Eski İsrail Genelkurmay Başkanı Halevi: Hamas'ı övmekten başka çarem yok
Eski İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, "Hamas bizi uyuttu. Yaptığımız tüm tatbikatlarda ve tartışmalarda, yaşananların yüzde 5'inin bile gerçekleşebileceğini düşünmemiştik." dedi.
Anadolu Ajansı





İsrail Ordu Radyosu, geçen günlerde Gazze sınırındaki Nir Oz yerleşiminde "7 Ekim soruşturmasını bölge sakinlerine sunan" Halevi'nin, konuşması sırasındaki ses kayıtlarını yayımladı.
İsrail'de 7 Ekim 2023'te görevde olan ve kısa bir süre önce görevini devreden eski Genelkurmay Başkanı Halevi, 7 Ekim'de Hamas'a karşı yenilgiyi kabul ederek, "Hamas bizi uyuttu. Yaptığımız tüm tatbikatlarda ve tartışmalarda, yaşananların yüzde 5'inin bile gerçekleşebileceğini düşünmemiştik. Karışıklıklar ve insani meselelerle bizi uyutan Hamas'ı övmekten başka çarem yok." ifadelerini kullandı.
İsrail ordusunun 7 Ekim soruşturmalarında Nir Oz yerleşimine ilişkin de değerlendirmeler yer almış, soruşturmanın çıktıları bölge sakinleriyle paylaşıldıktan sonra kamuoyuna açıklanmıştı.
Soruşturmada, bölgeye 7 Ekim'de özel kuvvet gönderilmediği, bölgedeki evlerin 6'sı hariç tamamına Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları mensuplarının girdiği ve bölgeye İsrail ordusu takviyelerinin ancak olaylar bittikten 1 saat sonra ulaştığı ortaya çıkmıştı.