Doğal afetler üreticiyi vurdu
TZOB Genel Başkanı Bayraktar, çiftçilerin son yıllarda giderek artan sıklıkta aşırı yağıştan kuraklığa, selden doluya, don afetinden fırtınaya kadar ardı arkası kesilmeyen afetlere maruz kaldığını dile getirerek, "Meydana gelen yağışlar özellikle tarla ürünlerinde ve açıkta yetiştirilen sebzelerde ve meyvelerde hastalık ve zararlıların çoğalmasına yol açtı” dedi





Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2018-2019 üretim sezonunun doğal afetlerin sık yaşandığı bir sezon olduğunu vurgulayarak, kış aylarının normallerin altında gerçekleşen hava sıcaklıkları ve kar yağışlarıyla sert geçtiğini bildirdi. Bahar aylarında bazı illerde yağışlar normallerin altında gerçekleşse de genel olarak aşırı yağış, fırtına, sel, dolu, hortum afetlerinin sezona damgasını vurduğunu belirten Bayraktar, yağış rejimindeki değişimlerin de tabii afetlere neden olduğunu, küresel ısınmanın da etkisiyle kısa zamanda, ani ve şiddetli yağışların daha fazla görüldüğünü, bu yağışların birden yüzey akışına geçerek toprakta hem üst tabakadaki organik maddeyi taşıdığını hem de toprağın içine işlemediği için tarımsal üretime yeterli katkıyı sağlamadığını söyledi.
Dengesizlik var
Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, bu yıl Mayıs ayından itibaren kimi bölgelerin yüzde 40'ın üzerinde yağış aldığını, kimi bölgelerde ise yağışlarda yüzde 80 azalma görüldüğü bilgisini veren Bayraktar, şunları kaydetti: "1 Ekim 2018'de, sezonun başından bu yana geçen süre dikkate alındığında yağışlar normalin yüzde 16, geçen yılki yağışların yüzde 32 üzerinde gerçekleşti. Özellikle Mayıs-Haziran aylarında meydana gelen aşırı yağışlar ile dolu ürünlere zarar verdi. Rüzgarla birlikte sağanak şeklinde yağan yağmurlar zeytin gibi çiçeklenme döneminde olan ağaçlarda çiçek dökümüne yol açarken, meyve tutan ağaçlarda da meyve dökümüne neden oldu. Meydana gelen yağışlar özellikle tarla ürünlerinde ve açıkta yetiştirilen sebzelerde ve meyvelerde hastalık ve zararlıların çoğalmasına yol açtı. Havaların serin ve yağışlı gitmesi ürünlerde olgunlaşmayı da geciktirdi. Zarar gören tarla ürünlerinde hasadı biten, devam eden veya hasat dönemi yaklaşan buğday ve arpa başta olmak üzere yem bitkileri, kırmızı ve yeşil mercimek, kuru fasulye, nohut, fındık, zeytin, üzüm, elma, armut, Antep fıstığı, ceviz, kayısı, vişne, kiraz olmak üzere birçok ürün zarar gördü."
Bayraktar, ürününü sigorta ettiren çiftçilere 2019 yılının ilk yarısında, Tarsim tarafından, 13 bin 191 poliçe karşılığında 157 milyon 764 bin lira hasar ödemesi yapıldığını, 75 bin 940 poliçe karşılığı olan 573 milyon 320 bin liralık hasar ihbarının ise değerlendirme aşamasında bulunduğunu belirtti.
Hangi üründe sıkıntı var?
Fındık: Olumsuz iklim şartları nedeniyle fındıkta fındık mozaik virüsü, külleme, bakteriyel yanıklık, dal kanseri, kök çürükleri, çotanak yanıklıkları ve çürüklükler gibi önemli hastalıklar daha fazla görünmeye başladı.
Kırmızı mercimek: Kırmızı mercimekte ülke üretiminde ilk sırayı alan Güneydoğu Anadolu bölgesinde çiçeklenme ve başaklanma döneminde meydana gelen kuraklık mercimeği olumsuz etkiledi. Verimde yüzde 25'den yüzde 80'e kadar varan oranlarda düşüş var.
Yeşil mercimek: Konya, Yozgat'ta yağışların gecikmesi nedeniyle yaşanan kuraklıktan dolayı yeşillenme ve çiçeklenme dönemi tam anlamıyla gerçekleşmedi. Yüzde 50 oranında verim kaybı bekleniyor.
Nohut: Kırşehir'de zamansız yağışlar nedeniyle nohutta boylanma yeterince olmadı. Kırşehir'de yüzde 60-80, Ankara'da yüzde 30-40 oranında rekolte kaybı olacağı tahmin ediliyor.
Kuru fasulye: Bazı bölgelerde fasulyede bakla oluşumu tam olarak gerçekleşmedi. Verimde yüzde 20 ile yüzde 50 arasında değişen oranlarda düşüş bekleniyor.
Zeytin: Aşırı yağışlar nedeniyle meyve tutumu olumsuz etkilendi. Ülke zeytin üretiminin 5'te 1'ini karşılayan Manisa'da yüzde 50-60 oranında rekolte kaybı bekleniyor.
Kayısı: En önemli kayısı üretim merkezi Malatya'da yaşanan don afeti ağaçların yüzde 50'ye yakınını etkiledi.
Elma: Önemli elma üretim merkezleri arasında bulunan Karaman, Antalya ve Niğde'nin Bor ilçesinde nemin de etkisiyle kara leke hastalığı yoğun olarak görülüyor. Karaman'da elmalarda yüzde 70 oranında kara leke görülüyor.
Ceviz: Kahramanmaraş'ta aşırı rüzgarın meyve dökümüne sebep olması, Kırşehir'de yaşanan don nedeniyle cevizde bu bölgelerde yüzde 50 ile yüzde 80 arasında değişen oranlarda rekolte kaybı olması bekleniyor.
Çiftçiler ağır borç yükü altında
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2019 yılında afet yaşayan çiftçilerin bu yıl kredi taksitlerini ödemelerine imkan bulunmadığına işaret ederek, "Çiftçinin kredi borcu hızla artmaktadır. 2019 yılı Mart ayı sonu itibariyle toplam borç miktarı 113 milyar liraya ulaşmıştır. Son yıllarda afetlerin de etkisiyle çiftçi, kredi borcunu başka banka kredisi ile kapatmak zorunda kalmaktadır. Bu yıl da yaşanan afetler nedeniyle borçların ödenmesi mümkün görünmemektedir. Bu nedenle 2019 yılı için de afet yaşayan çiftçilerin kredi borçlarının faizsiz olarak ertelenmesini sağlayacak kararname çıkarılmalıdır.
Ziraat Bankası'nın yüzde 8-11'den yüzde 16'ya çıkarılan tarımsal kredi faizleri eski oranlarına düşürülmelidir. Tarım Kredi Kooperatifleri çiftçimizden 1 yıl vadeli işletme kredilerinde yüzde 27.5, 4 yıl vadeli yatırım kredilerinde yüzde 32.5 oranında faiz almaktadır. Bu kredi faiz oranının özel bankalardan farkı yoktur" dedi.
M. YASİN ERKOL / DETAY HABER