ABD ve İngiltere'nin tuzu kuru
ABD ve Birleşik Krallık'ın ambargosu, Rusya'nın petrol ihracatının sadece yüzde 2.8'ini etkileyecek. Dolayısıyla petrol üreticisi olan söz konusu iki ülkenin Rusya'ya yönelik doğal gaz ve petrol ithalatı yasağı bir anlam taşımıyor.
09.03.2022 10:48:00





ABD ve Birleşik Krallık'ın (İngiltere, Galler, Kuzey İrlanda ve İskoçya), Ukrayna'daki savaş nedeniyle Rus petrolüne ambargo kararı, Rusya'nın bu ülkelerin petrol ithalatındaki payını gündeme getirdi. Biden, ABD'nin Rusya'dan tüm enerji, petrol ve gaz ithalatını yasakladıklarını duyurdu. İngiltere de 2022 sonuna kadar Rus petrol ve petrol ürünlerinin ithalatını aşamalı olarak durduracak.
Rusya 3. büyük üretici
Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) verilerine göre, ABD ve Suudi Arabistan'dan sonra dünyanın en büyük petrol üreticisi konumunda bulunan Rusya'nın ham petrol ve petrol ürünleri ihracatı günlük 10.5 milyon varil seviyesinde bulunuyor. Bu miktarın 7.8 milyon varilini ham petrol oluşturuyor. Geçen yıl ham petrol ve petrol ürünleri ihracatından yaklaşık 180 milyar dolar gelir elde eden Rusya, toplam ham petrol ve petrol ürünleri ihracatının yüzde 1.5'ini Birleşik Krallık'a, yüzde 1.3'ünü ise ABD'ye yapıyor.
Böylece, ABD ve Birleşik Krallık'ın açıkladığı ambargo kararı, Rus ham petrol ve petrol ürünleri ihracatının yüzde 2.8'ini kapsayacak. Dolayısıyla bu oran ithal ve ihraç eden ülkeler açısından pek bir anlam taşımıyor. Bu nedenle ambargo kararının petrol fiyatlarındaki etkisinin sınırlı kalabileceği öngörülüyor. Buna karşılık Rus petrolüne yönelik yasağın, ABD'de galon başına 4 doların üzerine çıkan benzin fiyatlarını daha da yukarıya taşıyabileceği yönelik eleştiriler de dile getiriliyor. Dünyanın en büyük petrol üreticisi konumunda bulunan ABD'nin Rus petrolünü ilk etapta farklı ülkelerden tedarik edebileceği, orta vadede ise üretimiyle ikame edebileceği öngörülüyor. Dahası ABD, Rusya'dan doğal gaz almıyor, az miktarda petrol ve petrol ürünü alıyor. Net olarak söylersek ABD, havanda su dövüyor. ABD'nin geçen yıl Rusya'dan toplam ithalatı 30 milyar doları bulmuştu. Rusya'nın ABD'den ithalatı ise yaklaşık 7 milyar dolardı.
Avrupa uygularsa işin rengi değişir
Oysa Avrupa'nın da petrol ambargosu uygulaması durumunda petrol fiyatlarının tırmanacağı tahmin ediliyor. Brent (İngiliz) petrolün varil fiyatı Rusya-Ukrayna Savaşı'nın başladığı 24 Şubat'tan 9 Mart'a kadar 96.6 dolar seviyesinden yüzde 37.6 artışla yüzde 133 doları gördü. Petrolün varili Çarşamba günü de 128-131 dolar arasında seyrediyor. Rusya toplam ham petrol ve petrol ürünleri ihracatının yaklaşık yüzde 40'ını Avrupa'ya yapıyor.
Venezuela ile dirsek teması
ABD, Ukrayna saldırısının başladığı 24 Şubat'tan itibaren Rusya'dan petrol ithalatını sıfırladı. ABD, Rus petrolüne ambargo ihtimalini gündeme getirmesinden bu yana hali hazırda yaptırım uyguladığı Venezuela ile uzun bir aradan sonra resmi temasları başlattı. Venezuela dünyanın en zengin petrol yataklarına sahip ülkesi konumunda ancak ABD'nin yaptırımları nedeniyle petrol sahalarına yatırım yapılamadığından ülkenin ihracatı sınırlı. YENİ MESAJ / AA
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.