Virüs var olan sorunları derinleştirdi
MIT Öğretim Üyesi Prof. Dr. Daron Acemoğlu, bu yıl online düzenlenen 29. Kalite Kongresi’nde yaptığı değerlendirmede, koronavirüs salgınının yeni problemler üretmediğini, mevcut problemleri derinleştirdiğini ifade ederek, "Büyümek, özellikle yüksek kaliteli büyümek istiyorsak demokratik kurumları kuvvetlendirmemiz lazım" dedi.
19.11.2020 17:37:00
RECEP BAHAR / DETAY HABER
Türkiye Kalite Derneği (KalDer) tarafından bu yıl 29.'su düzenlenen Kalite Kongresi; bilim, akademi, medya ve iş dünyasının önde gelen temsilcilerinin katılımıyla başladı. Salgın nedeniyle online düzenlenen kongrenin açılışında konuşan KalDer Yönetim Kurulu Başkanı Görgün Özdemir, salgının bir anda dünyaya yayılarak hayatımızın akışını değiştirdiğine işaret ederek, "Salgın; sosyal yaşam ve ilişkiler, politik dengeler, uluslararası ticareti yönlendiren dinamikler gibi daha birçok paradigmanın sorgulanmasına neden oldu, olmaya devam ediyor" dedi.
Eski kalıplar değişti
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Simone Kaslowski de konuşmasında krizlerin kötü şirketleri yok edip en iyilerini daha da güçlendirdiğine işaret ederek, "Salgın sonrası yeni normalde dijitalleşmenin getirdiği kolaylıklar ve çalışma biçimlerinden vazgeçip eski usuller ve kalıplar içine sığmanın mümkün olmayacağını görebiliyoruz. İnsanların beyin gücünü fiziksel sınırlar olmadan işe katabildiği yenilikçi çalışma modelleri, çalışma kültürümüzü dönüştürmemiz gereken bir alan olacak" diye konuştu.
Demokratik kurumlar güçlenmeli
Kongrenin en dikkat çekici bölümü ise "Pandemi Sonrasında Dünya: Ekonomi" başlığı altında düzenlendi. Özel oturum konuğu ise İstanbul doğumlu olan, dünyaca ünlü ekonomist, ABD'deki Massachusetts Institute of Technology (MIT) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Daron Acemoğlu oldu. Prof. Dr. Daron Acemoğlu, koronavirüsün yeni problemler üretmediğini, mevcut problemleri derinleştirdiğini vurguladı. Ekonominin geleceğinin, demokrasinin ve kurumların geleceği ile çok bağlantılı olduğunu anlatan Acemoğlu, şunları söyledi: "Büyümek, özellikle yüksek kaliteli büyümek istiyorsak demokratik kurumları kuvvetlendirmemiz lazım. Bu kolay bir süreç değil. Hiçbir ülkede kolay olmadı, Türkiye'de de kolay olmayacak. Salgın bu zorlukları artıracak. İnsanların karnı açken, başka problemler önemini kaybediyor. Ama daha parlak bir geleceğe gitmek için KalDer'in de vurguladığı şekilde kaliteli büyümeye çok önem vermemiz lazım. Ve kaliteli büyümek için de kaliteli ekonomik kurumlar, kaliteli ekonomik kurumlar için de kaliteli siyasal kurumlara ihtiyacımız var. Bunu için de demokrasinin tabanını kuvvetlendirmemiz şart."
Türkiye teknolojide geri kaldı
Acemoğlu, Türkiye'nin yüksek teknoloji ve orta yüksek teknoloji ürün ihracatını artırmasının önemine vurgu yaparak, "Türkiye hiçbir zaman yüksek teknolojili ürün ihracatçısı bir ülke olmadı. Ama bunu bir kenara bırakırsak orta yüksek ve orta düşük teknoloji ürünleri ihracatı çok önemli. Güney Asya ekonomilerine baktığınız zaman birçoğu bu iki kategorideki eşyaları ihraç ederek büyüdüler. Gelişmekte olan ülkelere bakarsanız bunların hepsi ya Türkiye ile aynı milli gelire sahip ya da Türkiye'den daha da fakir. Ama bu ülkelerin hepsi teknolojik olarak Türkiye'den daha ileride. Brezilya, Meksika, Malezya, Çin... Bizim de verimliliği artırmamız teknolojik ürün ihracatını artırmamız ile çok ilgili" diye konuştu.