Yunan haddi aşıyor
Batı dünyasının şımarık çocuğu Yunanistan, NATO'nun arabuluculuk girişmine önce 'olur' dedi, akabinde söz konusu adımı reddettiğini açıkladı. Yunanistan'ın tavır değişikliğinde Fransa'nın etkisi olduğu belirtiliyor. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu "Fransa komik duruma düşüyor" dedi.
04.09.2020 19:00:00





RECEP BAHAR / HABER ANALİZ
Doğu Akdeniz'de Türkiye ile Yunanistan arasında gerilimi ortadan kaldırma çabaları sürüyor. Türkiye, ön koşulsuz görüşme önerisini Yunanistan'ın kabul etmediğini açıkladı. Yunanistan ise görüşmelere başlanması için Türkiye'nin tehditlere son vermesi gerektiğini savunuyor ancak Fransa'yı ve Avrupa Birliği'ni arkasına alan Atina'nın asıl amacı tezlerini Türkiye'ye kabul ettirmek. Ankara'da Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKYB) Başkanı Neçirvan Barzani ile görüşen ve bu esnada gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Doğu Akdeniz'deki gerilimin giderilmesi konusunda ön koşulsuz görüşme önerilerini Yunan mevkidaşı Nikos Dendias'ın kabul etmediğini söyledi. Çavuşoğlu, NATO'nun Doğu Akdeniz adımına ilişkin, "Yunanistan'ın NATO'yu yalanlaması gerçekten ibretliktir. Burada yalan söyleyen Yunanistan, önce olur verdi, sonra bu oluru vermediğini söyledi. Bu doğru değil. Biz Türkiye olarak NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in bu tür girişimlerine destek vereceğimizi söyledik. Kendileri ile görüşmenin bir lütuf olduğunu düşünerek, onlarla görüşmek için tüm haklarımızdan vazgeçmemiz gerektiğini düşünüyorsa bu olmayacak" dedi.
Türkiye'nin sınırları belli
Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de var olma hedefinin net sınırlarla belli olduğunu kaydeden Bakan Çavuşoğlu, "Doğu Akdeniz'de tek bir hedefimiz var: Türkiye Cumhuriyeti ve Kıbrıs Türk halkının hakkını savunmak. Kimsenin hakkında gözümüz yok. Faaliyetlerimizi de bu doğrultuda yürüttük, yürütüyoruz. Bunu yaparken de Akdeniz etrafındaki ülkelerle işbirliği yapabileceğimizi başından beri söylüyoruz. Esasen bugüne kadar bu iş birliği olmadığı için biz kendi faaliyetlerimizi başlattık. Bu süreçten sonra iyi niyet girişimleri oldu. Avrupa Birliği'nden, Almanya Başbakanı Merkel'den dönem başkanı olarak ve AB Yüksek Temsilcisi Borrell'in de iyi niyet girişimleri oldu" dedi.
Yunanistan NATO Genel Sekreteri'ni yalanladı!
Türkiye ve Yunanistan'ın iki NATO üyesi ülke olduğunu hatırlatan Çavuşoğlu, "İki NATO ülkesi arasında herhangi bir çatışmanın yaşanmaması için Brüksel'de NATO Genel Sekreteri bir girişimde bulundu. Teknik düzeyde Yunanistan ve Türkiye'nin içinde olduğu görüşmenin başlaması konusunda düşüncemizi sordular. Biz de 'memnuniyetle' dedik. Aynı soruyu Yunanistan'a da sordular. Yunanistan'ın gerçek yüzünü görmek bakımından NATO Genel Sekreteri bir açıklama yaptı. Yunanistan yalanlamadı onu. Yunanistan da 'olur' verdi. Oluru aldıktan sonra NATO Genel Sekreteri açıklama yaptı. Biz şaşırmadık, maalesef Yunanistan NATO Genel Sekreteri'ni yalanladı. Yunanistan bir kere daha esasen diyalogdan yana olmadığını gösterdi. Yunanistan'la Merkel'in ricasıyla ortak bir açıklama yapma çalışması yapmıştık. Bir günden az süre kala Yunanistan Mısır'la gitti gizli anlaşma imzaladı. Almanya, Borrell şaşırdı ama biz şaşırmadık. Yunanistan attığı adımlarla diplomasiden yana olmadığını gösterdi" diye konuştu.
Yunan kaçıyor
Yunanistan'ın diyalogdan kaçtığını ifade eden Çavuşoğlu, "Kendine güvenen diyalogdan kaçmaz. Tezlerini savunacağını düşünen bir lider, bir ülke görüşmeden kaçmaz. Yunanistan haksız olduğunu biliyor, esasen Yunanistan'ın haksız olduğunu AB içinde ülkeler de biliyor. Hemen dibimizdeki 2 kilometrelik uzaktaki Meis Adası için iddia ettikleri kıta sahanlığı ya da haklara baktığınız zaman Doğu Akdeniz'deki Sevilla haritasına baktığınızda herkes siyaseten de, hukuken de Türkiye haklı diyor ama dayanışmaya gelince farklı tutum sergiliyorlar" diye konuştu.
Fransa'nın derdi başka
Fransa'nın Doğu Akdeniz tutumunu eleştiren Çavuşoğlu, "Yunanistan'a en çok destek veren, kışkırtan kim? Fransa. Fransa'nın başka derdi var. Fransa'nın bir terör devleti kurma planı vardı, o plan suya düşünce 'bizden izin almadınız' gibi küstahça edalara büründü. Ben yanı başımızda terörle mücadele ederken, Fransa'dan izin mi almam gerekiyor. Libya'da darbeci Hafter'i destekleyerek hata yaptı. Orada da çıkarları olabilir, anlıyoruz. Fakat sahada işler öyle olmadı. Denge değişti, Hafter yenildi. Macron histerik bir hale büründü, o hisleriyle ne yapacağını şaşırdı. Hemen ardından Doğu Akdeniz'de bizim Fransız gemilerini taciz ettiğini söyledi, bunu belgeleyemedi rezil oldu. Biz böyle bir tacizin olmadığını belgeledik. Lübnan'a gidiyor, Türkiye'yi kötülüyor. Lübnan'ı arka bahçesi gibi görüyor. Biz zor zamanlarda ellerinden tutmak için gidiyoruz. Macron bir sömürgeci edasıyla gidiyor, Lübnan Cumhurbaşkanı'nı, yönetimini, halkını aşağılıyor" ifadelerini kullandı. Öte yandan IKYB ile PKK ile ortak mücadele başta olmak üzere ilişkileri ele aldıklarını söyledi.
Kukla Yunan ne diyor?
Peki, bu süreçte Avrupa Birliği'nin kuklası Yunanistan ne diyor? Yunanistan Başbakanı Mitsotakis ise Stoltenberg'in açıklaması sonrası Doğu Akdeniz'de tansiyonun düşürülmesi için görüşmelere başlanabilmesi için Türkiye'nin tehditlerine son vermesi gerektiğini söyledi. Mitsotakis, 4 Eylül'de Atina'da yaptığı açıklamada, Türkiye'nin savaş gemileri ve bir araştırma gemisi ile Yunanistan'ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi'nde (MEB) krizi tırmandırdığı sürece diyaloğun olmayacağını savundu.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.