CHP'den ilgi çeken iftar
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın anayasal bir kuruluş olarak devamından yana olduklarını ancak toplumun her kesimini kucaklaması gerektiğini söyledi
16.08.2012 00:00:00
RECEP BAHAR - İSTANBUL
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın anayasal bir kuruluş olarak devamından yana olduklarını dile getirdi.
İstanbul'da Çarşamba akşamı Müslüman din adamları ve basın mensuplarıyla iftarda bir araya gelen Kılıçdaroğlu, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın anayasal bir kuruluş olarak devamından yana olduklarını beyan ederek, "Ancak Diyanet İşleri Başkanlığı toplumun tüm kesimlerini kucaklamalı" görüşünü seslendirdi.
Terör uluslararası boyut kazanmadan çözülmeli
Artan terör eylemlerini de değerlendiren CHP Lideri, bu konuda, "Meclis'te grubu bulunan 4 partinin bir araya gelip konuşması lazım. Sayın Bahçeli buna itiraz etti. Terör Türkiye'nin sorunu değil mi? Bu sorunun ucunda ölüm var! Şehit düşenlerin yüzde 99'u yoksul aile çocukları. Bu sorunu çözmek bizim elimizde ise niye çözmüyoruz? Bu mesele uluslararası boyut kazanırsa, sıkıntıya girecek olan Türkiye'dir. Toplumun her kesiminden Hüseyin Aygün konusunda ortak tavır gelince, PKK geri adım attı. Benzer şekilde toplumun her kesiminden ortak tavır olursa, terör sorunu çözülür. Akil adamlar konusuna 'evet' dedik. İtiraz edildi. Ak saçlılar deyin, dedik. 'Kürt sorunu yerine başka bir kavram getirin' dedik, onu da kabul ederiz. Yeter ki, bu sorun çözülsün!" şeklinde konuştu.
İftar programının gayesi
Mütedeyyin kitlenin CHP'ye karşı çekinceleri bulunduğunun hatırlatılması üzerine Kılıçdaroğlu, mütedeyyin kitle ile CHP arasında bir mesafe olduğunu kabul ederek, şunları söyledi: "Niye bu mesafe var? Bizim de inancımız var. Geçmişte bizim de hatalarımız olmuştur. Bu hatalarımızı bu nedenle telafi etmemiz lazım. Eksiklerimizi giderebiliriz. Bu toplantılara o nedenle önem veriyoruz. 'CHP dinsiz parti' diyenler var ama 11 milyon insan bize oy veriyor. Bunların arasında 5 vakit namaz kılanlar da var. Biz kimseye hangi inançtan olduğunu sormadık, programımızı anlattık, oy istedik."
CHP ABD'ye neden heyet gönderdi?
CHP'nin Aralık 2011'de ABD'ye heyet gönderdiğinin hatırlatılması ve CHP - ABD ilişkilerinin hangi eksende seyrettiğinin sorulması üzerine CHP Lideri, şunları söyledi: "CHP olarak ABD'nin yanı sıra Suriye'ye ve Rusya'ya da heyet gönderdik. CHP'nin politikalarını merak ediyorlardı, gidip anlattık! ABD, Rusya veya Çin ile özel ilişkimiz yok. Dış politikanın kendi ülkemizin çıkarları üzerine inşa edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Brüksel'de Batılı liderlere hitaben yaptığım konuşmada, 'Kaddafi'nin linç edilmesi'nin yanlış olduğunu, bir devlet başkanının linç edilemeyeceğini söyledim. Hepsi alkışladı."
Kılıçdaroğlu, Yeni Anayasa çalışmaları konusunda ise, Türkiye'nin çağdaş, özgürlükçü, demokratik bir anayasaya ihtiyaç duyduğunu belirterek, "Bu anayasayı samimi olarak tartışmamız lazım" dedi.
Biz de insanız, raydan çıkıyoruz
Kılıçdaroğlu, siyasetçilerin sert üslup kullanmaları konusunda ise şunları söyledi: "Toplumu kucaklayıcı üslup kullanmalıyız. İftiralarla karşı karşıya kalınca dozunu kaçırıyoruz. Annemin Ermeni olduğunu bile söylediler. Ermeni olsa ne olur, o benim annem! Bir gazeteci annemin evine telefon ediyor, telefona ablam çıkıyor. Soru: Siz Ermeni misiniz? Ablam, 'Biz Müslümanız' diye cevap veriyor." Kılıçdaroğlu, Türkiye Barolar Birliği'nin kamudan maaş almayan hatta devlete vergi veren bayan avukatların duruşmalara başörtülü olarak girmesini genelgeyle yasaklaması karşısında 'özgürlükçü bir çıkış yapıp yapamayacağı' konusundaki soruyu cevaplamayı tercih etmedi.
Kılıçdaroğlu'nun iftarına kimler katıldı?
Eski müftü, CHP İstanbul Milletvekili İhsan Özkes'in düzenlediği iftara Yeni Mesaj Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Recep Bahar'ın yanı sıra eski Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Süleyman Ateş, İstanbul Müftüsü Doç. Dr. Rahmi Yaran, eski İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı, Türkiye Caferileri Lideri Selahattin Özgündüz, eski Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zekeriya Beyaz, Hayrat Vakfı'ndan İlhan Kesikkaya, Selami Yılmaz, Mescid-i Selam Camii'nin imamı, Diyanet-Sen, Din-Bir-Sen, Diva-Sen İstanbul şube başkanları, İstanbul'da Mescidi Selam Camii imamı, köşe yazarları Hüseyin Gülerce, Ali Bulaç, Ahmet Hakan, Fehmi Koru katıldı.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.