Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü diyetisyenlerinden Alev Kocabaş, süt ürünü olan dondurmanın çok kolay bozulabildiğine dikkati çekti.
Kocabaş, gerektiği şekilde korunan ve sağlıklı ambalajlarda satılan dondurmaların yenilmesini önererek, "Dondurma aromalarının bozuk veya yetersiz olması ve kalitesiz hammadde kullanılması, yanlış işleme tekniği, yanlış saklama koşulları, acı, pişmiş hatta ambalaj materyali tatlarına yol açabilmektedir. Ayrıca yapı bozukluğu olarak da iri kristalli, buzlu, pıhtılı, yumuşak, gevşek yapılar sık karşılaştığımız sorunlar arasında yer alıyor" diye konuştu.
Alev Kocabaş, zehirlenme olasılığına karşı bu unsurlara dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak, dondurmanın tüketildiği saatin ve miktarın da özellikle kilo sorunu olanlar için önem taşıdığını kaydetti.
Karbonhidrat açısından zengin olan dondurmanın akşam saatleri yerine, gündüz saatlerinde ve öğün arasında yenilmesini öneren Kocabaş, diyabetik ve light ürünlerin de tercih edilebileceğini söyledi.
Bu tür ürünlerin sınırsızca, istenildiği kadar tüketilebileceğine ilişkin yaygın ve yanlış bir inanış olduğuna işaret eden Kocabaş, "Sonuçta kullanılan tatlandırıcıların yapay oldukları unutulmamalı ve önerilen dozun üstüne çıkılmamalıdır. Özellikle pastanelerde satılan diyabetik dondurmaların güvenilir olmasına özen gösterilmelidir" dedi.
4 MEVSİM DONDURMA
Kocabaş, dondurmanın, kalsiyum, protein, yağ, karbonhidrat ve D vitamini açısından zengin bir yapısı bulunduğunu belirterek, yalnız yaz aylarında değil, 4 mevsim tüketilebileceğini söyledi.
DONDURMA ÇİNLİLERİN İCADI
Kocabaş'ın verdiği bilgilere göre, dondurma 3000 yıl kadar önce Çinliler tarafından üretildi. Ancak ilk ticari dondurma tesisi 1851 yılında İngiltere'nin Baltimore eyaletinde kuruldu.Türkiye'de ise uzun süre ev, pastane, sokak ve otel dondurmacılığı çerçevesinde kalan dondurmacılık, teknolojik üretim aşamasına 1900'lü yılların sonunda geçti. Bu noktadan sonra dondurma üretimi ve tüketiminde büyük artış yaşandı.
KÜLAH 100 YIL ÖNCE BULUNDU
Dondurmanın lezzetini tamamlayan külah ise yaklaşık 100 yıl önce tarih sahnesine çıktı. Malcolm Forbes ve Jeff Bloch'un kaleme aldığı "Ne Kadınlar" isimli kitapta külahı icat eden isimsiz kadının öyküsü şöyle aktarılıyor:
"Olay 1904 St. Louis Dünya Fuarı'nda gerçekleşmiş. Fuar alanında hem dondurma satıcıları hem de şekerle kaplı ince gözleme satanlar vardı. Charles Menches adındaki bir dondurma satıcısı, adı çoktan unutulmuş genç bir hanımla dolaşmaktaydı. Kibar bir erkek olan Menches sevgilisine bir buket çiçek ve bir dondurmalı sandviç almıştı. Kadın her iki hediyesini de elinde tutmakta güçlük çekiyordu. Dondurmanın damlamaması için sandviçin bisküvilerini külah şeklinde iki yanına sarmayı akıl etti. Bu tabloyu gören üreticiler, hemen harekete geçti ve bugün saatte 150 bin külah üretiliyor."
Kocabaş, gerektiği şekilde korunan ve sağlıklı ambalajlarda satılan dondurmaların yenilmesini önererek, "Dondurma aromalarının bozuk veya yetersiz olması ve kalitesiz hammadde kullanılması, yanlış işleme tekniği, yanlış saklama koşulları, acı, pişmiş hatta ambalaj materyali tatlarına yol açabilmektedir. Ayrıca yapı bozukluğu olarak da iri kristalli, buzlu, pıhtılı, yumuşak, gevşek yapılar sık karşılaştığımız sorunlar arasında yer alıyor" diye konuştu.
Alev Kocabaş, zehirlenme olasılığına karşı bu unsurlara dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak, dondurmanın tüketildiği saatin ve miktarın da özellikle kilo sorunu olanlar için önem taşıdığını kaydetti.
Karbonhidrat açısından zengin olan dondurmanın akşam saatleri yerine, gündüz saatlerinde ve öğün arasında yenilmesini öneren Kocabaş, diyabetik ve light ürünlerin de tercih edilebileceğini söyledi.
Bu tür ürünlerin sınırsızca, istenildiği kadar tüketilebileceğine ilişkin yaygın ve yanlış bir inanış olduğuna işaret eden Kocabaş, "Sonuçta kullanılan tatlandırıcıların yapay oldukları unutulmamalı ve önerilen dozun üstüne çıkılmamalıdır. Özellikle pastanelerde satılan diyabetik dondurmaların güvenilir olmasına özen gösterilmelidir" dedi.
4 MEVSİM DONDURMA
Kocabaş, dondurmanın, kalsiyum, protein, yağ, karbonhidrat ve D vitamini açısından zengin bir yapısı bulunduğunu belirterek, yalnız yaz aylarında değil, 4 mevsim tüketilebileceğini söyledi.
DONDURMA ÇİNLİLERİN İCADI
Kocabaş'ın verdiği bilgilere göre, dondurma 3000 yıl kadar önce Çinliler tarafından üretildi. Ancak ilk ticari dondurma tesisi 1851 yılında İngiltere'nin Baltimore eyaletinde kuruldu.Türkiye'de ise uzun süre ev, pastane, sokak ve otel dondurmacılığı çerçevesinde kalan dondurmacılık, teknolojik üretim aşamasına 1900'lü yılların sonunda geçti. Bu noktadan sonra dondurma üretimi ve tüketiminde büyük artış yaşandı.
KÜLAH 100 YIL ÖNCE BULUNDU
Dondurmanın lezzetini tamamlayan külah ise yaklaşık 100 yıl önce tarih sahnesine çıktı. Malcolm Forbes ve Jeff Bloch'un kaleme aldığı "Ne Kadınlar" isimli kitapta külahı icat eden isimsiz kadının öyküsü şöyle aktarılıyor:
"Olay 1904 St. Louis Dünya Fuarı'nda gerçekleşmiş. Fuar alanında hem dondurma satıcıları hem de şekerle kaplı ince gözleme satanlar vardı. Charles Menches adındaki bir dondurma satıcısı, adı çoktan unutulmuş genç bir hanımla dolaşmaktaydı. Kibar bir erkek olan Menches sevgilisine bir buket çiçek ve bir dondurmalı sandviç almıştı. Kadın her iki hediyesini de elinde tutmakta güçlük çekiyordu. Dondurmanın damlamaması için sandviçin bisküvilerini külah şeklinde iki yanına sarmayı akıl etti. Bu tabloyu gören üreticiler, hemen harekete geçti ve bugün saatte 150 bin külah üretiliyor."
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.