Meclis Başkanı Arınç'ın Casus Belli açıklaması Yunan'a cesaret verdi. Yunanistan Dışişleri Bakanı Molivyatis Türkiye'den Ege konusunda taviz koparabilmek için bugün Türkiye'ye geliyor
*YUNAN BAKAN EGE İÇİN GELİYOR!
Meclis Başkanı Bülent Arınç'ın Yunan karasularının 12 mile çıkarılmasının savaş nedeni olmaktan çıkarılmasını istemesinin hemen ardından Yunan Dışişleri bakanının Türkiye'ye gelecek olması kafaları karıştırdı. Yunan bakanın hem Casus Belli'nin kaldırılması hem de Arınç'a teşekkür etmek için geleceği belirtiliyor. Yunanistan Dışişleri Bakanı Petros Molivyatis ziyaret öncesi yaptığı açıklamada Bülent Arınç'ın sözlerinin oldukça önemli olduğunu belirtti.
* "CASUS BELLİ'Yİ KALDIRIN" DİYECEK
"Türkiye'de "casus belli" (savaş nedeni) tartışmaları sürerken, Ankara, Yunanistan'dan önemli bir konuk ağırlayacak. Yunan Dışişleri Bakanı Petros Molivyatis, iki günlük bir ziyaret için bugün Türkiye'ye geliyor. Ziyaret sırasında Ege gibi ikili konular ve Kıbrıs üzerinde durulacak. Yunan bakan Arınç'ın açtığı kapıdan Türkiye'yi zorlamayı ve Ege'deki 'Casus Belli'nin kaldırılması için bastırmayı hedefliyor.
*ARINÇ'A ÖZEL TEŞEKKÜR EDİLEBİLİRPetros Molivyatis'in ziyaretinin zamanlaması, Türkiye'deki "casus belli" tartışmalarına denk geldi. TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın, Yunanistan'ın Ege'deki kara sularını 12 mile çıkarmasının "casus belli" olarak değerlendirileceği yönündeki kararın kaldırılması gerektiğini söylemesi, Atina'da da yankı buldu. Molivyatis'in Arınç'ın açıklamasını gündeme getireceği ve Arınç'a özel teşekkür edeceği belirtiliyor.
Türkiye'de "casus belli" (savaş nedeni) tartışmaları sürerken, Ankara, Yunanistan'dan önemli bir konuk ağırlayacak. Yunan Dışişleri Bakanı Petros Molivyatis, iki günlük bir ziyaret için bugün Türkiye'ye geliyor.Petros Molivyatis, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün konuğu olarak bugün ve yarın Türkiye'yi ziyaret edecek. Ziyaret sırasında Ege gibi ikili konular ve Kıbrıs üzerinde durulacak. Yunan bakan Arınç'ın açtığı kapıdan Türkiye'yi zorlamayı ve Ege'deki 'casus belli'nin kaldırılması için bastırmayı hedefliyor.PASOK hükümeti döneminde iki ülke Dışişleri Bakanları İsmail Cem ve Yorgo Papandreu'nun çabalarıyla başlatılan sözde Türk-Yunan yakınlaşması, Yeni Demokrasi Partisi döneminde bir ölçüde yavaşlamakla birlikte üst düzey temaslarla da sürdürülüyor.Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 2004 yılında, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ise 2003 yılında, Yunanistan'ı ziyaret etti. Bu arada, her iki ülke başbakanları ve dışişleri bakanları, katıldıkları uluslar arası toplantılar sırasında da görüşme olanağı buldular.*Arınç'a özel teşekkür edebilirPetros Molivyatis'in ziyaretinin zamanlaması, Türkiye'deki "casus belli" tartışmalarına denk geldi. TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın, Yunanistan'ın Ege'deki kara sularını 12 mile çıkarmasının "casus belli" olarak değerlendirileceği yönündeki kararın kaldırılması gerektiğini söylemesi, Atina'da da yankı buldu. Molivyatis'in Arınç'ın açıklamasını gündeme getirebileceği ifade ediliyor.Molivyatis, geçen hafta Arınç'ın açıklamasını yorumlarken, bunu, ikili ilişkilerin daha da iyileştirilmesi yönünde "önemli bir adım" olarak değerlendirmişti. Yunan bakanın Arınç'a bu hizmetlerinden dolayı teşekkür etmesi bekleniyor.*Gündem: EgeAnkara'da yapılacak görüşmelerde ikili konular önemli bir yer tutacak. İki tarafın, ilişkilerin daha da iyileştirilesi iradesini ortaya koyacağı görüşmelerde Ege sorunu da ele alınacak. İki bakanın, Ege sorunlarıyla ilgili olarak 2000 yılından bu yana Dışişleri Bakanlıkları arasında sürdürülen "istikşafi" görüşmelerin seyrini değerlendirmesi bekleniyor. "İstikşafi" görüşmelerde ilerleme sağlandığı belirtilmekte birlikte taraflar, herhangi bir açıklama yapmıyor.Görüşmelerde ayrıca iki ülke tarafından uygulanan "güven artıcı önlemler" konusunun da ele alınması bekleniyor.Türkiye'nin AB sürecinin de üzerinde durulacağı Ankara'daki görüşmlerde Kıbrıs, ağırlıklı bir konuyu oluşturacak. Her iki taraf barış müzakerelerinin yeniden başlama yönünde tavır takınırken Yunan heyeti, Annan Planı'nda değişiklikler yapılması gereğini vurgulayacak. Yunan Dışişleri Bakanı'nın ziyareti, zamanlama olarak, Makedonya Cumhuriyeti'nin yeniden adlandırılmasına ilişkin tartışmalarla da aynı günlere denk geliyor. BM, Yunanistan'ın "Makedonya Cumhuriyeti" adına olan itirazlarını kaldırmak için "Makedonya-Üsküp Cumhuriyeti" adının kullanılmasını önermiş bulunuyor.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.