logo
12 HAZİRAN 2024

11 Eylül saldırısını CIA mı organize etti?

16.11.2002 00:00:00
SENTEZ / Kahraman ÜSTÜNDAL

11 Eylül 2001 tarihi, 21. yüzyılın en çok hatırlanacak günlerinden biri olacak kuşkusuz. New York'taki ikiz kulelerin uçak saldırılarıyla çökertilmesi, dünyada yeni bir dönem başlattı. Şu günlerde Almanya'da popüler olan bir kitap, 11 Eylül ile ilgili ilginç bilgileri biraraya getirmenin ötesinde çarpıcı sorular da soruyor?

Alman gazeteci Mathias Bröckers, internet üzerinden pek su yüzüne çıkmayan, manşete taşınmayan 11 Eylül'le ilgili haberlere ulaşarak, cevapsız kalan soruları, çelişkileri ve hasıraltı edilen bilgileri biraraya getirdi. "Komplolar, komplo teorileri ve 11 Eylül'ün sırları" adını verdiği kitapta, mesela "Neden uçaklar ve kontrol kuleleri arasındaki telsiz bağlantıları ve kara kutuların kayıtları kamuoyuna açıklanmıyor?" gibi sorular soruyor...

ABD, saldırı olacağını biliyor muydu?

7 Aralık 1942 tarihinde Japonlar'ın Pearl Harbour'daki Amerikan donanmasını bir baskınla neredeyse tamamen imha etmesi, ABD'yi şok etmiş ve Washington yönetimi Japonya ve dolayısıyla Almanya ve İtalya'ya savaş ilan etmişti. Bugün, dönemin gizli belgelerini inceleme şansına sahip olan tarihçiler, Başkan Roosevelt'in, saldırıdan önceden haberi olduğu ve hatta saldırıya bile bile göz yumduğu kanısında. Aralarında Amerika'nın ünlü uzmanlarının da olduğu bu tarihçiler, Roosevelt'in İkinci Dünya Savaşı'na girmeye ne kadar can attığını, ancak Pearl Harbour baskınına kadar Amerikan halkının yüzde 88'inin savaşa karşı olduğunu hatırlatıyor.

11 Eylül 2001 tarihinde kaçırılan yolcu uçakları Dünya Ticaret Merkezi'ne ve Pentagon'a çarptırıldığı zaman sadece ABD değil, bütün dünya dehşete düşmüştü. Saldırıdan daha birkaç saat sonra resmi ağızlar için sorumlu belliydi: Usame Bin Ladin ve radikal örgüt El Kaide. Ardından da Başkan George W. Bush uluslararası terörizme karşı dünya çapında savaş ilan ediyordu. Ancak o günden bu yana geçen süre içinde, resmi açıklamalarda sayısız çelişki günışığına çıkarken, ABD yönetiminin 11 Eylül saldırılarından önceden haberli olduğu yönünde iddialar ve daha da ötesinde ipuçları artıyor.

Çelişkiler, cevapsız kalan sorular...

Almanya'da birkaç hafta önce piyasaya çıkan bir kitap, işte bu ve benzeri iddiaları, çelişkileri, komplo teorilerini, cevapsız kalan, göz göre göre hasıraltı edilen soruları biraraya getiriyor. Kitabın adı: "Komplolar, komplo teorileri ve 11 Eylül'ün sırları", yazarı ise Mathias Bröckers.

Uzun süre Die Zeit, Die Woche gibi Almanya'nın önde gelen gazetelerinde çalışmış olan, Tageszeitung adlı gazetenin de uzun yıllar kültür bölümünden sorumlu olan Bröckers, saldırıların gerçekleştiği tarihten bu yana hepsi bir ağızdan yayın yapan medya organlarına, sanki sözleşmiş gibi Beyaz Saray'ın çığırtkanlığını yapan gazete ve televizyon kanallarına şüpheyle yaklaşmış.

Alternatif bilgi kaynakları arayışında Bröckers'e en büyük yardım internetten gelmiş. Google arama robotu üzerinden araştırma yapmaya başlayan Bröckers, bu basit yolla kitle iletişim araçlarında pek su yüzüne, manşete çıkmayan bilgileri, kaynak da göstererek, internette düzenli yayınladığı yazılar ile bir dizi haline getirmiş.

Kitaptaki bilgiler gizli değil

Kitabındaki bilgilerin gizli olmadığını, her gün internet üzerinden düzenli olarak okuduğu gazetelerden ulaştığını anlatan Bröckers, "Almanya'dan veya diğer Avrupa ülkelerinden değil, ABD'den, Arap dünyasından, çeşitli ülkelerde çıkan İngilizce gazeteleri taradım. Buradan derlediğim bilgiler ile çizilen tablo, resmi ağızların bize sattığı versiyondan çok ama çok farklı oldu. Ancak bu şekilde ufkunuzu genişlettiğiniz zaman, benim başıma gelenler sizin de başınıza gelebilir, hemen Amerikan ya da Yahudi karşıtı damgası yiyebilirsiniz" diye özetliyor çalışmasını.

11 Eylül saldırılarını CIA mi organize etti?

Mathias Bröckers, Almanya'da birkaç hafta içinde 18 baskı yapan kitabında, 11 Eylül'ün sorumlularına işaret etme, 11 Eylül öncesi olayları irdeleme gibi saptamalar yapmıyor, kitabın asıl vurucu tarafı, cevapsız kalan soruları, perde arkası bilgilerle destekleyerek kamuoyunun bilincine yeniden yerleştirme çabası. Bir yap-bozun parçalarını birleştirir gibi okunan kitabın insanları düşünmeye davet ettiğini söyleyer yazar, bahsettiği çelişkileri şöyle anlatıyor: "Bugün halen 11 Eylül saldırılarının ardında kim var, bilinmiyor. Saldırıyı yaptığı iddia edilen 19 teröristten altısı halen hayatta. Hatta bir tanesinin 2000 yılında ölmüş olduğu belgelendi bile ve bu bilgiler örneğin BBC gibi saygın kurumlar tarafından duyuruldu. Ama yine de halen bu 19 kişiden bahsediliyor. Büyük bir ihtimalle bu kişiler sahte pasaport kullanarak uçağa girdiler. Artı, sorulması gereken bir soru da şu: 11 Eylül saldırılarını kim organize etti, finansmanını kim karşıladı? Bu noktada birkaç ipucu var.

Örneğin, yine BBC'de çıkan bir habere göre, baş terörist olduğu iddia edilen Muhammed Atta'ya Pakistan Gizli Haber Alma Örgütü ISI'ın başkanı General Mahmud Ahmed tarafından 2001 yılının Temmuz ayında 100 bin dolarlık bir havale gönderilmiş. Bu neredeyse bir yıldır bilinen bir gerçek. Peki neden bu ipucunun izi sürülmüyor? Çünkü ISI CIA'nin bölgedeki en güvendiği işbirlikçisi, ve bu yönde soruşturma genişletilirse, belki de CIA'nin Atta'yla ilişkisi ortaya çıkabilir! İşte bu ve benzeri sorular, cevapsız kalıyor. Tabii oluşturulmaya çalışılan ak-kara tablosuna bu gibi sorular uymuyor, arada gri tonlar ortaya çıkarsa, savaş ilan etmek o kadar kolay değil tabi. Kısa bir süre önce ABD tarihinin en büyük askeri bütçesi karara bağlandı, tam 355 milyar dolar! Gerekçe de şu: ABD sonu belli olmayan bir savaşta bulunuyor."

John O'Neill'in ölümü tesadüf mü?

Bröckers kitabında, ince eleyip sık dokuyor ve resmi ağızdan yapılan açıklamalardaki mantık boşluklarını, yanıtsız kalan soruları günışığına çıkarıyor: Neden uçaklar ve kontrol kuleleri arasındaki telsiz bağlantıları ve kara kutuların kayıtları kamuoyuna açıklanmıyor? Neden FBI'da Usame Bin Ladin'i yakalamakla görevli ve New York Times gazetesi tarafından, Amerika'nın en iyi terörist avcısı olarak nitelendirilen John O'Neill, saldırılardan sekiz hafta önce, "Yeter artık, bütün soruşturmalarım belli bir noktaya gelince yukarıdan durduruluyor" diyerek havlu atıyor? Daha da ilginci ve tüyler ürpetici yanı: Bu nasıl bir tesadüf ki, John O'Neill FBI'dan istifa ettikten sonra 1 Eylül tarihinde Dünya Ticaret Merkezi'nin Güvenlik Müdürü oluyor ve saldırılarda hayatını kaybediyor? Bush ailesi ile Bin Ladin ailesi arasındaki ticari ilişkilerin boyutu ne? ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney'in bu göreve gelmeden önce başkanı olduğu şirketin Afganistan'da kurulacak petrol boru hattından çıkarları ne? Neden pilotlik dersi alan şüpheli yabancılar hakkında FBI tarafından yürütülen soruşturma yukarıdan gelen bir emirle durduruldu? Ve Bush ile Cheney'in muhalefet lideri Daschle'a baskı yaparak, 11 Eylül hakkındaki kongre soruşturmasını engellemesinin ardında ne gibi bir niyet yatıyor?

Sorular birbirini izliyor

Sorular, soruları izliyor. Alman medyasında birbirinden çok farklı tepkiler alan, birçok gazetenin, saçmalık olarak nitelendirdiği, ancak birçok yayın kurumunun da yavaş yavaş da olsa ilgi gösterdiği kitabı okurken, "Pekala nasıl oldu da bu soruları daha önce sormak kimsenin aklına gelmedi?" diyorsunuz. Ya da "İnsanlar neden resmi ağızdan yapılan açıklamaları bu kadar süredir, bu kadar sorgu sualsiz kabul ediyor?" diye soruyorsunuz. Kitabın yazarı Mathias Bröckers şöyle cevap veriyor:

"İnsanlar işler biraz karmaşıklaşınca, önlerine konulan gerçeği inanıyorlar. George Bush ve ekibinin en büyük başarısı da bu. Geçenlerde ABD'de bir kamuoyu araştırması yapıldı ve bu araştırmanın sonunda, halkın üçte ikisinin El Kaide ile Irak arasındaki çok yakın bir ilişkinin bulunduğunu düşündüğü ortaya çıktı. Oysa laik dünya görüşüne sahip Saddam ile radikal İslamcı El Kaide arasında işbirliği değil, daha çok bir düşmanlık daha muhtemel."
Hizbullah, İsrail'in askeri endüstri tesisini vurdu
İsrail'i Hizbullah korkusu sardı
Batı medyası İsrail'in suçlarını meşrulaştırıyor
Pasif bir dil kullanıyorlar
Bayramda uçak ve otobüslerin doluluk oranlarında rekor
Ek seferlerin yüzde 92'si de satıldı
İsias Otel davası
KKTC heyeti tam kadro Adıyaman'da
Maliyet katlanıyor
İnşaat yapmak her zamankinden daha zor
KKTC Başbakanı Adıyaman'da
'Adaletin tecelli edeceğine inanıyoruz'
Numan Kurtulmuş’un kehaneti gerçekleşti
'2023'te bu beyler iktidar olursa sivil anayasayı tartışıyor olacağız'
CHP'nin yeni anayasa şartı
Özel'in Erdoğan'a ne dediği açıklandı
O görüşme gerçekleşti
Erdoğan Sinan Ateş'in eşi ile görüştü
Hem işgalci hem gaspçı
İsrail Filistin'in parasına da çöküyor
Beklenen görüşme gerçekleşti
Özel ve Erdoğan ne konuştu?
Blinken, İsrail'in muhalif liderleriyle görüştü
Liderler 'maksimum baskı' istiyor
İsrail öldürmeye devam ediyor
BMGK'da ateşkes kararı çıkmıştı
Havalimanları 5 ayda 82 milyon yolcuya hizmet verdi
Uçak trafiği yüzde 8.4 arttı
Sinop'ta feci kaza
2'si doktor 4 kişi öldü
Hizbullah, İsrail'in askeri endüstri tesisini vurdu
İsrail'i Hizbullah korkusu sardı
Batı medyası İsrail'in suçlarını meşrulaştırıyor
Pasif bir dil kullanıyorlar
Bayramda uçak ve otobüslerin doluluk oranlarında rekor
Ek seferlerin yüzde 92'si de satıldı
İsias Otel davası
KKTC heyeti tam kadro Adıyaman'da
Maliyet katlanıyor
İnşaat yapmak her zamankinden daha zor
KKTC Başbakanı Adıyaman'da
'Adaletin tecelli edeceğine inanıyoruz'
Numan Kurtulmuş’un kehaneti gerçekleşti
'2023'te bu beyler iktidar olursa sivil anayasayı tartışıyor olacağız'
CHP'nin yeni anayasa şartı
Özel'in Erdoğan'a ne dediği açıklandı
O görüşme gerçekleşti
Erdoğan Sinan Ateş'in eşi ile görüştü
Hem işgalci hem gaspçı
İsrail Filistin'in parasına da çöküyor
Beklenen görüşme gerçekleşti
Özel ve Erdoğan ne konuştu?
Blinken, İsrail'in muhalif liderleriyle görüştü
Liderler 'maksimum baskı' istiyor
İsrail öldürmeye devam ediyor
BMGK'da ateşkes kararı çıkmıştı
Havalimanları 5 ayda 82 milyon yolcuya hizmet verdi
Uçak trafiği yüzde 8.4 arttı
Sinop'ta feci kaza
2'si doktor 4 kişi öldü
logo

Beşyol Mah. 502. Sok. No: 6/1
Küçükçekmece / İstanbul

Telefon: (212) 624 09 99
E-posta: internet@yenimesaj.com.tr gundogdu@yenimesaj.com.tr


WhatsApp iletişim: (542) 289 52 85


Tüm hakları Yeni Mesaj adına saklıdır: ©1996-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir. Yeni Mesaj Gazetesi'nde yer alan köşe yazıları sebebi ile ortaya çıkabilecek herhangi bir hukuksal, ekonomik, etik sorumluluk ilgili köşe yazarına ait olup Yeni Mesaj Gazetesi herhangi bir yükümlülük kabul etmez. Sözleşmesiz yazar, muhabir ve temsilcilere telif ödemesi yapılmaz.