logo
14 NİSAN 2025

Arap dünyası İsrail'e teslim

 
 
İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid'in dün Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) yaptığı ziyaret hem kendi ülkesi hem de Arap dünyası için bir dönüm noktası. Ziyaretin İsrail'in geçen ay Gazze'de 256 Filistinliyi katletmesinin ardından gelmesi dikkat çekiyor.

30.06.2021 00:10:00
Arap dünyası İsrail'e teslim
Arap dünyası İsrail'e teslim
 
YENİ MESAJ / DETAY HABER
 
İsrail'in Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn ile 9 ay önce ilişkilerin normalleşmesi için imzaladığı tarihi anlaşmadan sonra ilk kez İsrailli bir bakan, bir Körfez ülkesini ziyaret ediyor. Körfez bölgesinde 6 Arap ülkesi bulunuyor. Bunlar BAE, Suudi Arabistan, Umman, Katar, Bahreyn ve Kuveyt... İsrail, özellikle BAE, Bahreyn ve Umman ile ilişkilerini ileri bir noktaya taşıdı. 
 
Büyükelçilik binasını açtı
 
İsrail'de yeni kurulan hükümetin Dışişleri Bakanı Yair Lapid, dün BAE'nin başkenti Abu Dabi'deki büyükelçiliği resmi törenle hizmete açtı. Büyükelçiliğin açılışından sonra gazetecilere kısa bir açıklama yapan Lapid, BAE ve İsrail arasında geçen yıl imzalanan normalleşme anlaşmasının mimarının eski İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu olduğunu, bu vesileyle kendisine teşekkür ettiklerini söyledi. Abu Dabi'de elçilik binasının açılışını tarihi bir an olarak niteleyen Lapid, "Anlaşmalar liderler arasında imzalanır ancak barış halklar tarafından gerçekleştirilir. Bugün yaptığımız bu sürecin sonu değil aksine bir başlangıçtır" dedi. İsrail Dışişleri Bakanı, ülkesinin tüm komşularıyla barış istediğini öne sürdü. Törene BAE Kültür ve Gençlik Bakanı Nura Muhammed Al Kaabi de katıldı. Lapid, iki gün sürecek temasları kapsamında İsrail'in Dubai'deki konsolosluk binasının açılışını da gerçekleştirecek! Lapid, ayrıca BAE Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah bin Zayed el Nahyan ile görüştü. 
 
Gazze'deki katliam bir çırpıda unutuldu
 
Ziyaretin sembolik öneminin yanı sıra İsrail'in geçen ay Gazze'de gerçekleştirdiği katliamın ardından yapılan iki ülke arasındaki ilk resmi temas olma özelliği de bulunuyor. Birleşmiş Milletler'in verilerine göre Mayıs ayında İsrail Gazze'de en az 256 kişiyi katletti. İsrail'de ise 13 kişi öldü. İsrail'in Gazze'ye saldırısı 11 gün sürmüştü. Çatışmaların başında BAE, İsrail'in Filistinlileri Doğu Kudüs'teki yerleşimlerden tahliye etme girişimlerini kınamıştı ve İsrail'e gerginliği azaltması çağrısı yapmıştı. Ancak BAE, Yahudi devletinin, binlerce roketin fırlatıldığı Gazze'ye yönelik saldırılarının boyutunu sınırlandırması konusunda diplomatik nüfuzunu hiç kullanamadı. Otokrat bir devlet olan BAE'deki tartışmalı siyasi meseleler konusunda halkın tutumunu ölçmek kolay değil. Ama sosyal medyada İsrail'in katliamının lanetlendiği, Filistinlilerin desteklendiği mesajlar öfkeyi açıkça gösteriyordu.
 
İsrail 'tanınma' peşinde
 
Geçen sene ilişkileri normalleştirme kararı aldıklarında İsrail ve BAE'nin farklı amaçları vardı. BAE açısından güvenlik bu kararın temel nedeniydi, İsrail için ise BAE ile ekonomik işbirliği ve bir Arap devleti tarafından tanınma iki ana gerekçeydi.
İbrahim Anlaşması olarak bilinen anlaşma imzalandığında o dönem ABD Başkanı olan Donald Trump ve yönetimi 50 ADET F-35 savaş uçağının BAE'ye satışına onay verdi. 
Siyasi analistler, BAE'nin İsrail ile resmi irtibat kurarak, Orta Doğu'da oyun kurucu olmak istediğini savunuyor. Peki, kime karşı oyun kurucu? Elbette İran'a ve Türkiye'ye karşı. Tel Aviv ile bağlarını kuvvetlendiren BAE'nin hem Ankara, hem de Tahran ile ilişkileri dibe vurmuş durumda. 
 
İsrail'i paraya boğdular
 
Anlaşmadan sonra ekonomik ortalık da güçlendi. Sağlık hizmetleri, yapay zeka, savunma ve seyahat dahil birçok farklı sektörlerde bir dizi iş anlaşması imzalandı. Nisan ayında Abu Dabi devlet fonu Mübadele Yatırım (Mubadala Investments), İsrail'in doğal gaz sahasından 1.1 milyar dolara kadar hisse satın alacağına dair mutabakat anlaşması imzaladı. Eğer anlaşma gerçekleşirse bu iki ülke arasındaki en büyük anlaşma olacak. Veriler, ticari ilişkiler konusunda şimdilik kazanan tarafın İsrail olduğunu gösteriyor. Eylül 2020 ile Mart 2021 arasında BAE'den İsrail'e yapılan toplam yatırımların miktarı 80 milyon doları buldu. Aynı dönemde İsrail'den BAE'ye sermaye akışı 25 milyon doların altındaydı.
 
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--
Husiler, İsrail'e balistik füze saldırısı düzenledi
ABD Yemen'i vurdu: 5 ölü, 13 yaralı
Takibe devam
Fener kazandı, Sivas ateşe düştü
Soba faciası
Antalya'da 3 ölü, 2 yaralı
Amasya'da şiddetli deprem
Çevre illerden de hissedildi
Erken seçim çıkışı
'Millet sandık istiyor'
Zarar çok büyük
Çiftçiyi zirai don vurdu
Tek ülke ABD!
Fidan'dan İsrail açıklaması
AKP iktidarları vatandaşı borca batırdı
'42 milyon vatandaş borçlu'
Bu açıklamalar çok konuşulur
Trump - Erdoğan dostluğu...!
Yeni bir insanlık suçu
İsrail yine hastane vurdu
Barajlar doldu
İşte İstanbul'daki son durum
Narin Güran davasında yeni yargılamalar
Cinayete ilişkin 15 sanık yarın hakim karşısına çıkacak
'Sınırların açılması dahil...'
Ermeni bakandan Türkiye mesajları
Soykırımcı İsrail'den tehdit
'Gazze'nin ortasını terk edin'
İsrail, Refah'ı kuşattığını açıkladı
İsrail medyası bir hafta önce duyurmuştu
Husiler, İsrail'e balistik füze saldırısı düzenledi
ABD Yemen'i vurdu: 5 ölü, 13 yaralı
Takibe devam
Fener kazandı, Sivas ateşe düştü
Soba faciası
Antalya'da 3 ölü, 2 yaralı
Amasya'da şiddetli deprem
Çevre illerden de hissedildi
Erken seçim çıkışı
'Millet sandık istiyor'
Zarar çok büyük
Çiftçiyi zirai don vurdu
Tek ülke ABD!
Fidan'dan İsrail açıklaması
AKP iktidarları vatandaşı borca batırdı
'42 milyon vatandaş borçlu'
Bu açıklamalar çok konuşulur
Trump - Erdoğan dostluğu...!
Yeni bir insanlık suçu
İsrail yine hastane vurdu
Barajlar doldu
İşte İstanbul'daki son durum
Narin Güran davasında yeni yargılamalar
Cinayete ilişkin 15 sanık yarın hakim karşısına çıkacak
'Sınırların açılması dahil...'
Ermeni bakandan Türkiye mesajları
Soykırımcı İsrail'den tehdit
'Gazze'nin ortasını terk edin'
İsrail, Refah'ı kuşattığını açıkladı
İsrail medyası bir hafta önce duyurmuştu
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.