Akdeniz'de gerilim nüksetti
Araştırma gemisi Oruç Reis'in Pazartesi günü Antalya Limanı'ndan demir alması Yunanistan ve Almanya'nın kimyasını bozdu. Yunanistan, Oruç Reis Meis çevresinde oldukça Türkiye ile istikşafi görüşmeler yapmayacağını açıkladı.
13.10.2020 17:38:00





SELİM AYANOĞLU / DETAY HABER
Sismik araştırma gemisi Oruç Reis'in 12 Ekim'de Antalya Limanı'ndan hareket ederek, Kaş ilçesinin 2 kilometre ötesinde bulunan Yunanistan'a ait Meis adası etrafında turlaması, Atina'nın ayarını bozdu. Geminin Akdeniz'de çalışma yürüteceği alan için 12 Ekim'den başlayıp 22 Ekim'de sona erecek yeni NAVTEX (denizcilere duyuru) ilanın ardından Oruç Reis, bölgede kıta sahanlığı ve doğal kaynak aramaları başta olmak üzere her türlü jeolojik, jeofizik, hidrografik ve oşinografik araştırmaları yapacak. Doğu Akdeniz'deki sismik arama ve araştırma faaliyetlerinin ardından bir süre önce Antalya Limanı'na gelen Oruç Reis sismik araştırma gemisinin ikmal ve bakımı yapılmıştı.
Yunanistan küplere bindi
Yunan Skai Radyosu'na konuşan Yunanistan Hükümet Sözcüsü Stelyos Petsas, "Oruç Reis gemisi bölgede var oldukça Türkiye ile istikşafi görüşmeler yapamayız" dedi. Stelyos Petsas ayrıca Türkiye'nin Doğu Ege'deki adaların silahsızlandırılması ile ilgili taleplerinin tartışılamayacağını söyledi. Petsas buna gerekçe olarak, Yunan adalarının savunmasının 'ulusal güvenlik' konusu olmasını ve savunma hakkının Birleşmiş Milletler Antlaşması'nın 51. maddesine dayanmasını gösterdi. Yunanistan Hükümet Sözcüsü, Meis konusunda ise "Bu ada 1947'de Yunanistan ile İtalya arasında yapılan Paris Antlaşması ile Yunanistan'a geçti. Türkiye bu anlaşmada taraf olmadığı için söz hakkı olamaz. Yunanistan 'casus belli'lerle (savaş nedeni) tehdit edildikçe hiçbir Yunan hükümeti adaların silahsızlandırılmasını tartışmaya açamaz" dedi.
Diplomatik sahada neler yaşandı?
Doğu Akdeniz'de 40 gün süren gerginliğin Almanya'nın girişimleriyle Oruç Reis'in 12 Eylül'de Antalya Limanı'na çekilmesi sonrası Türkiye ile Yunanistan arasındaki istikşafi görüşmelerin yeniden başlayacağı açıklanmıştı. Ancak görüşmelerin başlama tarihinin açıklanması beklenirken, Oruç Reis'in tekrar aynı bölgeye ve Meis adasının 6.5 mil yakınına gönderilmesi sonrası Atina, 'bu şartlar altında istikşafi görüşmelerin yapılamayacağını' duyurmuştu.
Almanya, Yunanın safında
Öte yandan Türkiye ve Yunanistan arasında arabuluculuk yapan Almanya da, Oruç Reis gemisinin tekrar aynı bölgeye gönderilmesinden rahatsız olduğunu, Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas'ın Atina'dan sonra gerçekleştireceği açıklanan Ankara ziyaretini iptal etmesiyle gösterdi. Maas, Atina'ya hareket etmeden önce, "Türkiye'nin Meis çevresindeki doğal gaz arama faaliyetlerini durdurmasını" istedi. Yunanistan Başbakanı Miçotakis ise AB Konseyi Başkanı Charles Michel'i aradı ve Türkiye'nin 'hukuk dışı' olarak nitelendirdiği bu faaliyetlerinin 15-16 Ekim'de yapılacak AB Zirvesi'nde görüşülmesini istedi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.