Yaş meyve sebzede de marka çıkarmak şart
İstanbul Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Melisa Tokgöz Mutlu, Türkiye'nin 3.5 saatlik bir uçak yolculuğu ile 1.5 milyar insana ulaşabildiğine işaret ederek, "Bunu avantaja çevirmeliyiz. Mamul tarafında ise girmediğimiz pazar yok. Ancak bu noktada önemli olan kendi markalarımız ve katma değeri yüksek ürünlerimizle pazara girebilmek. Örneğin meyve suyu konsantresi değil, meyve suyunun kendisini satmamız lazım" dedi.
17.04.2024 23:18:00
AHMET TURAN YİĞİT
AHMET TURAN YİĞİT





İstanbul Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (İYMSİB), 2023 yılında yaptıkları ihracatla ülke ekonomisine katkıda bulunan üyelerini ödüllendirdi. Birlik üyeleri arasında en fazla ihracat yapan 10 firmanın açıklandığı törende; birlik bünyesinde yer alan 5 alt sektörde en fazla ihracat yapan firmalara da ödülleri verildi. İYMSİB Yönetim Kurulu Başkanı Melisa Tokgöz Mutlu, etkinlikte yaptığı konuşmada, yaş meyve ve sebze sektörünün 2023 yılında, bir önceki yıla kıyasla yüzde 18 oranında artış ile yaklaşık 3 milyar 500 milyon dolar, meyve sebze mamulleri sektörünün ise yaklaşık 2 milyar 500 milyon dolar tutarında ihracat yaptığını belirtti. Mutlu, yaş meyve sebze sektörünün 2024'ün ilk üç ayında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 3 oranında artış ile 964 milyon dolar, mamul sektörünün ise yüzde 29 oranında artış ile 708 milyon dolar tutarında ihracatı ile yeni yıla hızlı bir giriş yaptığını bildirdi.
Katma değerli ürüne yönelmek gerekiyor
Mutlu sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye yaş sebze meyve üretiminde yaklaşık 55 milyon ton ile dünyada dördüncü sırada yer alıyor. Ana ihracat pazarlarımızı Avrupa ve Rusya oluşturuyor ama uzak pazarlara da girmek istiyoruz. Özellikle Amerika ve Uzak Doğu bizim için önemli pazarlar. Diğer yandan Orta Doğu da üzerinde durduğumuz bir başka pazar. 3.5 saatlik bir uçak yolculuğu ile 1.5 milyar insana ulaşabiliyoruz. Bunu avantaja çevirmeliyiz. Mamul tarafında ise girmediğimiz pazar yok. Ancak bu noktada önemli olan kendi markalarımız ve katma değeri yüksek ürünlerimizle pazara girebilmek. Örneğin, meyve suyu konsantresi değil, meyve suyunun kendisini satmamız lazım. Yeni pazarlar oluşturmanın en doğru yönetimi gıdayı tattırmaktır. Daha fazla alım ve ticaret heyetleri, fuarlar ve tadım etkinlikleri yapmak en büyük hedefimiz ve bunu sadece ürün olarak değil, gastronomi olarak da ortaya koymaya çalışıyoruz. Ürün bazlı hareket, katma değeri ve markalaşmayı kaybettiriyor. Ürünlerimizi Türk mutfağı çatısı altında dünya ağız tadına uygun hale getirip satarsak sürdürülebilir bir katma değer yaratırız."
Mutlu, yılın ilk çeyreğinde İstanbul birlikten yapılan ihracatın yüzde 19.2'lik artışla 145 milyon dolara ulaştığını belirtti. Son 12 ayda, İstanbul'dan en fazla Almanya, ABD ve Birleşik Krallık'a ihracat yapıldığını söyleyen Mutlu, bu üç ülkenin birliğin ihracatından yüzde 25 oranında pay aldığına dikkatleri çekti. Melisa Tokgöz Mutlu, İstanbul'dan yapılan ihracatın yüzde 25'ini maden ve mineral suları, elma suyu ile domatesin oluşturduğunu kaydetti. 2023 yılında yaptığı ihracatla tüm sektörler içerisinde ilk sırayı meyve suyu konsantresi üreticisi Anadolu Etap Dış Ticaret alırken, TAT Gıda Sanayi ikinci oldu.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.