Görüntülü konuşmak bunamayı önlüyor!
İngiltere’de yapılan bir araştırma, fiziksel buluşmaların yerine akrabalarla görüntülü konuşmak, çoklu video aramalar yapmanın sosyalleşmenin de ötesinde etkileri olduğunu, yaşlıları bunamaya karşı koruduğunu gösterdi
23.05.2021 17:26:00
Koronavirüs salgını ve alınan tedbirlerin etkisiyle, daha önce teknolojiyle bu kadar arası olmayan büyük yaş grubu interneti daha çok kullanır oldu. Salgın endişesiyle fiziksel buluşmaların yerine akrabalarla görüntülü konuşmak, çoklu video aramalar yapmak hayatımızın bir parçası oldu. İngiltere'de yapılan bir araştırma, bunun sosyalleşmenin de ötesinde etkileri olduğunu, yaşlıları bunamaya karşı koruduğunu gösterdi. Araştırmacılar, fiziksel sosyalleşme ve telefon gibi araçların yanı sıra çevrim içi iletişim araçlarını sık kullanan yaşlıların, eylemsel bellek gerilemesinin daha az olduğunu belirledi. Eylemsel bellek, anlamlı olayları hatırlama kabiliyeti olarak tanımlanıyor. Bu işlevdeki bozukluk bunama belirtisi olarak kabul ediliyor.
Araştırmadan elde edilen sonuçlar The Journals of Gerontology dergisinde yayınlandı. West London Geller Yaşlanma ve Hafıza Enstitüsü ve Machester Üniversitesi tarafından yapılan araştırmada, 50 ile 90 yaş arasındaki 11 bin 418 erkeğin iletişim alışkanlıkları incelendi. 15 yıllık bir etkiyi inceleyen araştırmada, yalnızca yüz yüze buluşma ve telefon gibi geleneksel iletişim yöntemlerini kullananlarda, internet üzerinden de sosyal aktivite yapanlara kıyasla daha büyük hafıza gerilemesi tespit edildi. Genel olarak bakıldığında, iletişim yöntemlerinin çeşitlenmesinin bilişsel işlev üzerinde daha fazla fayda gösterdiği görüldü. Araştırmayı yürüten, Geller Enstitüsü'nde yaşlanma ve bunama Doçenti olan Snorri Rafnsson, "Bu çalışma; çeşitli, sık ve anlamlı etkileşimin uzun dönemli hafıza üzerindeki etkisini gösteriyor. Özellikle de yaşlı bireylerde internet üzerinden yapılan sosyal aktivitelerin geleneksel yöntemleri desteklediğini gösteriyor" diye konuştu.