Almanya'dan Libya'da Türkiye karşıtı hamle
Almanya, sözde Libya'da çatışan taraflara yasa dışı yollarla silah temin edilmesini önlemek üzere alınan BM kararını denetlemek üzere Akdeniz'e fırkateyn gönderecek. Burada asıl hedefin Türkiye'nin Libya operasyonu olduğu her yönüyle kendini belli ediyor. Hafter kara yoluyla askeri destek alabilirken, UMH sadece hava ve deniz yoluyla destek alabiliyor.
28.07.2020 17:49:00





SELİM AYANOĞLU / DETAY HABER
Libya'da başarılı bir operasyon yürüten Türkiye'nin hasımları çoğalıyor. Avrupa Birliği içinde Yunanistan ve Fransa'dan sonra Almanya da 'hasım halkası'na katıldı. Berlin hükümeti, güya Libya'da çatışan taraflara yasa dışı yollarla silah temin edilmesini önlemek üzere alınan Birleşmiş Milletler (BM) kararını denetlemek üzere Akdeniz'e asker gönderecek. Bölgeye gönderilecek Alman askerleri, Avrupa Birliği'nin (AB) İrini Misyonu kapsamında silah ambargosunun uygulanıp uygulanmadığını kontrol edecek.
Gelecek hafta yola çıkıyor
Almanya, bu bağlamda Hamburg adlı fırkateynini, İrini Misyonu kapsamında görev yapmak üzere gelecek hafta 250 askerle birlikte yola çıkaracak. Fırkateynin Ağusutos ayı ortasında, Libya açıklarında göreve hazır olacağı belirtildi. Geçen hafta açıklamalarda bulunan Almanya Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer, Berlin'in silah sevkiyatı yapan ülkelere karşı planlanan yaptırımlar üzerinde çalıştığını ifade etmişti. Akdeniz'e fırkateyn gönderileceğini de belirten Savunma Bakanı, "Baskıyı artırmak için kaçak silah sevkiyatı yapanların deşifre edilmesi, ayrıca yaptırımlar uygulanması Almanya Dışişleri Bakanlığının gündeminde" demişti.
Esas hedef Türkiye
Libya'da çatışan BM'nin tanıdığı Fayiz es Serrac liderliğindeki Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ve General Halife Hafter'in birlikleri farklı ülkeler tarafından destekleniyor. Ancak Fransa Türkiye'yi, Libya'ya yasa dışı yollarla silah ve savaşçı sokmakla itham ediyor. General Hafter'i destekleyen Fransa, Serrac liderliğindeki UMH'yi destekleyen Türkiye'nin silah ambargosunu deldiğini iddia ediyor. Türkiye ise bu suçlamaları reddediyor. Fransa, Hafter'e silah akışını sağlayan ülkelerin başında geliyor. Paris yönetimi Libya'ya silah sevkiyatını Mısır üzerinden kara yoluyla sağlıyor. Aynı rotayı Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan da izliyor. Fransa gibi Almanya'nın hedefi de Türkiye'nin desteklediği UMH'nin askeri yardım almasını engellemek. UMH'nin silah alabileceği iki rota var: deniz ve hava... Hava yoluyla silah sevkiyatı oldukça zor... Almanya ise deniz rotasını kapatmak için harekete geçti. Daha önce Fransa aynı yolu denemişti ancak Türk donanması gerekli dersi Fransa'ya vermekten çekinmemişti.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.