‘Bağışlanmayan zulüm, Allah’a şirktir’
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: “Bağışlanmayan zulüm, Allah’a şirk koşmaktır. Yüce Allah, ‘Allah kendisine şirk koşulmasını kesinlikle bağışlamaz’ buyurmuştur”





Kur'an'da şöyle buyurulur: "Allah kendisine ortak koşmayı elbette bağışlamaz, bundan başkasını dilediğine bağışlar. Allah'a ortak koşan kimse, şüphesiz büyük bir günahla iftira etmiş olur." (Nisa, 48).
Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "Ey İbn-i Mes'ud! Testereyle biçilsen, parça parça doğransan, dar ağacına asılsan veya ateşte yakılsan bile sakın bir an olsun Allah'a şirk koşma." (Mekarim'ul Ahlak, 2/357/2660).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Bağışlanmayan zulüm, Allah'a şirk koşmaktır. Yüce Allah, 'Allah kendisine şirk koşulmasını kesinlikle bağışlamaz' buyurmuştur." (Nehc'ul Belağa, 176. Hutbe).
İmam Sâdık (a.s) şöyle buyurmuştur: "Ümeyyeoğulları insanlara imanı öğretmeyi serbest bıraktılar ama şirki öğretmeyi yasakladılar ki onları şirke düşürdüklerinde bunun farkına varmasınlar." (el-Kafi, 2/415/1).
İmam Bâkır (a.s), şirkin en küçük mertebesi hakkında şöyle buyurmuştur: "(Şirkin en küçük mertebesi) birinin meyve çekirdeğine, 'Bu bir çakıl taşıdır' ve çakıl taşına da, 'bu bir meyve çekirdeğidir' demesi ve bu sözüne inanmasıdır." (a.g.e., s.397/1).
İmam Sâdık (a.s) hakeza bu konuda şöyle buyurmuştur: "Birinin bid'at olan bir görüş ortaya koyması, sonra da bu görüş sebebiyle sevmesi veya nefret etmesidir." (a.g.e., h. 2).
İmam Sâdık (a.s) şöyle buyurmuştur: "Eğer insanlar tek ve ortağı olmayan Allah'a ibadet edip namaz kılsalar, zekât verseler, hacca gitseler, Ramazan ayı orucunu tutsalar ama (ihtiras ederek) Allah veya Peygamberinin (s.a.a) yaptığı bir iş için, 'Neden bunun aksini yapmadı derseler" veya kalplerinde böyle bir ihtirasta bulunurlarsa ama bunu diline getirmezlerse bu sebeple müşrik olurlar."
İmam daha sonra bu ayeti tilavet buyurdu: "Hayır; Rabbine And olsun ki, aralarında çekiştikleri şeylerde seni hakem tayin edip, sonra senin verdiğin hükmü içlerinde bir sıkıntı duymadan tamamen kabul etmedikçe iman etmiş olmazlar."
İmam SÂdık (a.s) daha sonra şöyle buyurdu: "O halde Allah'a teslim olun." (el-Kafi, 2/398/6).
İmam Bâkır (a.s) şöyle buyurmuştur: "Şirkin en düşük mertebesi insanın bid'at bir görüş ortaya koyması ve bu sebeple sevmesi veya nefret etmesidir." (Sevab'ul A'mal, 307/3; el-İman, 285. Bölüm; el-Kufr, 3495. Bölüm). (Muhammed Muhammedî Reyşehrî, Mizanu'l-Hikmet).
OKAN EGESEL