Gadir hadisini nakleden Ehl-i Sünnet kaynakları -5-
Müstedreku’s-Sahihayn, Hafız Muhammed b. Abdullah-i Hakim ez-Zehebî en-Nişaburî (ö. h.405). Gadir hadisinin sahih olduğunu ispatlamıştır
09.10.2024 18:52:00
Haber Merkezi
Haber Merkezi
161- Müstedreku's-Sahihayn, Hafız Muhammed b. Abdullah-i Hakim ez-Zehebî en-Nişaburî (ö. h.405). Gadir hadisinin sahih olduğunu ispatlamıştır.
162- el-Müselsel bi'l-Esma, Hafız Muhammed b. Ebubekir Ömer el-Medenî (ö. h.581). Hz. Fâtıma'nın delilini nakletmiştir.
163- el-Müsned, Hafız ibn-i Rahuye İshak b.İbrahim el-Hanzelî el-Meruzî (ö. h.237). Gadir hadisini nakletmiştir.
164- el-Müsned, Ebu Abdullah Ahmed b. Hanbel eş-Şeybanî (ö. h.241). Gadir, Tehnie ve Rahbe hadislerini birçok sahih senetle rivayet etmiştir.
165- el-Müsned, Hafız Osman b. Muhammed Ebu Şeybe el-Absi (ö. h.239). Gadir hadisini rivayet etmiştir.
166- el-Müsnedü'l-Kebir, Hafız Ahmed b. Ali el-Musulî Ebu Ya'la (ö. h.307). Gadir hadisini nakletmiştir.
167- Müsnedu'l-Muallel, Hafız Ahmed b. Amr Ebubekir, el-Bezzaz el-Basir (ö. h.292). Gadir hadisini birkaç yolla rivayet etmiştir.
168- Mişkatu'l-Mesâbih, Hatib et-Tebrizî. Mezkûr kitabı H.737'de telif etmiştir. Gadir ve Tehnie hadislerini Berra b. Azib ve Zeyd b. Erkam'dan nakletmiştir.
169- Müşkilu'l-Asar, Hafız Ebu Ca'fer el-Ezdî et-Tahavî (ö. h.321). Gadir hadisini Sa'd b. Ebi Vakkas ve Ali b. Ebu Tâlib'den rivayet etmiştir.
170- Mesâbihu's-Sünne, Hafız Hüseyn b. Mes'ud Ebu Muhammed el-Ferra el-Beğavî (ö. h.516). Gadir hadisini Zeyd b. Erkam'dan nakletmiştir.
171- Metâlibu's-Seul, Ebu Salim Muhammed b. Talha el-Kureyşî en-Nusaybî (ö. h.652). Gadir hadisini ve Tebliğ ayetinin Hz. Ali hakkında nâzil olduğunu nakletmiş ve Gadir gününün bayram olduğunu da vurgulamıştır.
172- Meâricu'l-Ula, Şeyh Muhammed Sadru'l-alem. Gadir'le ilgili birkaç hadis ve ayet nakletmişir. Ve onun sahih ve mütevatir olduğu hakkında yazısı vardır.
173- Meâricu'l-Usul, Cemaluddin Muhammed ez-Zerendî (H.750'den sonra vefat etmiştir). Gadir olayı ile ilgili "seele sailun" ayetinin nâzil olduğunu nakletmiştir.
174- el-Meârif, Ebu Muhammed Abdullah b. Müslim b. Kuteybe ed-Dineverî (ö. h.276). Gadir ve İsabetu'd-Davet hadisini rivayet etmiş (el-Meârif, s.251-291; Şerh-i Nehcü'l-Belağa, İbn-i Ebi'lHadid, c.4, s.338) ve bir gencin, Gadir hadisiyle Ebu Hureyre'yi delil gösterdiğini de Ebu Hureyre'nin biyografisi bölümünde nakletmiştir.
175- Cemaluddin Ebu Mehâsin Yusuf b. Salahuddin el-Hanefî. Gadir'le ilgili bazı hadisleri yazmış ve Gadir hadisinin sahih olduğunu vurgulamıştır.
176- el-Mu'temed fi'l-Mu'tekad, Fadlullah Ebu Said eş-Şafiî et-Turbeştî. Gadir hadisini nakletmiştir.
177- el-Mucem, Hafız Abdullah b. Muhammed el-Beğavî (ö. h.317). Rukban hadisini nakletmiştir.
178- Mucemu'l-Ubedâ, Ebu Abdullah Yakut el-Himvî er-Rumî (ö. h.626). Gadir-i Hum hakkında söylenen hadislerin doğru olduğunu Muhammed b. Cerir-i Taberî'den nakletmiştir. Cerir-i Taberî Gadir hadisini 70 yolla rivayet etmiştir.
179- Mucemu'l-Evsat, Hafız Süleyman b. Ahmed el-Hummî Ebu'l-Kasım et-Tabaranî (ö. h.360). Gadir hadisi ve Rahbe delilini nakletmiştir.
180- Mucemu'l-Buldan, Ebu Abdullah Yakut b. Abdullah er-Rumî el-Himvî (ö. h.626). Hazimî'den, Resûlullah'ın (s.a.a) Gadir-i Hum'daki konuşmasını nakletmiştir.
181- el-Mucemu's-Sağir, Hafız Süleyman b. Ahmed b. Eyyub el-Lahmi Ebu'l- Kasım et-Tabaranî (ö. h.360). Gadir hadisi ve Rahbe delilini nakletmiştir.
182- el-Mu'cemu'l-Kebir, Hafız Süleyman b. Ahmed et-Tabaranî. Gadir hadisini, Hz. Ali, Ebu Eyyub Habeşî, Zeyd b. Erkam, Abdullah b. Ömer, Amr b. Murre, Cerir b. Abdullah, Huzeyfe b. Useyt'ten rivayet etmiştir.
183- Marifetu's-Sahabe, Hafız Ebu Naim elİsfehanî (ö. h.430). Gadir günündeki Tetvic hadisini nakletmiştir.
184- Miftahu'n-Neca fi Menâkıb-i Âl-i Aba, Mirza Muhammed b. Mutemedhan el-Bidahşî. Gadir'le ilgili birkaç ayet ve hadis naklettikten sonra Gadir hakkında şöyle yazıyor: "Gadir hadisi, birçok yolla rivayet edilmiş; sahih ve meşhur bir hadistir."
185- Maktelu'l-İmami's-Sibtı'ş-Şehid (a.s.), Muvaffak b. Ahmed Ebu Mueyyed Hatib el-Harezmî (ö. h.568). Gadir hadisini pek çok kimseden nakletmiştir.
186- el-Milel ve'n-Nihal, Ebu'l-Feth Muhammed b. Ebu'l-Kasım eş-Şehristanî (ö. h.548). Gadir ve Tehnie hadislerini nakletmiş ve Tebliğ ayetinin Gadir-i Hum'da nâzil olduğunu söylemiştir.
187- Men Reva Hadis el-Gadir, Ebubekir Muhammed b. Ömer et-Temimî el-Bağdadî -el-Cuabi- (ö. h.355). Gadir hadisini 125 yolla rivayet etmiştir.
188- el-Menâkıb, Ahmed b. Hanbel eş-Şeybanî (ö. h.241). Gadir hadisini Bureyde, Zeyd b. Erkam, Ömer b. Hattab ve Malik b. Huveyris'ten nakletmiştir.
189- el-Menâkıb, Ebu'l-Hasan Ali b. Muhammed el-Celabî -İbn-i Meğazilî- ö. h.483). Gadir hadisini birçok yolla bir grup sahabeden nakletmiştir.
190- el-Menâkıb, Hafız Abdurrahman b. Ali ibn-i Cevzî (ö. h.597). Tehnie hadisini nakledip şöyle yazıyor: "Siyer âlimleri, Gadir vakıasının, Hz. Peygamber'in Veda Haccı'ndan döndükten sonra Zilhicce'nin 18'inde vuku bulduğunda ittifak etmişlerdir."
191- el-Menâkıb, Hatib el-Harezmî (ö. h.568). Gadir hadisini ve Gadir olayı ile ilgili olan birçok ayet ve hadisi nakletmiştir.
192- Menâkıb-i Ali b. Ebu Tâlib, Ahmed b. Muhammed et-Taberî -el-Halilî- Mezkur kitabı H.411'de telif etmiştir. Gadir gününde söylenen Tehnie hadisini nakletmiştir.
193- el-Munteka fi Sireti'l-Mustafa, Saiduddin Muhammed el-Kazirunî (ö. h.758). Gadir hadisini zikretmiştir.
194- Muntehe'l-Kelam, Mevlevî Haydar Ali Feyzabadî. Gadir hadisini Ahmed b. Hanbel ve Tirmizî'den nakletmiştir.
195- Muntehe'l-Medârik, Saiduddin Muhammed b. Ahmed el-Fereğanî (ö. h.700). Gadir hadisi ve Hz. Ali'nin iki beyit şiirini zikretmiştir.
196- Minhacu's-Sünne, İbn-i Teymiye şöyle yazıyor: "Gadir olayı, Resûlullah'ın Veda Haccı'ndan döndüğü sırada gerçekleşmiş, herkes onu nakletmiştir.
197- el-Mevâkıf, Kadı Abdurrahman b. Ahmed el-İclî (ö. h.756). Gadir hadisinin sahih bir hadis olduğunu söylemiştir.
198- Mevâhibu'l-Ledunniyye, Hafız Ahmed b. Ebubekir el-Kastalanî (ö. h.926). Şöyle yazmıştır: "Gadir hadisinin pek çok seneti vardır, onlardan çoğunun seneti sahih ve hasendir."
199- el-Mucez, Es'ad b. Ebu'l-Fazl el-İclî (ö. h.600). Gadir hadisini, Huzeyfe b. Useyd ve Amr b. Leyla'dan nakletmiştir.
200- Meveddetu'l-Kurba, Seyid Ali Şahab elHemedanî (ö. h.786). Gadir hadislerini birçok yolla nakletmiştir.
201-Mizanu'l-İtidal, Hafız Şemsuddin Muhammed b. Ahmed b. Osman ez-Zehebî (ö. h.748). Gadir hadisini Hz. Ali ve Zeyd b. Erkam'dan, Rahbe hadisini ise Amr-i Zimurre'den rivayet etmiştir.
202- Nesru'l-Leali, Seyyid Abdülhamid b. Seyyid Mahmud-i Alusi el-Bağdadî (ö. h.1324). Gadir hadisinin kesin olarak Resûlullah (s.a.a.) tarafından söylendiğini vurgulamış ve Gadir-i Hum'un yerini coğrafi açıdan belirlemiştir.
203- Nuhabu'l-Menâkıb, Ebubekir Muhammed b. Ömer-i Temimî el-Bağdadî İbn-i Cuabî (ö. h.335). Gadir hadisini 125 yolla nakletmiştir.
204- Nedimu'l-Ferid, Meskuye lakabıyla tanınan Ebu Ali Ahmed b. Muhammed (ö. h.421). Hz. Ali'nin hakkında şöyle yazıyor: "Hz. Ali, Gadir hadisine göre velayet sahibidir."
205- Nüzulu'l-Ebrar, Mirza Muhammed b. Mu'temdhan el-Bidahşî. Gadir hadisini birçok yolla nakletmiş, Rahbe ve Tehnie hadislerini yazarken Gadir hadisi hakkında da şöyle demiştir: "Bu hadis sahihtir, ashabdan birçoğu onu rivayet etmiştir."
206- Nezhetu'l-Mecâlis, Şeyh Abdurrahman b. Abdusselam-i Safuri eş-Şafiî, "seele sailun" ayetinin, Gadir'le ilgili nâzil olduğunu söylemiştir.
207- Nesimu'r-Rıza fi Şerhi'ş-Şifa, Şeyh Ahmed b. Muhammed b. Ömer -Haffacî- (ö. h.1069). Gadir hadisini nakletmiştir.
208- Nazmu Dureri's-Simtayn, Cemaluddin Muhammed ez-Zerednî (H.750'den sonra vefat etmiştir). Gadir, Tehnie ve Tetvic hadislerini ve Ömer b. Abdulaziz'in Gadir'le ihticac ettiğini yazmıştır.
209- en-Nihaye, Ebu's-Seadat Mübarek b. Muhammed b. Abdulkerim ibn-i Esir el-Cizerî (ö. h.606). Gadir hadisini İmam Şafiî'den nakletmiş ve Ömer'in Gadir-i Hum'da Hz. Ali'ye söylediği şu sözüne de yer vermiştir: "Ya Ali! Sen bugün bütün mü'minlerin mevlası oldun."
210- Nevâdiru'l-Usûl, Hafız Muhammed b. Ali et-Tirmizî (ö. h.286). Gadir hadisini geniş bir şekilde Ebu Tufeyl'den rivayet etmiştir.
211- en-Nevâkız-u li'r-Revâfiz, Seyyid Muhammed b. Abdurresul-i Berzencî eş-Şafiî (ö. h.1103). Resûlullah'ın, "Ben kimin mevlası isem Ali de onun mevlasıdır" hadisini sahih bilip onun birçok yolla rivayet edildiğini yazmıştır.
212- Nevâkızu'r-Revafiz, Mirza Mahdum b. Abdulbaki (ö. h.991). Gadir hadisinin mütevatir olduğunu söylemiştir.
213- Nuru'l-Ebsar, Seyyid Mü'min b. Hasan eş-Şeblencî (ö. h.1250). "Seele sailun" ayetinin Gadir'le ilgili nâzil olduğunu yazmıştır.
214- Hidâyetu's-Suada, Kadı Şahabuddin Ahmed b. Ömer ed-Devletabadî (ö. h.849). Gadir hadisini ve "seele sailun" ayetinin Gadir'le ilgili nâzil olduğunu yazmıştır.
215- Hidayetu'l-Ukûl, Hüseyin b. İmam elMensurî billah el-Kasım-ı Yemenî (ö. h.1050). Gadir hadisini birçok yolla nakletmiş ve ta'likinde "Ben kimin mevlası isem Ali de onun mevalsıdır" hadisinin 150 yolla rivayet edildiğini vurgulamıştır.
216- Hidayetu'l-Murtab fi Fazâili'l-Ashab, Seyyid Ahmed b. Mustafa el-Kadinhanî. Gadir hakkındaki söylediği şiirleri mevcuttur.
217- Vesiyletu'l-Meal, Şeyh Ahmed b. Fadl b. Muhammed-i Baksir el-Mekkî (ö. h.1047). Gadir hadisini birçok yolla nakletmiş ve Gadir'le ilgili olan ayet ve hadisleri yazmıştır.
218- Vesiletu'l-Mutaabbidîn, (Molla lakabıyla meşhur olan Ömer b. Muhammed Hızr el-Erdebilî). Tehnie hadisini Berra b. Azib'den nakletmiştir.
219- Vesiletu'n-Necat, Mevlevî Muhammed Mubin el-Lekhenvî. Çeşitli yollarla Gadir hadisini nakletmiştir.
220- Vefau'l-Vefa, Nuruddin Ali b. Abdullah el-Hasanî es-Semhudî eş-Şafiî (ö. h.911). Tehnie hadisini iki yolla nakletmiştir.
221- el-Velayet-u fi't-Turuki Hadis-i Gadir, Ebu Ca'fer Muhammed b. Cerir b. Yezid etTabaranî el-Amulî (ö. h.310). Bu kitapla ilgili Himvî'nin Mucemu'l-Buldan'da, Zehebî'nin Tabakât'ta ve İbn-i Kesîr'in de kendi tarihinde birtakım açıklamalar vardır. Taberî mezkûr kitapta Gadir hadisini yetmişten fazla yolla rivayet etmiştir.
222- Yenâbiu'l-Mevedde, Şeyh Süleyman b. Şeyh İbrahim el-Hüseynî el-Balhî el-Kunduzî elHanefî (ö. h.1293). Kunduzî bu kitapta Gadir hadisini birçok yolla rivayet etmiş ve Tebliğ ayetinin Gadir-i Hum'da Hz. Ali hakkında nâzil olduğunu ve Gadir'le ilgili diğer birkaç hadis, ihticac ve delilleri de zikretmiştir." (Prof. Dr. Haydar Baş Tevhidin Merkezi Ehl-i Beyt eserinden)
162- el-Müselsel bi'l-Esma, Hafız Muhammed b. Ebubekir Ömer el-Medenî (ö. h.581). Hz. Fâtıma'nın delilini nakletmiştir.
163- el-Müsned, Hafız ibn-i Rahuye İshak b.İbrahim el-Hanzelî el-Meruzî (ö. h.237). Gadir hadisini nakletmiştir.
164- el-Müsned, Ebu Abdullah Ahmed b. Hanbel eş-Şeybanî (ö. h.241). Gadir, Tehnie ve Rahbe hadislerini birçok sahih senetle rivayet etmiştir.
165- el-Müsned, Hafız Osman b. Muhammed Ebu Şeybe el-Absi (ö. h.239). Gadir hadisini rivayet etmiştir.
166- el-Müsnedü'l-Kebir, Hafız Ahmed b. Ali el-Musulî Ebu Ya'la (ö. h.307). Gadir hadisini nakletmiştir.
167- Müsnedu'l-Muallel, Hafız Ahmed b. Amr Ebubekir, el-Bezzaz el-Basir (ö. h.292). Gadir hadisini birkaç yolla rivayet etmiştir.
168- Mişkatu'l-Mesâbih, Hatib et-Tebrizî. Mezkûr kitabı H.737'de telif etmiştir. Gadir ve Tehnie hadislerini Berra b. Azib ve Zeyd b. Erkam'dan nakletmiştir.
169- Müşkilu'l-Asar, Hafız Ebu Ca'fer el-Ezdî et-Tahavî (ö. h.321). Gadir hadisini Sa'd b. Ebi Vakkas ve Ali b. Ebu Tâlib'den rivayet etmiştir.
170- Mesâbihu's-Sünne, Hafız Hüseyn b. Mes'ud Ebu Muhammed el-Ferra el-Beğavî (ö. h.516). Gadir hadisini Zeyd b. Erkam'dan nakletmiştir.
171- Metâlibu's-Seul, Ebu Salim Muhammed b. Talha el-Kureyşî en-Nusaybî (ö. h.652). Gadir hadisini ve Tebliğ ayetinin Hz. Ali hakkında nâzil olduğunu nakletmiş ve Gadir gününün bayram olduğunu da vurgulamıştır.
172- Meâricu'l-Ula, Şeyh Muhammed Sadru'l-alem. Gadir'le ilgili birkaç hadis ve ayet nakletmişir. Ve onun sahih ve mütevatir olduğu hakkında yazısı vardır.
173- Meâricu'l-Usul, Cemaluddin Muhammed ez-Zerendî (H.750'den sonra vefat etmiştir). Gadir olayı ile ilgili "seele sailun" ayetinin nâzil olduğunu nakletmiştir.
174- el-Meârif, Ebu Muhammed Abdullah b. Müslim b. Kuteybe ed-Dineverî (ö. h.276). Gadir ve İsabetu'd-Davet hadisini rivayet etmiş (el-Meârif, s.251-291; Şerh-i Nehcü'l-Belağa, İbn-i Ebi'lHadid, c.4, s.338) ve bir gencin, Gadir hadisiyle Ebu Hureyre'yi delil gösterdiğini de Ebu Hureyre'nin biyografisi bölümünde nakletmiştir.
175- Cemaluddin Ebu Mehâsin Yusuf b. Salahuddin el-Hanefî. Gadir'le ilgili bazı hadisleri yazmış ve Gadir hadisinin sahih olduğunu vurgulamıştır.
176- el-Mu'temed fi'l-Mu'tekad, Fadlullah Ebu Said eş-Şafiî et-Turbeştî. Gadir hadisini nakletmiştir.
177- el-Mucem, Hafız Abdullah b. Muhammed el-Beğavî (ö. h.317). Rukban hadisini nakletmiştir.
178- Mucemu'l-Ubedâ, Ebu Abdullah Yakut el-Himvî er-Rumî (ö. h.626). Gadir-i Hum hakkında söylenen hadislerin doğru olduğunu Muhammed b. Cerir-i Taberî'den nakletmiştir. Cerir-i Taberî Gadir hadisini 70 yolla rivayet etmiştir.
179- Mucemu'l-Evsat, Hafız Süleyman b. Ahmed el-Hummî Ebu'l-Kasım et-Tabaranî (ö. h.360). Gadir hadisi ve Rahbe delilini nakletmiştir.
180- Mucemu'l-Buldan, Ebu Abdullah Yakut b. Abdullah er-Rumî el-Himvî (ö. h.626). Hazimî'den, Resûlullah'ın (s.a.a) Gadir-i Hum'daki konuşmasını nakletmiştir.
181- el-Mucemu's-Sağir, Hafız Süleyman b. Ahmed b. Eyyub el-Lahmi Ebu'l- Kasım et-Tabaranî (ö. h.360). Gadir hadisi ve Rahbe delilini nakletmiştir.
182- el-Mu'cemu'l-Kebir, Hafız Süleyman b. Ahmed et-Tabaranî. Gadir hadisini, Hz. Ali, Ebu Eyyub Habeşî, Zeyd b. Erkam, Abdullah b. Ömer, Amr b. Murre, Cerir b. Abdullah, Huzeyfe b. Useyt'ten rivayet etmiştir.
183- Marifetu's-Sahabe, Hafız Ebu Naim elİsfehanî (ö. h.430). Gadir günündeki Tetvic hadisini nakletmiştir.
184- Miftahu'n-Neca fi Menâkıb-i Âl-i Aba, Mirza Muhammed b. Mutemedhan el-Bidahşî. Gadir'le ilgili birkaç ayet ve hadis naklettikten sonra Gadir hakkında şöyle yazıyor: "Gadir hadisi, birçok yolla rivayet edilmiş; sahih ve meşhur bir hadistir."
185- Maktelu'l-İmami's-Sibtı'ş-Şehid (a.s.), Muvaffak b. Ahmed Ebu Mueyyed Hatib el-Harezmî (ö. h.568). Gadir hadisini pek çok kimseden nakletmiştir.
186- el-Milel ve'n-Nihal, Ebu'l-Feth Muhammed b. Ebu'l-Kasım eş-Şehristanî (ö. h.548). Gadir ve Tehnie hadislerini nakletmiş ve Tebliğ ayetinin Gadir-i Hum'da nâzil olduğunu söylemiştir.
187- Men Reva Hadis el-Gadir, Ebubekir Muhammed b. Ömer et-Temimî el-Bağdadî -el-Cuabi- (ö. h.355). Gadir hadisini 125 yolla rivayet etmiştir.
188- el-Menâkıb, Ahmed b. Hanbel eş-Şeybanî (ö. h.241). Gadir hadisini Bureyde, Zeyd b. Erkam, Ömer b. Hattab ve Malik b. Huveyris'ten nakletmiştir.
189- el-Menâkıb, Ebu'l-Hasan Ali b. Muhammed el-Celabî -İbn-i Meğazilî- ö. h.483). Gadir hadisini birçok yolla bir grup sahabeden nakletmiştir.
190- el-Menâkıb, Hafız Abdurrahman b. Ali ibn-i Cevzî (ö. h.597). Tehnie hadisini nakledip şöyle yazıyor: "Siyer âlimleri, Gadir vakıasının, Hz. Peygamber'in Veda Haccı'ndan döndükten sonra Zilhicce'nin 18'inde vuku bulduğunda ittifak etmişlerdir."
191- el-Menâkıb, Hatib el-Harezmî (ö. h.568). Gadir hadisini ve Gadir olayı ile ilgili olan birçok ayet ve hadisi nakletmiştir.
192- Menâkıb-i Ali b. Ebu Tâlib, Ahmed b. Muhammed et-Taberî -el-Halilî- Mezkur kitabı H.411'de telif etmiştir. Gadir gününde söylenen Tehnie hadisini nakletmiştir.
193- el-Munteka fi Sireti'l-Mustafa, Saiduddin Muhammed el-Kazirunî (ö. h.758). Gadir hadisini zikretmiştir.
194- Muntehe'l-Kelam, Mevlevî Haydar Ali Feyzabadî. Gadir hadisini Ahmed b. Hanbel ve Tirmizî'den nakletmiştir.
195- Muntehe'l-Medârik, Saiduddin Muhammed b. Ahmed el-Fereğanî (ö. h.700). Gadir hadisi ve Hz. Ali'nin iki beyit şiirini zikretmiştir.
196- Minhacu's-Sünne, İbn-i Teymiye şöyle yazıyor: "Gadir olayı, Resûlullah'ın Veda Haccı'ndan döndüğü sırada gerçekleşmiş, herkes onu nakletmiştir.
197- el-Mevâkıf, Kadı Abdurrahman b. Ahmed el-İclî (ö. h.756). Gadir hadisinin sahih bir hadis olduğunu söylemiştir.
198- Mevâhibu'l-Ledunniyye, Hafız Ahmed b. Ebubekir el-Kastalanî (ö. h.926). Şöyle yazmıştır: "Gadir hadisinin pek çok seneti vardır, onlardan çoğunun seneti sahih ve hasendir."
199- el-Mucez, Es'ad b. Ebu'l-Fazl el-İclî (ö. h.600). Gadir hadisini, Huzeyfe b. Useyd ve Amr b. Leyla'dan nakletmiştir.
200- Meveddetu'l-Kurba, Seyid Ali Şahab elHemedanî (ö. h.786). Gadir hadislerini birçok yolla nakletmiştir.
201-Mizanu'l-İtidal, Hafız Şemsuddin Muhammed b. Ahmed b. Osman ez-Zehebî (ö. h.748). Gadir hadisini Hz. Ali ve Zeyd b. Erkam'dan, Rahbe hadisini ise Amr-i Zimurre'den rivayet etmiştir.
202- Nesru'l-Leali, Seyyid Abdülhamid b. Seyyid Mahmud-i Alusi el-Bağdadî (ö. h.1324). Gadir hadisinin kesin olarak Resûlullah (s.a.a.) tarafından söylendiğini vurgulamış ve Gadir-i Hum'un yerini coğrafi açıdan belirlemiştir.
203- Nuhabu'l-Menâkıb, Ebubekir Muhammed b. Ömer-i Temimî el-Bağdadî İbn-i Cuabî (ö. h.335). Gadir hadisini 125 yolla nakletmiştir.
204- Nedimu'l-Ferid, Meskuye lakabıyla tanınan Ebu Ali Ahmed b. Muhammed (ö. h.421). Hz. Ali'nin hakkında şöyle yazıyor: "Hz. Ali, Gadir hadisine göre velayet sahibidir."
205- Nüzulu'l-Ebrar, Mirza Muhammed b. Mu'temdhan el-Bidahşî. Gadir hadisini birçok yolla nakletmiş, Rahbe ve Tehnie hadislerini yazarken Gadir hadisi hakkında da şöyle demiştir: "Bu hadis sahihtir, ashabdan birçoğu onu rivayet etmiştir."
206- Nezhetu'l-Mecâlis, Şeyh Abdurrahman b. Abdusselam-i Safuri eş-Şafiî, "seele sailun" ayetinin, Gadir'le ilgili nâzil olduğunu söylemiştir.
207- Nesimu'r-Rıza fi Şerhi'ş-Şifa, Şeyh Ahmed b. Muhammed b. Ömer -Haffacî- (ö. h.1069). Gadir hadisini nakletmiştir.
208- Nazmu Dureri's-Simtayn, Cemaluddin Muhammed ez-Zerednî (H.750'den sonra vefat etmiştir). Gadir, Tehnie ve Tetvic hadislerini ve Ömer b. Abdulaziz'in Gadir'le ihticac ettiğini yazmıştır.
209- en-Nihaye, Ebu's-Seadat Mübarek b. Muhammed b. Abdulkerim ibn-i Esir el-Cizerî (ö. h.606). Gadir hadisini İmam Şafiî'den nakletmiş ve Ömer'in Gadir-i Hum'da Hz. Ali'ye söylediği şu sözüne de yer vermiştir: "Ya Ali! Sen bugün bütün mü'minlerin mevlası oldun."
210- Nevâdiru'l-Usûl, Hafız Muhammed b. Ali et-Tirmizî (ö. h.286). Gadir hadisini geniş bir şekilde Ebu Tufeyl'den rivayet etmiştir.
211- en-Nevâkız-u li'r-Revâfiz, Seyyid Muhammed b. Abdurresul-i Berzencî eş-Şafiî (ö. h.1103). Resûlullah'ın, "Ben kimin mevlası isem Ali de onun mevlasıdır" hadisini sahih bilip onun birçok yolla rivayet edildiğini yazmıştır.
212- Nevâkızu'r-Revafiz, Mirza Mahdum b. Abdulbaki (ö. h.991). Gadir hadisinin mütevatir olduğunu söylemiştir.
213- Nuru'l-Ebsar, Seyyid Mü'min b. Hasan eş-Şeblencî (ö. h.1250). "Seele sailun" ayetinin Gadir'le ilgili nâzil olduğunu yazmıştır.
214- Hidâyetu's-Suada, Kadı Şahabuddin Ahmed b. Ömer ed-Devletabadî (ö. h.849). Gadir hadisini ve "seele sailun" ayetinin Gadir'le ilgili nâzil olduğunu yazmıştır.
215- Hidayetu'l-Ukûl, Hüseyin b. İmam elMensurî billah el-Kasım-ı Yemenî (ö. h.1050). Gadir hadisini birçok yolla nakletmiş ve ta'likinde "Ben kimin mevlası isem Ali de onun mevalsıdır" hadisinin 150 yolla rivayet edildiğini vurgulamıştır.
216- Hidayetu'l-Murtab fi Fazâili'l-Ashab, Seyyid Ahmed b. Mustafa el-Kadinhanî. Gadir hakkındaki söylediği şiirleri mevcuttur.
217- Vesiyletu'l-Meal, Şeyh Ahmed b. Fadl b. Muhammed-i Baksir el-Mekkî (ö. h.1047). Gadir hadisini birçok yolla nakletmiş ve Gadir'le ilgili olan ayet ve hadisleri yazmıştır.
218- Vesiletu'l-Mutaabbidîn, (Molla lakabıyla meşhur olan Ömer b. Muhammed Hızr el-Erdebilî). Tehnie hadisini Berra b. Azib'den nakletmiştir.
219- Vesiletu'n-Necat, Mevlevî Muhammed Mubin el-Lekhenvî. Çeşitli yollarla Gadir hadisini nakletmiştir.
220- Vefau'l-Vefa, Nuruddin Ali b. Abdullah el-Hasanî es-Semhudî eş-Şafiî (ö. h.911). Tehnie hadisini iki yolla nakletmiştir.
221- el-Velayet-u fi't-Turuki Hadis-i Gadir, Ebu Ca'fer Muhammed b. Cerir b. Yezid etTabaranî el-Amulî (ö. h.310). Bu kitapla ilgili Himvî'nin Mucemu'l-Buldan'da, Zehebî'nin Tabakât'ta ve İbn-i Kesîr'in de kendi tarihinde birtakım açıklamalar vardır. Taberî mezkûr kitapta Gadir hadisini yetmişten fazla yolla rivayet etmiştir.
222- Yenâbiu'l-Mevedde, Şeyh Süleyman b. Şeyh İbrahim el-Hüseynî el-Balhî el-Kunduzî elHanefî (ö. h.1293). Kunduzî bu kitapta Gadir hadisini birçok yolla rivayet etmiş ve Tebliğ ayetinin Gadir-i Hum'da Hz. Ali hakkında nâzil olduğunu ve Gadir'le ilgili diğer birkaç hadis, ihticac ve delilleri de zikretmiştir." (Prof. Dr. Haydar Baş Tevhidin Merkezi Ehl-i Beyt eserinden)