Ortodontik tedavilerde planlama, dişlerin çekilmesi ya da çekilmemesi durumlarına göre belirlenir. Buradaki çekim kararı ortodontistlerin estetik algılarına ve hastaların isteklerine göre değişkenlik gösterebilir. Tedavi planlamaları hasta ile paylaşılarak ortak bir karar verilebilir.
Tedavi planlaması öncesinde hastanın klinik ve radyolojik muayenesinin iyi yapılması gerekir. Diş çekimine karar verilirken sefalometrik analizler de dikkate alınmalıdır.
Ortodontik tedavilerde dişler neden çekilir?
Dişlerin çene kemikleri içerisinde belirli bir pozisyonları vardır. Bu pozisyonların öne ya da geriye doğru normalden fazla eğimli olduğu durumlarda dişlerin çekimli tedavileri planlanabilir. Dişler öne doğru çok fazla eğimli olurlarsa dişleri geriye almak için diş çekimi yapılabilir. Ortodontik tedavi ile beraber dişlerin bir miktar öne gelebileceği de göz önüne alınmalıdır.
Dişler çok fazla çapraşık olduğunda dişleri düzgün sıralamak için yer sağlamak amacıyla dişler çekilmektedir. Alt ve üst çenede dişlerin diziliminde asimetri varsa simetriyi sağlamak için diş çekimi yapılabilir.
Hangi dişler çekilir?
Ortodontik tedavilerde diş çekimine karar verilirken diş çekiminin ne için yapıldığına dikkat edilmelidir. Ön bölge çapraşıklığı için mi, arka bölge çapraşıklığı için mi, dişleri geriye almak için mi yapıldığı iyi bir tanı ve tedavi planlaması ile belirlenir. Genelde çekim için küçük azı dişleri tercih edilir. Ancak bireylerde restore edilmiş, kaplamalı, dolgulu, kanal tedavili dişler varken sağlam dişleri çekme kararı verilmemektedir. Bazen diş ve çene yapısı düzgün ise alt ön bölge çapraşıklığını çözmek için alt ön kesici dişlerden biri de çekim için tercih edilmektedir. Köpek dişi dediğimiz dişler genelde yukarıdan çıktığı zaman çekilse iyi olur gibi düşünülmektedir. Ancak köpek dişleri oklüzyon dediğimiz kapanışta anahtar rol oynamaktadır. Bazen sağlam küçük azı dişi yerine restore edilmiş büyük azı dişleri de çekilebilmektedir. Burada önemli olan uygun diş çekimine karar vermektir.
Diş çekimi yapılırken nelere dikkat ederiz?
Ortodontik tedavilerde sadece diş ve çene kemiklerini esas alarak bir planlama yapılmamaktadır. Dişlerin yanında üst dudak ve alt dudak pozisyonu, bunların öne doğru eğimleri, üst ve alt dişlerin öne doğru eğimi ve çapraşıklık miktarı göz önüne alınmaktadır.
Diş çekimi yapılınca boşluk kalır mı?
Ortodontik tedavilerde diş çekimini hastalara anlatınca en sık karşılaştığımız soru "Boşluk kalacak mı?" sorusudur. Cevap:"Hayır." Boşluk bırakmak istesek zaten diş çekimi yapmayız. Boşluğu kullanmak için diş çekimi yapıyoruz.
Herkese sağlıklı bir hafta diliyorum...
- Alt çenenin önde olması / 15.06.2021
- Alt Çene Geriliği / 17.05.2021
- Telsiz Ortodonti / 12.05.2021
- Ortodontik tedavilerde dikkat edilmesi gerekenler / 03.05.2021
- Süt dişleri önemli midir ? / 26.04.2021
- Ortodontik tedavi çeşitleri / 29.03.2021
- Ortodontik bozukluklar nelerdir? / 20.03.2021
- Ortodonti nedir? Ortodontik bozukluklar nelerdir? / 15.03.2021
- Diş sağlığı ve gülüşünüz / 08.03.2021