide bulantısı, ishal, kusma, ateş gibi belirtilerle ortaya çıkar ve kişinin direncine bağlı olarak genellikle 1 - 7 gün sürer. Hastalık belirtilerinin ortaya çıkması hastalık etkeni bakteriyi içeren gıdanın tüketiminden sonra genellikle 1 ile 3 gün içinde ortaya çıkmakla birlikte, bakteriyel zehirlenmelerde bu süre 30 dakika ile birkaç saat arasında da ortaya çıkabilmektedir. Gıdadaki taş, cam parçaları vb. yabancı maddeler hariç mikroorganizmaları ve kimyasal maddeleri tüketici teşhis edemez. Hastalık etkeni mikroorganizmayı içeren gıda maddesi görünüş ve lezzet açısından tamamen normal durumda olabilir. Yaz aylarında gıda kaynaklı hastalık ve zehirlenme vakalarında bir artış gözlenmektedir. Bunun başlıca nedeni yaz aylarında hava sıcaklığının mikroorganizma gelişmesi açısından daha uygun olmasıdır. Mikroorganizmaların çoğunluğunun en hızlı geliştikleri sıcaklıklar 30 - 35 derecelerdir. Mutfaklarda gıdalara mikroorganizna bulaşmasında birinci derecede etkenlerden birisi insan, özellikle elleridir. Gıdalara dokunmadan önce, çiğ gıdalara ellendikten sonra, tuvalet kullanımı sonrası eller en az 20 saniye süre ile sabunlu su ile iyice yıkanmalıdır."
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
Erdoğan'dan YPG - Şam anlaşmasına destek
'Doğru yönde atılmış bir adım'
MHP DEM'e açık, CHP'ye kapalı
Gerekçe terörsüz Türkiye!
'Ne halt edersen et!'
Trump'a anladığı dilden cevap verdi
Efsanenin sonu
Almanya otomotivde liderliğini kaybediyor mu?
Çöküşü engelleyebilecek mi?
Trump'tan Elon Musk'a ilginç destek
Yüksekova'da deprem anı kamerada
Vatandaşlar camilere davet edildi
İmplantlar ömürlük mü?
İmplant tedavisi hakkında doğru sanılan yanlışlar
Görüşmelerin ardından ABD'den açıklama
"Top artık Rusların sahasında"
"Anlaşma güçlü güvenlik garantileriyle desteklenmeli"
AB Yüksek Temsilcisi Kallas açıkladı
Bundesliga karda, Süper Lig zararda
Bundesliga kulüpleri geçen sezon rekor gelir sağladı
Trump'tan 'Ukrayna'da ateşkes' açıklaması
Zelenski'yi yine ABD'ye davet edecek
ABD 30 günlük ateşkes önerdi
Ukrayna kabul etmeye hazır
Cumhurbaşkanı Erdoğan Beştepe'de konuştu
Filistin nöbetimiz devam ediyor
CHP lideri Grup Toplantısında konuştu
Özel'den 'AK Partili belediye' göndermesi
Belediyelere sahipsiz hayvan uyarısı
İhmal edenlere soruşturma
Erdoğan'dan YPG - Şam anlaşmasına destek
'Doğru yönde atılmış bir adım'
MHP DEM'e açık, CHP'ye kapalı
Gerekçe terörsüz Türkiye!
'Ne halt edersen et!'
Trump'a anladığı dilden cevap verdi
Efsanenin sonu
Almanya otomotivde liderliğini kaybediyor mu?
Çöküşü engelleyebilecek mi?
Trump'tan Elon Musk'a ilginç destek
Yüksekova'da deprem anı kamerada
Vatandaşlar camilere davet edildi
İmplantlar ömürlük mü?
İmplant tedavisi hakkında doğru sanılan yanlışlar
Görüşmelerin ardından ABD'den açıklama
"Top artık Rusların sahasında"
"Anlaşma güçlü güvenlik garantileriyle desteklenmeli"
AB Yüksek Temsilcisi Kallas açıkladı
Bundesliga karda, Süper Lig zararda
Bundesliga kulüpleri geçen sezon rekor gelir sağladı
Trump'tan 'Ukrayna'da ateşkes' açıklaması
Zelenski'yi yine ABD'ye davet edecek
ABD 30 günlük ateşkes önerdi
Ukrayna kabul etmeye hazır
Cumhurbaşkanı Erdoğan Beştepe'de konuştu
Filistin nöbetimiz devam ediyor
CHP lideri Grup Toplantısında konuştu
Özel'den 'AK Partili belediye' göndermesi
Belediyelere sahipsiz hayvan uyarısı
İhmal edenlere soruşturma
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.