Ev yapımı baklavanın püf noktaları
Bayramda herkesin beklediği o eşsiz lezzet, ev yapımı baklava... Peki, bu lezzetin püf noktaları neler?
27.03.2025 15:43:00 / Güncelleme: 27.03.2025 15:53:54
Eyüp Kabil
Eyüp Kabil





Bayram sofralarının vazgeçilmezi, misafirlerin yüzünü güldüren o eşsiz lezzet ev yapımı baklava. Bayramların vazgeçilmezi ev yapımı baklavanın püf noktalarıyla birlikte detaylı bir tarifini sizin için ustasından aldık.
Malzemeler
Hamuru için:
1 kilogram un
3 adet yumurta
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvı yağ
1 paket kabartma tozu
1 yemek kaşığı sirke
Yarım çay kaşığı tuz
Açmak için nişasta

İç harcı için:
500 gram ceviz, fındık veya Antep fıstığı (isteğe bağlı olarak karışık kullanılabilir)
2 yemek kaşığı toz şeker (isteğe bağlı)
Şerbeti için:
4 su bardağı şeker
3,5 su bardağı su
Çeyrek limon suyu
Üzeri için
250 gram tereyağı veya sade yağ
Hazırlanışı
1. Hamurun hazırlanması:
Unu geniş bir kaba eleyin.
Ortasını havuz gibi açıp yumurtaları, sütü, sıvı yağı, kabartma tozunu, sirkeyi ve tuzu ekleyin.
Yavaş yavaş unu kenarlardan alarak ele yapışmayan, yumuşak bir hamur yoğurun.
Hamuru 30-40 eşit bezeye ayırın ve üzerini nemli bir bezle örterek 30 dakika dinlendirin.
2. Yufkaların açılması:
Her bir bezeyi nişasta serperek incecik açın. Ne kadar ince olursa baklavanız o kadar lezzetli olur.
Yufkaları açarken merdane veya oklava kullanabilirsiniz.
3. Baklavanın tepsiye yerleştirilmesi:
Tepsiyi tereyağı veya sade yağ ile yağlayın.
Açtığınız yufkaları tepsinin boyutuna göre kesin.
Tepsiye 3 kat yufka serin, üzerine iç harçtan serpiştirin.
Kalan yufkaları da aralarına iç harç serpiştirerek kat kat tepsiye yerleştirin.
En üst kata arasına iç harç serpilmeden iki kat yufka serin.

4. Baklavanın kesilmesi ve pişirilmesi:
Baklavayı istediğiniz şekilde dilimleyin.
Tereyağını veya sade yağı eritin ve baklavanın üzerine gezdirin.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 40-50 dakika pişirin.
5. Şerbetin hazırlanması ve dökülmesi:
Şeker ve suyu tencereye alıp kaynatın.
Kaynamaya başladıktan 15 dakika sonra limon suyunu ekleyip 5 dakika daha kaynatın ve ocaktan alın.
Fırından çıkan sıcak baklavanın üzerine soğuk şerbeti gezdirin.
Baklavanın şerbeti çekmesi için en az 2-3 saat dinlendirin.
Püf noktaları
Hamurun kıvamı çok önemlidir. Ne çok sert ne de çok yumuşak olmalıdır.
Yufkaların ince açılması baklavanın lezzetini artırır.
İç harç malzemelerini damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.
Şerbetin kıvamı da önemlidir. Ne çok koyu ne de çok sulu olmalıdır.
Baklavayı bir gün dinlendirdikten sonra servis yapmanız lezzetini artırır.
Baklavanın çıtır çıtır olması için, şerbetin soğuk, baklavanın sıcak olması gerekir.
Baklava yapımında kullanılan malzemelerin kalitesi lezzeti doğrudan etkiler. Baklavayı fırından çıkardıktan sonra üzerine bir tepsi veya folyo kapatarak şerbetin daha iyi çekmesini sağlayabilirsiniz. Baklavayı servis ederken üzerine Antep fıstığı veya ceviz serpiştirebilirsiniz.
Afiyet olsun!
Malzemeler
Hamuru için:
1 kilogram un
3 adet yumurta
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvı yağ
1 paket kabartma tozu
1 yemek kaşığı sirke
Yarım çay kaşığı tuz
Açmak için nişasta

İç harcı için:
500 gram ceviz, fındık veya Antep fıstığı (isteğe bağlı olarak karışık kullanılabilir)
2 yemek kaşığı toz şeker (isteğe bağlı)
Şerbeti için:
4 su bardağı şeker
3,5 su bardağı su
Çeyrek limon suyu
Üzeri için
250 gram tereyağı veya sade yağ
Hazırlanışı
1. Hamurun hazırlanması:
Unu geniş bir kaba eleyin.
Ortasını havuz gibi açıp yumurtaları, sütü, sıvı yağı, kabartma tozunu, sirkeyi ve tuzu ekleyin.
Yavaş yavaş unu kenarlardan alarak ele yapışmayan, yumuşak bir hamur yoğurun.
Hamuru 30-40 eşit bezeye ayırın ve üzerini nemli bir bezle örterek 30 dakika dinlendirin.
2. Yufkaların açılması:
Her bir bezeyi nişasta serperek incecik açın. Ne kadar ince olursa baklavanız o kadar lezzetli olur.
Yufkaları açarken merdane veya oklava kullanabilirsiniz.
3. Baklavanın tepsiye yerleştirilmesi:
Tepsiyi tereyağı veya sade yağ ile yağlayın.
Açtığınız yufkaları tepsinin boyutuna göre kesin.
Tepsiye 3 kat yufka serin, üzerine iç harçtan serpiştirin.
Kalan yufkaları da aralarına iç harç serpiştirerek kat kat tepsiye yerleştirin.
En üst kata arasına iç harç serpilmeden iki kat yufka serin.

4. Baklavanın kesilmesi ve pişirilmesi:
Baklavayı istediğiniz şekilde dilimleyin.
Tereyağını veya sade yağı eritin ve baklavanın üzerine gezdirin.
Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 40-50 dakika pişirin.
5. Şerbetin hazırlanması ve dökülmesi:
Şeker ve suyu tencereye alıp kaynatın.
Kaynamaya başladıktan 15 dakika sonra limon suyunu ekleyip 5 dakika daha kaynatın ve ocaktan alın.
Fırından çıkan sıcak baklavanın üzerine soğuk şerbeti gezdirin.
Baklavanın şerbeti çekmesi için en az 2-3 saat dinlendirin.
Püf noktaları
Hamurun kıvamı çok önemlidir. Ne çok sert ne de çok yumuşak olmalıdır.
Yufkaların ince açılması baklavanın lezzetini artırır.
İç harç malzemelerini damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.
Şerbetin kıvamı da önemlidir. Ne çok koyu ne de çok sulu olmalıdır.
Baklavayı bir gün dinlendirdikten sonra servis yapmanız lezzetini artırır.
Baklavanın çıtır çıtır olması için, şerbetin soğuk, baklavanın sıcak olması gerekir.
Baklava yapımında kullanılan malzemelerin kalitesi lezzeti doğrudan etkiler. Baklavayı fırından çıkardıktan sonra üzerine bir tepsi veya folyo kapatarak şerbetin daha iyi çekmesini sağlayabilirsiniz. Baklavayı servis ederken üzerine Antep fıstığı veya ceviz serpiştirebilirsiniz.
Afiyet olsun!
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.