Gaziantepli yemeni ustası Mehmet Hayri Çakıroğlu, 69 yıl önce babası ve dedesinin yanında bu işle ilgilenmeye başladığını belirterek, "Şimdi ise oğlumla birlikte işi yürütüyoruz. Dede mesleği 4. kuşağa geçiyor" dedi. Yemeni yapmanın incelikleri ve özellikleri olduğunu kaydeden Çakıroğlu, "Diğer illerdeki ustalar, yemeniyi çağa uydurup satış yapabilmek için suni deri kullanıyorlar, verdikleri şekille yemeninin özgün yapısını bozuyorlar. Biz ise yemeni dikerken 600-700 yıllık aslına sadık kalıyoruz" diye konuştu. Çakıroğlu, yaptıkları yemeniyi büyüklüğüne göre 9-25 milyon liraya sattıklarını, özel sipariş halinde fiyatın 50-70 milyon lira arasında değiştiğini, oğlu ile birlikte yemeniciliğin yok olmaması için verdikleri mücadelenin desteklenmesini beklediklerdini bildirdi. Yemeninin ayak sağlığı için bulunmaz özelliklere sahip olduğunu ve bundan dolayı son yıllarda yemeniyi tercih edenlerin artmaya başladığını anlatan Çakıroğlu, en büyük müşteri grubunu halkoyunları ekiplerinin oluşturduğunu sözlerine ekledi.
Yemeninin tarihi
Yemeninin tarihi, yemeni ustası Çakıroğlu'nun verdiği bilgiye göre, 600-700 yıl öncesine dayanıyor. Yemen'de çarık ustası olan Yemeni Ekber tarafından imal edilen ve adıyla bilinen yemeni, Şam ve Halep üzerinden Gaziantep'e getirildi. Yöre halkının büyük bir beğeni ile giydiği yemeni, daha sonra çevre illere de yayıldı. Kaliteli yemeni keçi derisinden yapılıyor. Yemeninin kaliteli olması için, kullanılan malzeme kadar, ustalık da önem taşıyor. İyi bir yemeninin tabanı sığır veya manda derisinden, astarı koyun derisi, yan iç bölümleri ise oğlak derisinden yapılıyor.
Yemeninin tarihi
Yemeninin tarihi, yemeni ustası Çakıroğlu'nun verdiği bilgiye göre, 600-700 yıl öncesine dayanıyor. Yemen'de çarık ustası olan Yemeni Ekber tarafından imal edilen ve adıyla bilinen yemeni, Şam ve Halep üzerinden Gaziantep'e getirildi. Yöre halkının büyük bir beğeni ile giydiği yemeni, daha sonra çevre illere de yayıldı. Kaliteli yemeni keçi derisinden yapılıyor. Yemeninin kaliteli olması için, kullanılan malzeme kadar, ustalık da önem taşıyor. İyi bir yemeninin tabanı sığır veya manda derisinden, astarı koyun derisi, yan iç bölümleri ise oğlak derisinden yapılıyor.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.