BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, Türk bankacılık sisteminde bundan 6 yıl önce yabancıların payının yüzde 3 olduğunu kaydederek, bugün bu oranın yüzde 40'a yükseldiğini belirtti.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, Türk bankacılık sistemindeki kredilerin geçen sene yerinde saymışken, 2010'un ilk 5 ayında yüzde 12,4 oranında artığını bildirirken, "Bu artışın devem edeceğini tahmin ediyoruz" dedi.Bilgin, Arap Bankalar Birliği, Türkiye Bankalar Birliği (TBB), Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) ve Merkez Bankası işbirliğiyle düzenlenen 'Krizden Mali İstikrara' konulu Uluslararası Arap Bankacılık Zirvesi'nde, Türkiye'nin bankacılık sistemindeki 49 bankanın büyüklüğünün 560 milyar dolar düzeyinde bulunduğu bilgisi verdi.
Kriz bankaları tedirgin etti
Özellikle 2008 yılında Lehman Brothers'ın iflasından sonra tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de yaşanan tedirginlik havasının 2009'a da yansıdığını ancak özellikle 2009'un son ayları ve 2010'in ilk 5 ayında bankacılıkta çok hızlı bir toparlanma görüldüğünü anlatan Bilgin, "Türk bankacılık sistemindeki krediler geçen sene, 2009'da yerinde saymışken 2010'un ilk 5 ayında yüzde 12,4 oranında arttı. Bu artışın devem edeceğini tahmin ediyoruz" dedi.
Yabancıların payı yüzde 40
Türk bankacılık sisteminde küresel, yabancı sermaye payının yüzde 40'lar düzeyinde iken, bundan 6 yıl önce bu oranın yüzde 3 seviyesinde olduğunu kaydeden Bilgin, "En önemli değişiklik Türkiye'de gözlemlenen istikrar ortamı. Bankacılık sektörüne giren yabancı sermaye şunu çok iyi biliyor; Türkiye'nin potansiyeli çok yüksek kar marjları oldukça yüksek. Personel, IT, teknoloji ve enstrüman çeşitliliği pek çok Avrupa ülkesinden çok daha ileri düzeyde" diye konuştu.Bilgin, Türkiye'de bulunan bazı yabancı bankaların, Batı Avrupa kökenli yabancı bankaların en önemli varlığın Türkiye'deki bankaları olduğunu kaydederek, 1 trilyon dolarlık büyük bankaların karlarının yaklaşık yüzde 40'ının buradaki 'küçücük' bankalardan geldiğini söyledi.
Arapların ağırlığı yüzde 6
Bugün, Türkiye'de 49 banka arasında Arap kökenli bankaların sayı olarak yüzde 15 düzeyinde, aktif büyüklük olarak yaklaşık yüzde 5 - 6 seviyesinde bulunduğunu dile getiren Bilgin, bunun yetersiz olduğunu belirtti. Tevfik Bilgin, düzenleyici otorite olarak krizden çıkardıkları sonuçlara ilişkin, şu görüşleri paylaştı: "İlk olarak kaldıraç... Tüm dünyanın bundan sonra da ele alacağı en önemli husus. Az, öz kaynakla çok iş yapmak elbette karlı ama bunun bir dengede olması lazım. Belki de bazı düzenlemelerle sınırlandırılması gerekir. İkinci olarak modeller... Öyle modeller yapılıyor ki çok iyi matematik profesyonelleri tarafından bunu yöneticiler anlamıyor. Bir bankanın yöneticisi kurulan bir modeli anlamıyorsa, o modeli bence uygulamamalı. Modelleri ilk önce yönetici anlamalı. Üçüncü olarak, denetim ve gözetime daha fazla önem verilecek gibi gözüküyor. Bunun hassas dengesi çok iyi kurulmalı. Bir diğer husus, bir bankanın içini, bilançosunu kredi müşterileri değil, genelde yanlış politikalar ve kararlar veren patronlar ve yöneticiler boşaltır."
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.