Uzmanlar sığır, koyun, keçi gibi hayvanlardan bulaşan brucella hastalığının, tedavi edilmemesi halinde yıllarca sürebilen mikrobik bir hastalık oluşabileceği uyarısında bulunuyor. Genellikle pastörize olmayan süt ve peynir tüketiminin neden olduğu ve dermansızlık, iştah, kilo kaybı ile kendini gösteren brucella hastalığı, tedavide geç kalınması durumunda kalp, akciğer, eklem şikayetlerinin yanı sıra kısırlık ve sakatlığa da yol açıyor.
Tam pişmemiş gıdalar ile oluşuyor
Konya Sağlık Müdürü Dr. Eşref Okunakol, özellikle hasta hayvanların kaynatılmamış sütleri ile bunlardan yapılmış peynir ve tereyağlar ve tam olarak pişirilmemiş etlerin tüketilmesi sonucu ortaya çıkan brucellanın, vücutta genel bir düşkünlük, dermansızlık, baş, eklem ve kas ağrıları, kilo kaybı, belli zamanlarda kendini gösteren yüksek ateş, gebe kadınların düşük yapması gibi belirtilerle kendini gösterdiğini kaydetti.
Hayvanlar brucellaya karşı mutlaka aşılatılmalı
Okunakol, hastalığın ileri safhalarda kalp, akciğer, dalak, testis, rahim, kemik ve eklem şikayetlerine yol açtığını, gebe kadınlarda düşüğe, ayrıca kısırlık ve sakatlıklara neden olduğu gibi hastaları ölüme kadar götürebildiğini bildirdi.
Tam pişmemiş gıdalar ile oluşuyor
Konya Sağlık Müdürü Dr. Eşref Okunakol, özellikle hasta hayvanların kaynatılmamış sütleri ile bunlardan yapılmış peynir ve tereyağlar ve tam olarak pişirilmemiş etlerin tüketilmesi sonucu ortaya çıkan brucellanın, vücutta genel bir düşkünlük, dermansızlık, baş, eklem ve kas ağrıları, kilo kaybı, belli zamanlarda kendini gösteren yüksek ateş, gebe kadınların düşük yapması gibi belirtilerle kendini gösterdiğini kaydetti.
Hayvanlar brucellaya karşı mutlaka aşılatılmalı
Okunakol, hastalığın ileri safhalarda kalp, akciğer, dalak, testis, rahim, kemik ve eklem şikayetlerine yol açtığını, gebe kadınlarda düşüğe, ayrıca kısırlık ve sakatlıklara neden olduğu gibi hastaları ölüme kadar götürebildiğini bildirdi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.