Vize krizi alternatiflere yöneltti
Son dönemde Şengen ve ABD vizelerinde yaşanan sıkıntılar iş dünyası için giderek büyüyen bir problem haline gelmeye başladı. Vize süreçlerinin daha önce hiç olmadığı kadar uzadığına dikkat çeken sanayiciler, yaşanan bu zorluk nedeniyle ihracatçıların rotayı Avrupa ve ABD'deki fuar ve organizasyonlar yerine Uzakdoğu ve Dubai'ye çevirmeye başladığını söyledi.
22.08.2022 21:11:00





Avrupa'da çok sayıda ülkeye yapılan ziyaretler için gerekli olan Şengen vizesi ile ABD vizesi alımında son dönemde ciddi zorluklar yaşanmaya başladı. Vize süreçleri nedensiz yere uzarken, bazı firmalar katılımcı oldukları fuarlara dahi gidememeye başladı. Bu durumun ihracatının yarısından fazlasını AB ülkelerine yapan Türk ihracatçıları için önemli bir problem oluşturduğuna dikkat çeken sanayiciler, bir an evvel sorunun çözümlenmesini bekliyor. Öte yandan, özellikle ticari vize başvurularında yaşanan bu sıkıntılar yatırım yoluyla vatandaşlık programlarının önemini bir kez daha ortaya çıkardı. İsviçre menşeli Henley and Partners'ın Henley Pasaport Endeksine göre, 110 ülkeye vizesiz girilebilen Türk pasaportu 54'üncü sırada yer aldı. Türkiye pasaportu için hala daha İngiltere'ye ve Şengen Bölgesi'ne vize isteniyor. Fransa ve İspanya geçtiğimiz günlerde Türkiye'ye yönelik yeni bir vize kısıtlaması kararı almıştı. Vizede yaşanan bu kriz iş dünyasını teyakkuza geçirdi. Henley and Partners Türkiye Direktörü Burak Demirel, "Yatırım yoluyla vatandaşlık programlarında 8 program var. Beş tanesi Karayipler'de, üç tanesi Avrupa Bölgesi'nde. Türkiye'yi de katarsak 9 tane var. Bu programlar, Antigua ve Barbuda, St. Kitts and Nevis, Grenada, Dominica ve St. Lucia ülkelerinde mevcut. Karayipler'de süreçler 6-8 ay sürüyor ve 100 bin dolar hibe yapmak gerekiyor. Direkt vize serbestliği gibi düşünebiliriz. Mesela Çin vizesi almak çok zor... Karayipler'de vatandaş olabilirsen Çin'e vizesiz giriş yapılabiliyor. Bu ülkelerin bunu doğrudan yabancı yatırım çekmek için yapıyor. Bu paralar da ekonomik gelişime katkıda bulunan devlet fonlarına gidiyor. Avusturya ise en üst segmentte yer alıyor. 8 milyon Euro ticari yatırım ya da 3 milyon Euro hibe yapmak gerekiyor. 2-3 yıla yakın süren bir süreci var. Karadağ çok popüler Türkiye'de... Türkler, oranın coğrafyasını çok seviyor. 250 bin Euro yatırım yapılması ya da 450 bin Euro'luk gayrimenkul alınması gerekiyor. 8-10 ay arasında değişen bir süreç var. Güvenlik araştırmasını da devlet kendisi yapmıyor, yabancı firmalar kullanıyorlar. Bu da güvenlik açısından önemli bir unsur..."
6-7 vatandaşlığı olanlar var
Türkiye'de varlık seviyesi en yüksek olan ailelerin Malta ve Avusturya programlarını tercih ettiğini belirten Demirel, "6-7 tane vatandaşlığı elinde bulunduran insanlar ile tanıştım. Vize her zaman ülkelerin güncel politik durumlarından etkileniyor. O yüzden ihracatçıların hepsinin alternatif vatandaşlık oturum planlaması yapması büyük avantaj sağlıyor. Vize, size uçağa binme hakkı veren bir hak. Kapıdan giriş hakkı vermiyor. Oturumunuz var ise daha güçlü bir hakkınız var. Ama en güçlü hak, vatandaşlık hakkı. Vatandaşlık pasaportunuz var ise bu pasaport ile çok kolay seyahat edilebiliyor" dedi.
Sanayiciler vize sorunundan şikâyetçi
Sanayiciler, konsoloslukların vize konusunda iletişime kapalı olduğunu ve son derece ketum davrandıklarını belirtti. Avrupa Birliği'nin Türkiye'nin en çok ihracat yaptığı bölge olduğuna işaret eden İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İHBİR) Başkanı Kazım Taycı, dünyanın her yerinden insanların AB ülkelerine ticaret yapmak için gelmesine karşın çok ağır vize koşulları uygulandığını anlattı. Taycı, "Ülkeye girişte kapıdaki polis bile 'sen buraya neden geldin' gibi bir tavır içerisinde. İnsanlar bunu görüyor. Diğer tarafta Dubai'ye gittiğinde, kapıda vizeni alabiliyorsun, çok daha hoş karşılanıyorsun ve AB'deki fiyatların yarısına konaklayabiliyorsun. Eskiden Almanya ve Fransa'daki fuarlara çok büyük ilgi varken, şimdi bakıyoruz Dubai'deki Gulfood Fuarı'na ilgi çok arttı. Bunun en önemli sebeplerinden birisi uygulanan vize politikası. Vize konusundaki bu sert tutum nedeniyle hep alternatifleri olmaya başladı. Singapur, Dubai, Hong Kong gıda fuarları çok ciddi hareketlendi" dedi. HABER MERKEZİ
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.