Dolar neden yükselişe geçti?
Amerikan Merkez Bankası'nın faiz oranını yüzde 0.5 artırması sonrasında Dolar/TL kuru, 15.30'a merdiven dayadı. Artışta Türkiye'nin kredi risk priminin 600'ün üzerinde seyretmesi de etkili oluyor.
10.05.2022 16:42:00





YENİ MESAJ / DETAY HABER
Dolar/TL kurundaki yükseliş dün de sürdü. Dolar, Kur Korumalı Mevduat sisteminin açıklandığı 20 Aralık tarihinden beri ilk defa bu hafta 15 TL'nin üzerine çıktı. Kurda günlük yükseliş yüzde 1'e ulaştı. TL'de en son yaşanan bu değer kaybı, yurt içinde yaşanan gelişmelerden ziyade doların değer kazanmasından kaynaklanıyor. Ancak Dolar/TL, 15.25'i geçerken, Euro/TL de 16.10'u aştı. Ancak Türkiye, ekonomisi kur oynaklıklarına karşı diğer ülkeler kıyasla daha kırılgan bir durumda.
Türkiye'nin risk primi yüksek
'Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesabı' açıklamasının ardından kurda geri çekilme görülse de Türkiye'nin risk primi olarak nitelendirilen 5 yıllık CDS'leri halen yüksek seyrediyor. Türkiye'nin CDS'si dün 612 idi. Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sonrasında 9 Mart'ta 690'ı geçmişti. Ancak 30 Mart'ta CDS, 544'e inmişti. Geçen yıl Mayıs ayında 400'ler civarında seyrediyordu. Dolar/TL Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini başlattığı ilk haftalarda da yükselmiş, 11 Mart'ta 14.9950 seviyesini test ederek TCMB'nin döviz satışlarıyla 15 seviyesinin üstüne çıkmamıştı. TL, geçen yıl dolara karşı yaşadığı yüzde 44'lük değer kaybının ardından bu yıl daha istikrarlı bir seyir izlemekteydi.
Peki, ne oldu da TL yeniden değer kaybetmeye başladı? Aslında TL'de en son yaşanan bu değer kaybı, yurt içinde yaşanan gelişmelerden ziyade doların değer kazanmasından kaynaklanmakta. Ancak Türkiye ekonomisi kur oynaklıklarına karşı diğer ülkeler kıyasla daha kırılgan bir durumda.
Fed faizleri yükseltince...
Amerikan Merkez Bankası (FED) yükselen enflasyona karşı geçen hafta son yılların en yüksek faiz artışına giderek faizi 50 baz puan yükseltmişti. 2000 yılından beri ilk defa bu kadar yüksek bir faiz artışı gerçekleştiren FED, yükselen enflasyon ile mücadele etmek için para politikasında sıkılaşmaya gideceğini duyurmuştu. Türkiye'de ise yüksek enflasyona rağmen Merkez Bankası'nın düşük faiz politikası izlemesi, Türk Lirası üzerindeki baskının artmasına yol açıyor.
Türkiye ekonomisi hem 2018, hem de 2021'de yaşanan kur krizlerinin ardından rezervlerindeki azalma ve ekonominin dövize endeksli olması dolayısıyla kurdaki dalgalanmalara karşı daha kırılgan bir hale döndü. Ekonomistler de uzun zamandır FED'in faizleri yükseltmesini beklediği için Türkiye'de yüksek seyreden enflasyona rağmen faizlerin düşük tutulmasının ekonomi üzerindeki baskıyı artıracağına işaret ediyordu. Gelişen ülke para birimlerinde dolara karşı toparlanma çabası bulunurken Türk lirası ise olumsuz ayrışıyor.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.