Ekonomik krizin etkilerinden kurtulamayan piyasa, kuş gribi nedeniyle yeniden sendeledi. Dönerciler siftah yapamazken, yumurta satışı yapan firmalar isyanları oynuyor. Konya Yumurta Üreticileri Tarımsal Birliği Başkanı Hasan Konya, daha önce marketlerde ve alışveriş merkezlerinde 2,5 YTL'ye satışa sunulan yumurtanın viyolunu, şimdi kuş gribi nedeniyle 1,5 YTL'ye satmakta zorlandıklarını söyledi. Konya, yaptığı açıklamada, daha önce Balıkesir'in Manyas İlçesi'nde ortaya çıkan kuş gribi nedeniyle sıkıntılı günler yaşayan başlayan yumurtacılık sektörünün, tekrar ortaya çıkan yeni kuş gribi vakalarıyla artık iflas noktasına geldiğini öne sürdü. Kuş gribi vakalarının sadece bahçelerde ve kümeslerde sağlıksız koşullarda beslenen kanatlı hayvanlarda görüldüğünü ifade eden Konya, "Entegre ve yumurta tesislerinde böyle sıkıntılar yok. Bu tesislerde hayvanların giriş çıkışları hijyenik şekilde yapılıyor. Ancak ürünlerin satışı noktasında büyük sıkıntılar yaşamaya başladık'' dedi.Konya, sektörde Türkiye genelinde faaliyet gösteren bin 500'e yakın tesiste günde yaklaşık 30 milyon adet yumurtaya üretildiğini belirterek, yumurta talebinin, Balıkesir'den sonra Ağrı'da ortaya çıkan kuş gribi nedeniyle artık durma noktasına geldiğini vurguladı.Konya, şunları kaydetti: "İkinci defa ortaya çıkan kuş gribi nedeniyle yumurta talebi yüzde 40 oranında azaldı. Daha önce marketlerde ve alışveriş merkezlerinde 2,5 YTL'den satışa sunulan yumurtanın viyolunu, kuş gribi nedeniyle 1,5 YTL'ye satmakta zorlanıyoruz. Marketlerde yumurtanın tanesi 80 YKr'ye satılırken şimdi 50-55 YKr'ye kadar düştü. Ayrıca sadece yumurta sektörü değil, sektörün girdi ürünlerini sağlayan, yem ve ilaç sanayi de bu krizden olumsuz etkilendi. Arka arkaya gelen kuş gribi olayları nedeniyle dayanacak gücümüz kalmadı. Zaten zararla iş yapıyoruz. Gerekli önlemler alınmazsa ülke genelinde faaliyet gösteren yaklaşık bin 500 işletmenin birçoğu iflas edecek.'' Konya, ülke genelinde faaliyet gösteren tesislerde yüz bine yakın işçi istihdam edilen sektörün tamamen iflas etmemesi için insanların tercihlerini ruhsatlı ve markalı ürünlerden yana kullanması yönünde bilinçlendirilmesi, böylece tüketimin artırılması gerektiğini sözlerine ekledi.Kuş gribi dönercileri de vurdu... Kayseri'de, kuş gribi tehlikesi nedeniyle lokantalarda tavuk eti tüketiminin yüzde 90 oranında azaldığı bildirildi.Lokantacılar ve Pastacılar Odası Başkanı Mehmet Dinçer, yaptığı açıklamada, kuş gribi nedeniyle hem lokantalarda hem de yemek hizmeti sunulan resmi kurumlarda tavuk tüketiminin büyük oranda düştüğünü söyledi.Bütün resmi kurumların, mönülerinden tavuk etini çıkardığını belirten Dinçer, şunları anlattı:"Kuş gribinin ortaya çıkmasıyla lokantalarda tavuk döner ve tavuklu yemek tüketimi yüzde 90 oranında azaldı. Sahibi olduğum lokantalarda günlük 100 kilogram tavuk eti tüketilirken bugün ki tüketim 7-8 kiloyu zor buluyor. İhaleyle tabldot yemek hizmeti verdiğimiz resmi kurumlar, mönülerinden tavuk etini çıkardı. Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'na bağlı çocuk yuvalarındaki yemek mönülerine tavuk eti yerine balık ve pizza gibi alternatif yemekler konuldu.'' Dinçer, kendisinin de köy çocuğu olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti: "Geçmişte kuş gribi yoktu ama (tavuk kıran) diye bir hastalık vardı. Tavuğun hasta olduğunu ibiğinden anlardık. Kırmızı olan ibiğinin rengi solardı. Bu hastalığa yakalanan tavukları kesip yerdik. Şimdi itlaf çalışmaları çok bilinçsizce yapılıyor. Adeta kurunun içinde yaş da yanıyor. Hasta olup olmadığına bakılmaksızın şüphe duyulan tüm hayvanlar itlaf ediliyor.''