Diyabet olan, hastaneden kurtulamıyor
Diyabetin günümüzde sık rastlanan bir sağlık sorunu olduğuna değinen uzmanlar, diyabet tedavisinin çok yönlü ele alınması gerektiğini söylüyor.
17.11.2024 22:25:00
NEVZAT YILDIRIM
NEVZAT YILDIRIM
Diyabetin günümüzde sık rastlanan bir sağlık sorunu olduğuna değinen uzmanlar, diyabet tedavisinin çok yönlü ele alınması gerektiğini söylüyor. Gastroenteroloji ve Dahiliye Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, "Diyabet tedavisinde, endokrinoloji, nefroloji, kardiyoloji, göz, nöroloji, kalp damar cerrahisi, ortopedi, plastik cerrahi, psikiyatri ve diyetisyen desteği gerekebilir" dedi.
Diyabetin uzun dönemde hastalarda böbrek yetmezliğine neden olabileceğine değinenmProf. Dr. Aytaç Atamer, "Bu nedenle nefroloji hekiminin takibi de gerekir. Diyabet hastalıklarında sıklıkla hipertansiyon, ateroskleroz gibi rahatsızlıklar görülür ve kardiyoloji uzmanından destek almak gerekir. Ayrıca diyabet göz sinirlerini, göz damarlarını etkiler. Körlüğün en yaygın nedeni diyabet olduğu için hastalarıngöz doktoru takibinde olması da gerekir" dedi.
Prof. Dr. Aytaç Atamer, diyabet hastalarının başka hangi alanların takibinde olması gerektiği ile ilgili şunları söyledi: "Diyabet sinir sistemini de etkilediğinden 'diyabetik nöropati' gelişebilir. Bu nedenle nöroloji uzmanından destek almakta fayda vardır. Diyabetli bireylerde 'diyabetik ayak' denilen ayak yaraları oluşabilir. Bu yaraların çok sıkı bir şekilde takip edilmesi ve bakımının yara bakım uzmanları tarafından yapılması gerekir. Zira bu yaralar nedeniyle kangren oluşabilir. Bu noktada kalp damar cerrahisinin de takibi gerekir. Bazı ileri vakalar ampütasyona (kesme) gidebileceği için ortopedi uzmanları ve kardiyovasküler cerrahi uzmanları da sürece dahil olur. Diyabetik ayak sonucunda bazen deri nakilleri de gerekebildiğinden plastik cerrahi uzmanlarının da desteğine başvurulabilir. Diyabetli hastalarda psikiyatrik sorunlar da görülebilir. Bu noktada psikiyatri uzmanlarından destek alınmalı."
Diyabetin neden olabileceği komplikasyonların önlenmesi için yapılması gereken en önemli şeyin hastanın şekerini son derece iyi bir şekilde takip etmesi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Aytaç Atamer, "3 aylık kan şekeri takibi dediğimiz Hemoglobin A1c testleri düzenli yapılmalı ve kişi yılda bir kez göz doktoru muayenesine gitmeli. Ayrıca hastalarının diyeti de son derece önemli. Diyetisyenden yardım alarak doğru bir beslenme düzeni oluşturabilirler. Hastalar düzenli olarak takiplerini yaptırır ve dikkat etmesi gereken noktalara uyum sağlarlarsa komplikasyonları önleyebilir ve sağlıklı bir hayat sürebilirler" açıklamasını yaptı.