Almanya'da ırkçılar oy kaybetti
Angela Merkel döneminin sonunu işaret eden Almanya'da seçimlerin ön sonuçlarına göre oy oranını 5.2 puan artıran Sosyal Demokrat Parti (SPD), 2002'den sonra ilk kez sandıktan birinci parti çıktı. Seçimde İslam ve göçmen karşıtı AfD'nin oylarındaki büyük erime dikkat çekti
27.09.2021 16:53:00





Almanya'da 16 yıllık Angela Merkel dönemini bitiren seçim büyük çekişmeye sahne oldu. Federal Seçim Kurulu, 20. Dönem Federal Meclisin oluşması için yapılan genel seçimlerin geçici resmi sonuçlarını açıkladı. 2017 seçimlerine göre oyunu 5.2 puan artıran Sosyal Demokrat Parti (SPD), 2002'den sonra ilk kez sandıktan birinci parti çıktı. Resmi ön sonuçlara göre, SPD yüzde 25.7 ile birinci, muhafazakar Hristiyan Birlik Partileri (CDU-CSU) yüzde 24.1 ile ikinci sırada yer aldı. Üçüncü sıradaki Yeşiller Partisi'nin oranı yüzde 14.8 ve dördüncü sıradaki Hür Demokrat Parti'nin (FDP) yüzde 11.5. Aşırı ağcı Almanya için Alternatif partisi (AfD) 2017'ye göre oy oranında 2.3 puan düşüş yaşayarak yüzde 10.3 ile beşinci, Sol Parti (Die Linke) de bir önceki seçimlere göre 4.3 puan oy kaybederek 4.9 ile altıncı parti çıktı. Sosyal Demokrat Parti (SPD) lideri Olaf Scholz, seçim sonuçlarının kendisini memnun ettiğini söyledi. Büyük bir başarıya imza attıklarını ifade eden Scholz, "Sonuçlar, seçmenlerin beni başbakan olarak görmek istediklerini gösteriyor" dedi. Scholz, Noel'e kadar bir hükümet kurmayı umduğunu söylerken, rakibi Hristiyan Birlik partilerinin lideri Armin Laschet de hükümeti kurmak için elinden gelen her şeyi yapacağını söyledi. Laschet seçim sonuçlarını değerlendirdiği konuşmasına, 16 yıl Almanya Başbakanı olarak görev yapan Angela Merkel'e teşekkür ederek başladı. Armin Laschet, "Çok çekişmeli bir yarış olacağını biliyorduk" dedi. CDU/CS'nun aldığı oy oranı, partinin Almanya'da federal düzeyde aldığı en düşük oy oranı. Almanya'da 2. Dünya Savaşı sonrası yapılan hiçbir seçimde CDU/CSU'nun oy oranı yüzde 30'un altına inmemişti.
Koalisyon pazarlıkları başladı
Başbakan Merkel'in koalisyon kurulana kadar görevde kalacağı Almanya'da koalisyon müzakerelerinin Noel'e kadar uzayabileceği ifade ediliyor. Merkel'in halefi, Avrupa'nın en büyük ekonomilerinden Almanya'yı gelecek dört yıl yönetecek ve gündemin baş maddeleri arasında da iklim değişikliği yer alacak. İktidarda yalnızca muhafazakârlar ve Sosyal Demokratlar'ın gözü yok. Koalisyon pazarlıklarında tavırları belirleyici olacak olan Yeşiller Partisi ve liberal Hür Demokrat Parti'nin (FDP) de gözü iktidarın parçası olmakta. İki parti de sandıkta çok büyük başarı elde etmedi ama oy oranlarının toplamı tüm oyların dörtte birine denk geliyor. Bu da, her iki büyük partiyi de ileriye taşıyabilecekleri anlamına geliyor. Ülkenin en büyük iki partisi Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Hristiyan Birlik partilerinin (CDU/CSU) "büyük koalisyon" kurmaması halinde, yeni hükümet için en az üç partinin bir araya gelmesi gerekecek. Tüm partiler, aşırı sağcı ve Avrupa Birliği karşıtı Almanya İçin Alternatif (AfD) Partisi'yle birlikte çalışmayacaklarını açıkladı.
Yeşiller Partisi'nin yükselişi
Seçim kampanyasında bir ara Yeşiller ve adayları Annalena Baerbock'in oy oranı anketlerde yüzde 28 civarındaydı. Ama ilk projeksiyonlar partinin oy oranın yüzde 14.6 olduğunu ve FDP'nin üstünde üçüncü sıraya yerleştiğini gösteriyor. Yine de daha önce genel seçimlerde (2009'da) oy oranı yalnızca yüzde 10'un biraz üstünde çıkan bir parti için bu sonuçlar oldukça yüksek. Bu da iklim değişikliğinin Almanlar için ne kadar önemli hale geldiğine işaret ediyor. Yeşiller Partisi daha önce hükümetin küçük ortağı olmuştu ama hiçbir zaman aldıkları destek bu seviyeye çıkmamıştı. Yeşiller Partisi'nin dışişleri bakanı olarak görev yapan ve Almanya'da 1998-2005 arasında merkez soldan iktidar olan Gerhard Schröder döneminde başbakan yardımcılığı da yapan merkez sol üyesi Joschka Fischer'i hatırlıyor olabilirsiniz.
Gençler kime oy verdi?
İlk seçim projeksiyonlarına göre 30 yaş altı seçmenlerde iki parti öne çıktı. Yeşiller Partisi ve Hür Demokrat Parti (FDP) gençlerin oylarının yüzde 40'tan fazlasını almış görünüyor. FDP ve Yeşiller, seçim sonrası gelecek koalisyon görüşmelerinde en çok söz sahibi olacak partiler olarak öne çıkıyor. Sosyal Demokratların genç oylarında yeterince başarılı olmaması ise bazı kesimler tarafından şaşırtıcı olarak değerlendiriliyor.
18 Türk kökenli aday milletvekili oldu
Almanya'da yapılan genel seçimde, 18 Türk asıllı aday, milletvekili olarak Federal Meclise (Bundestag) girmeye hak kazandı. Geçici ilk resmi sonuçlara göre, Aydan Özoğuz, Hakan Demir, Metin Hakverdi, Macit Karaahmetoğlu, Derya Türk-Nachbaur, Mahmut Özdemir, Cansel Kızıltepe, Gülistan Yüksel ve Nezahat Baradari, Sosyal Demokrat Partiden (SPD) milletvekili seçildi. Yeşiller Partisinden Cem Özdemir, Ekin Deligöz, Canan Bayram, Filiz Polat ve Melis Sekmen meclise girmeye hak kazanırken, Sol Partiden Ateş Gürpınar, Sevim Dağdelen ve Gökay Akbulut da seçilen diğer Türk kökenli milletvekilleri oldu. Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisinden Serap Güler milletvekili seçildi. Böylece geçen seçimde 14 olan Türk kökenli milletvekili sayısı bu seçimde 18'e yükseldi. Seçimde, 100'ün üzerinde Türk asıllı kişi adaylık açıklamıştı.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.