400 milyar dolarlık gıda çöpe gidiyor
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) de yayımladığı 2019 raporunda, dünyada belli nedenlerle çöpe giden gıda oranını açıkladı





Rapora göre, her yıl üretilen toplam gıdaların yüzde 14'ü üreticiden tüketiciye ulaşana kadar geçen süreçte heba oluyor. Rapora göre, en büyük kayıp Asya kıtasında yaşanırken, onu Kuzey Amerika ve Avrupa; ardında da Afrika takip ediyor.
En fazla ziyan olan ürün tiplerinde ise köklü ve yumru bitkiler ile sebze ve meyve öne çıkıyor. Dünyada bu gıda zaiyatının ekonomik büyüklüğünün 400 milyar doları bulduğuna işaret eden uzmanlara göre çözüm depolama ve lojistik altyapılarının geliştirilmesi; sıcaklık kontrollü lojistiğin yaygınlaştırılmasında yatıyor.
Raporda yer alan bilgilere göre; dünyada kişi başına düşen soğuk hava deposu büyüklüğünde birinci sırada yer alan ülke küresel tarım ticaretinin liderlerinden Hollanda.
Hollanda'da bu rakam kişi başı bir metreküpe yaklaşırken, bu rakam Danimarka'da 0.6 metreküp, Yeni Zelanda'da ise 0.5 metreküp seviyesinde.
Bu ülkeleri sırasıyla ABD, İngiltere ve Mauritius takip ederken, Türkiye yaklaşık 0.24 metreküp ile listenin orta sıralarında yer alıyor.
HABER MERKEZİ