Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Başkanı Uğur, Türkiye'de yerli üretimin bitkisel yağ ihtiyacının yüzde 30'unu karşıladığına işaret ederek, "Geriye kalan ihtiyacımız yağlı tohum ve ham yağ olarak ithal edilmektedir. Ülkemiz bitkisel yağda dışa bağımlı, net ithalatçı bir ülkedir" dedi
YENİ MESAJ - İSTANBUL
Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Başkanı Ahmet Edip Uğur, bitkisel yağ sanayi sektörünün 5 milyon ton yağlı tohum işleme, 1,5 milyon ton rafine margarin üretim kapasitesine sahip olduğuna işaret ederek, bitkisel yağ sanayinin gıda sektörü içinde yüzde 5 - 6 civarında paya sahip olduğunu bildirdi. İstanbul'da gerçekleşen 'Yağlı Tohumlu Bitkiler ve Bitkisel Yağlar Konferansında' konuşan Uğur, sektöre ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu: "Gıda giderleri içinde hane halkı aylık tüketim harcamasının yüzde 1,3'ü katı ve sıvı yağlardan oluşmaktadır. Ülkemizde kişi başına yağ tüketimi yıllık 20 kilodur. Oysa gelişmiş ülkelerde bu rakam 35 - 40 kilogramdır. Diğer bir ifade ile ülkemizde yağ tüketimi gelişmiş ülkelere göre yüzde 40 - 45 oranında düşüktür. Ülkemizde yaklaşık 900 bin ton likit, 500 bin ton margarin ve 150 bin ton civarında da yem, boya, sabun vb. diğer sanayi kullanımı olmak üzere toplam 1,6 - 1,7 milyon ton bitkisel yağ tüketilmektedir. 2009 yılında 665 bin tonu ayçiçeği yağı, 87 bin tonu mısır özü yağı, 98 bin tonu da kolza (kanola) yağı olmak üzere toplam 900 bin ton likit yağ ve 515 bin ton da margarin tüketilmiştir. Bu rakamlara ihraç rakamları dahil değildir. 2009 yılında 264 bin tonu likit ve 91 bin tonu da margarin olmak üzere toplam 355 bin ton yemeklik yağ ihracatı gerçekleştirilmiş ve karşılığında 450 milyon dolar gelir elde edilmiştir."
Yağ endüstrisi dışarıya bağımlı
Türkiye'de ortalama 2,1 - 2,3 milyon ton yağlı tohum üretilmekte ve bunun karşılığında da 550 - 600 bin ton ham yağ elde edilmekte olduğuna işaret eden Ahmet Edip Uğur, "2009'da 1,8 milyon ton yağlı tohum üretilmiş ve bu tohumların işlenmesinden 510 bin ton ham yağ elde edilmiştir. Görüldüğü üzere yerli üretim bitkisel yağ ihtiyacının yüzde 30'unu, diğer bir ifade ile üçte birini karşılamakta ve geriye kalan ihtiyacımız da yağlı tohum ve ham yağ olarak ithal edilmektedir. Ülkemiz bitkisel yağda dışa bağımlı, net ithalatçı bir ülkedir."
Stratejik ürün
Yağlı tohumların (ayçiçeği, mısır, kanola vesaire) insan beslenmesinde stratejik ürün olduğunu dile getiren Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Başkanı Ahmet Edip Uğur, "Piyasaları takip etmek, fiyat tahmininde bulunmak ve bu tahminlere göre pozisyon almak eski yıllara göre çok daha zordur. Eskiden 2 - 3 bilinmeyenli olan denklem Şimdi 8 - 10 bilinmeyenli denklem halini almıştır. Fiyatlara rekolte, iklim şartları, petrol fiyatları, parite, spakülatörlerin yatırım eğilimleri ile devlet uygulamaları etki etmektedir" dedi. Uğur, Türkiye'de tahıl üretiminin birinci planda tutulduğunu, yağlı tohum üretiminin göz ardı edildiğini belirtti.
YENİ MESAJ - İSTANBUL
Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Başkanı Ahmet Edip Uğur, bitkisel yağ sanayi sektörünün 5 milyon ton yağlı tohum işleme, 1,5 milyon ton rafine margarin üretim kapasitesine sahip olduğuna işaret ederek, bitkisel yağ sanayinin gıda sektörü içinde yüzde 5 - 6 civarında paya sahip olduğunu bildirdi. İstanbul'da gerçekleşen 'Yağlı Tohumlu Bitkiler ve Bitkisel Yağlar Konferansında' konuşan Uğur, sektöre ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu: "Gıda giderleri içinde hane halkı aylık tüketim harcamasının yüzde 1,3'ü katı ve sıvı yağlardan oluşmaktadır. Ülkemizde kişi başına yağ tüketimi yıllık 20 kilodur. Oysa gelişmiş ülkelerde bu rakam 35 - 40 kilogramdır. Diğer bir ifade ile ülkemizde yağ tüketimi gelişmiş ülkelere göre yüzde 40 - 45 oranında düşüktür. Ülkemizde yaklaşık 900 bin ton likit, 500 bin ton margarin ve 150 bin ton civarında da yem, boya, sabun vb. diğer sanayi kullanımı olmak üzere toplam 1,6 - 1,7 milyon ton bitkisel yağ tüketilmektedir. 2009 yılında 665 bin tonu ayçiçeği yağı, 87 bin tonu mısır özü yağı, 98 bin tonu da kolza (kanola) yağı olmak üzere toplam 900 bin ton likit yağ ve 515 bin ton da margarin tüketilmiştir. Bu rakamlara ihraç rakamları dahil değildir. 2009 yılında 264 bin tonu likit ve 91 bin tonu da margarin olmak üzere toplam 355 bin ton yemeklik yağ ihracatı gerçekleştirilmiş ve karşılığında 450 milyon dolar gelir elde edilmiştir."
Yağ endüstrisi dışarıya bağımlı
Türkiye'de ortalama 2,1 - 2,3 milyon ton yağlı tohum üretilmekte ve bunun karşılığında da 550 - 600 bin ton ham yağ elde edilmekte olduğuna işaret eden Ahmet Edip Uğur, "2009'da 1,8 milyon ton yağlı tohum üretilmiş ve bu tohumların işlenmesinden 510 bin ton ham yağ elde edilmiştir. Görüldüğü üzere yerli üretim bitkisel yağ ihtiyacının yüzde 30'unu, diğer bir ifade ile üçte birini karşılamakta ve geriye kalan ihtiyacımız da yağlı tohum ve ham yağ olarak ithal edilmektedir. Ülkemiz bitkisel yağda dışa bağımlı, net ithalatçı bir ülkedir."
Stratejik ürün
Yağlı tohumların (ayçiçeği, mısır, kanola vesaire) insan beslenmesinde stratejik ürün olduğunu dile getiren Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Başkanı Ahmet Edip Uğur, "Piyasaları takip etmek, fiyat tahmininde bulunmak ve bu tahminlere göre pozisyon almak eski yıllara göre çok daha zordur. Eskiden 2 - 3 bilinmeyenli olan denklem Şimdi 8 - 10 bilinmeyenli denklem halini almıştır. Fiyatlara rekolte, iklim şartları, petrol fiyatları, parite, spakülatörlerin yatırım eğilimleri ile devlet uygulamaları etki etmektedir" dedi. Uğur, Türkiye'de tahıl üretiminin birinci planda tutulduğunu, yağlı tohum üretiminin göz ardı edildiğini belirtti.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.