Fındıkta şok yıl
Karadeniz'in birçok ilinde 'kahverengi kokarca' zararlısı nedeniyle fındıkta kalite düşünce, üretici ürününü satmakta zorlanıyor. Tüccar da serbest piyasada fiyat oluşmadığından ürün almıyor. Bölgede böyle bir durum ilk kez yaşanıyor.
13.09.2024 22:18:00
AHMET TURAN YİĞİT
AHMET TURAN YİĞİT





Fındık üreticisi tarihin en zor yılını yaşıyor zira 'kahverengi kokarca' zararlısı bu yıl fındığı resmen mahvetti. Trabzon'da fındık sergilerinde yaptığımız denemelerde sağlam görünen fındıkların maalesef çürük çıktığına tanık olduk. Dışarıdan bakıldığında fındık sapasağlam... Ancak 'kahverengi kokarca' zararlısı ürünü öyle sarmış ki, iç fındığı sağlı sollu bitirmiş! Dışarıdan sağlam görünen fındık içeriden bitmiş!
Fındık tüccarı kepenklerini bile açmıyor!
Durum bu olunca fındığın alım satımında önemli rol oynayan Trabzon Ticaret Borsası'nda henüz fiyat oluşmadı. Serbest piyasada fiyat oluşmayınca tüccar da fındık alımı yapamıyor. Hatta fındık tüccarı kepenk bile açmıyor! Olur ya eş-dost gelir, kıramam, almak zorunda kalırım diye! Peki bu durumda fındığını satmak isteyen gurbetçi ne yapıyor? Bize aktarılana göre, bazı tüccar kuru fındığın kilosunu 60-70 liraya alıyor. Ancak biz bu tüccarı görüp konuşamadık! Oysa Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) fındığa 132 TL fiyat vermişti.
Kokarca üreticiyi yere serdi
Bu sene fındıkta rekolte düşüşü yaşanıyor çünkü 'kahverengi kokarca' zararlısı Trabzon'dan Samsun'a geniş alanda fındığı mahvetmiş durumda. Bu zararlı, Doğu Karadeniz'de de yüksek rakımlarda üretilen fındığı bu yıl vuramamış. Lakin yüksek rakımlarda verim düşük olduğundan üretilen ürün miktarı çok az! Düzce'nin Akçakoca ilçesi de bu yıl bu zararlıdan kendini korumuş. Bu yıl Sakarya ve Kocaeli'de de söz konusu zararlı kendini göstermemiş. Dolayısıyla bu yıl fındığı Batı Karadeniz bölgesi kurtarıyor. Ancak Batı Karadeniz Bölgesi'ndeki fındığın kalitesi Giresun-Ordu yöresinin kalitesinden oldukça düşük!
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.