Mayıs-temmuz döneminde yaprak ve çiçekler (çiçekler sapsız) toplanır ve özenle gölgede kurutulur. FAYDASIEbegümeci öncelikle sebze olarak bilinir ve kullanılır. Ispanak gibi pişirilen ebegümeci yemeği bekletilmeden yenildiğinde kabızlığa karşı çok yararlıdır. Tedavide ise aynı hatmi gibi kullanılır. İçten çay içimi, dıştan gargara, çalkalama ve taze bitki lapası biçiminde kullanılır. Bitki öncelikle, iltihaplı veya tahriş olmuş mukozanın tedavisinde kullanılır. Bitki çayı kabızlığa karşı da kullanılmalıdır. İçten kullanıldığında öncelikle, mide mukoza iltihabı, mide ülseri, üst solunum yolları iltihabı ve bronşit gibi hastalıklarda çok rahatlatıcıdır. Bademcik iltihabı, ağız kuruluğu ve ses kısıklığına karşı da, bitki çayı gargaralar eşliğinde içilmelidir. Kaşınan ve yanan deri alerjilerinde yapılan ebegümeci çayı yıkamaları çok rahatlatıcıdır. Kırıklardan veya damar iltihaplarından kaynaklanan yaraların, çıbanların, şiş ayak ve ellerin tedavisinde banyo katkısı olarak kullanılmalıdır. Öksürük, boğmaca ve astıma karşı, ebegümeci (yaprak-çiçek), çuhaçiçeği kökü ve mayıs papatyası eşit karışımının çayı balla tatlandırılarak günde 3-4 bardak içilebilir.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.